Kuracie mäso
Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá tam sú výborné a to platí aj o jeho uhorkách. V Peorii som nedostal
uhorky a v Des Moines okru, tak som siahol po kompromise. Okru som v Arizone zaváral v znojemskom náleve podľa priateľa @Klukodvody a pretože v bieloruskom obchode som kúpil hríbiky v
sladkokyslej marináde, zostavil som vlastnú verziu kuracích stehien, s tradičnou technológiou znojemskej roštenky.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Tu je pripravené všetko, čo som potreboval, okrem dobrého noža, malej i veľkej lyžice a talianskej „mandolíny“ na krájanie. Kuracie stehná som zbavil kože a následne vykostil (použijem ich pri varení zeleninovej polievky s PL na stojato). Rozložené plátky mäsa som zľahka vyklepal hánkami ruky,
- obojstranne ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a hornú stranu jemne potrel plnotučnou „Liptov“ horčicou a nechal zopár minút zladiť chute.
- Čas som využil na pokrájanie a vyškvarenie slaniny na troške kukuričného oleja a následne vo výpeku opiekol odpočinuté plátky; opekanie som začal stranou bez horčice.
- Teraz som medzičas využil na pokrájanie („mandolína” na obr. v pozadí) a postrúhanie zelerových stoniek, zelenej hrubostennej papriky a
- veľkej žltej cibule, ktoré som po vybratí opečených kuracích stehien, orestoval na výpeku,
- podlial kuracím vývarom, po prevretí vložil späť plátky mäsa a spoločne ich asi pol hodinku povaril do mäkkej konzistencie; opäť ich vyložil na pomocnú tácňu a v šťave krátko podusil pokrájané hríbiky z marinády, šťavu zahustil kukuričným škrobom „rozkvedlaným“ v studenej „decinke“ kuracieho vývaru (kto chce, môže použiť hladkú múku, alebo postrúhaný zemiak).
- Do takto vyladenej šťavy som vrátil plátky mäsa a
- komplet nadstavil vajíčkami na tvrdo, pokrájanými na kocky, jemne premiešal, dochutil a minútku-dve nechal spoločne „prebublať“.
- Nuž a servírované so slovenskou ryžou, ozdobené petržlenovými lístočkami a plátkami tunajších sterilizovaných uhoriek chutili a aj na tanieri vyzerali veľmi dobre!