Lasagne
Lasagne alla Bolognese
Autor receptu: redakcia
Postup- Ragú: Očistenú cibuľu, mrkvu a stonkový zeler nakrájame
nadrobno a vo väčšom hrnci ich
restujeme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso, ktoré opekáme zo všetkých
strán, kým nezhnedne.
Ochutíme soľou, korením a podlejeme
vínom. Necháme
vypariť alkohol a zalejeme paradajkovým
pretlakom. Do obalu, kde
bol pretlak, nalejeme
vodu, aby sme z neho dostali všetok pretlak. Pridáme ho do hrnca
a zmes premiešame. Zakryjeme
pokrievkou a necháme variť na
slabom ohni asi 3 hodiny.
- V ďalšom hrnci pripravíme
bešamel. Necháme roztopiť
maslo, do ktorého za stáleho
miešania pridávame múku. Keď
uvidíme bublinky, pomaly riedime
teplým mliekom. Ochutíme soľou,
korením a mletým muškátovým orieškom.
Za stáleho miešania varíme asi
5 minút.
- Do pekáča alebo vyššieho plechu začneme vrstviť v tomto
poradí: ragú, bešamel, lasagne – po
dvoch vrstvách pridáme vrstvu
mozzarelly a ukončíme ešte jednou vrstvou ragú, bešamelu
a lasagní. Navrch
nastrúhame
parmezán
a dáme zapiecť
na 25 minút pri
160 °C.
- TIP: Lasagne netreba vopred
variť, v rúre nasajú bolonskú
omáčku a zmäknú.
|