Lasagne

Lasagne alla Bolognese

Autor receptu: redakcia

6
porcií

Postup

  1. Ragú: Očistenú cibuľu, mrkvu a stonkový zeler nakrájame nadrobno a vo väčšom hrnci ich restujeme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso, ktoré opekáme zo všetkých strán, kým nezhnedne. Ochutíme soľou, korením a podlejeme vínom. Necháme vypariť alkohol a zalejeme paradajkovým pretlakom. Do obalu, kde bol pretlak, nalejeme vodu, aby sme z neho dostali všetok pretlak. Pridáme ho do hrnca a zmes premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť na slabom ohni asi 3 hodiny.
  2. V ďalšom hrnci pripravíme bešamel. Necháme roztopiť maslo, do ktorého za stáleho miešania pridávame múku. Keď uvidíme bublinky, pomaly riedime teplým mliekom. Ochutíme soľou, korením a mletým muškátovým orieškom. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.
  3. Do pekáča alebo vyššieho plechu začneme vrstviť v tomto poradí: ragú, bešamel, lasagne – po dvoch vrstvách pridáme vrstvu mozzarelly a ukončíme ešte jednou vrstvou ragú, bešamelu a lasagní. Navrch nastrúhame parmezán a dáme zapiecť na 25 minút pri 160 °C.
  4. TIP: Lasagne netreba vopred variť, v rúre nasajú bolonskú omáčku a zmäknú.