Lasagne alla Bolognese
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 7. mája 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
Suroviny
1 bal. |
|
500 g mleté (mix bravčové a hovädzie) |
|
700 g hustý |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
70 g |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
150 g |
|
150 g |
|
2 PL |
|
Bešamel: | |
50 g |
|
500 ml |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Ragú: Očistenú cibuľu, mrkvu a stonkový zeler nakrájame nadrobno a vo väčšom hrnci ich restujeme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso, ktoré opekáme zo všetkých strán, kým nezhnedne. Ochutíme soľou, korením a podlejeme vínom. Necháme vypariť alkohol a zalejeme paradajkovým pretlakom. Do obalu, kde bol pretlak, nalejeme vodu, aby sme z neho dostali všetok pretlak. Pridáme ho do hrnca a zmes premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť na slabom ohni asi 3 hodiny.
- 2
V ďalšom hrnci pripravíme bešamel. Necháme roztopiť maslo, do ktorého za stáleho miešania pridávame múku. Keď uvidíme bublinky, pomaly riedime teplým mliekom. Ochutíme soľou, korením a mletým muškátovým orieškom. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.
- 3
Do pekáča alebo vyššieho plechu začneme vrstviť v tomto poradí: ragú, bešamel, lasagne – po dvoch vrstvách pridáme vrstvu mozzarelly a ukončíme ešte jednou vrstvou ragú, bešamelu a lasagní. Navrch nastrúhame parmezán a dáme zapiecť na 25 minút pri 160 °C.
- 4
TIP: Lasagne netreba vopred variť, v rúre nasajú bolonskú omáčku a zmäknú.
Tiež lasagne:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu