Lasagne alla Bolognese

Alfonso Maggiore
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 7. mája 2022
Lasagne alla Bolognese
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií

Suroviny

1 bal.
500 g mleté (mix bravčové a hovädzie)
700 g hustý
1 ks
1 ks
70 g
100 ml
150 g
150 g
2 PL
Bešamel:
50 g
500 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Ragú: Očistenú cibuľu, mrkvu a stonkový zeler nakrájame nadrobno a vo väčšom hrnci ich restujeme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso, ktoré opekáme zo všetkých strán, kým nezhnedne. Ochutíme soľou, korením a podlejeme vínom. Necháme vypariť alkohol a zalejeme paradajkovým pretlakom. Do obalu, kde bol pretlak, nalejeme vodu, aby sme z neho dostali všetok pretlak. Pridáme ho do hrnca a zmes premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť na slabom ohni asi 3 hodiny.

  2. 2

    V ďalšom hrnci pripravíme bešamel. Necháme roztopiť maslo, do ktorého za stáleho miešania pridávame múku. Keď uvidíme bublinky, pomaly riedime teplým mliekom. Ochutíme soľou, korením a mletým muškátovým orieškom. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.

  3. 3

    Do pekáča alebo vyššieho plechu začneme vrstviť v tomto poradí: ragú, bešamel, lasagne – po dvoch vrstvách pridáme vrstvu mozzarelly a ukončíme ešte jednou vrstvou ragú, bešamelu a lasagní. Navrch nastrúhame parmezán a dáme zapiecť na 25 minút pri 160 °C.

  4. 4

    TIP: Lasagne netreba vopred variť, v rúre nasajú bolonskú omáčku a zmäknú.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia