Kuracia terina v slaninke s portským vínom fotorecept
Foto: alexdidi
Tento môj recept na terinu vznikol po viacerých skúškach a inprovizáciach z receptov na nete,v časopisoch, TV,atď....až s týmto výsledkom sme boli nadmieru spokojní, Zobraziť celý popisTento môj recept na terinu vznikol po viacerých skúškach a inprovizáciach z receptov na nete,v časopisoch, TV,atď....až s týmto výsledkom sme boli nadmieru spokojní, tak ho predkladám aj vám....
príprava
na 120 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 hrsť |
|
300 ml |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
50 ml |
|
50 g |
|
300 g |
|
(tymián,petržlen,bazalka,rozmarín |
|
|
|
|
Postup
-
1
Brusnice namočíme do asi 100ml portského a pripravíme si redukciu portského: na miernom ohni varíme ďalších 200ml portského, polovicu pokrájanej cibule,po vetvičke timiánu a rozmarínu. Neskôr prilejeme aj víno, v ktorom sme marinovali brusnice a redukujeme na hustejšiu omáčku. Precedíme.
-
2
200g kuracieho mäsa 2x pomelieme na veľmi jemno a pridáme aj pečienky, ktoré sme dôkladne odblanili,pokrájanú druhú polovicu cibule a cesnak,namočené brusnice,redukciu portského,vajce a žĺtka, soľ a mleté čierne korenie.Všetko dôkladne vymixujeme.Pred koncom mixovania pridáme maslo a podľa potreby prilievame i smotanu.
-
3
Zo 100g mäsa narežeme prúžky podľa dĺžky formy. Petržlen, tymián a bazalku nadrobno nasekáme a prúžky mäsa v nich obalíme.
-
4
Formu na terinu vystelieme dlhými tenkými pruhmi slaninky tak,aby prečnievali cez okraj na neskoršie prekrytie teriny. Môžeme kúpiť už nakrájanú, ale ja robím tak, že slaninu si dám trochu zmraziť a potom sa dá krásne narezať na tenké plátky.
-
5
Do vystlanej formy dávame vrstvy mixovaného mäsa a pečienok, potom prúžky mäsa obalené v bylinkách a znovu mix mäsa...
-
6
Keď je forma plná, trochu s ňou pobucháme po podložke pre uvoľnenie vzduchu a prekryjeme ostávajúcou slaninkou.Prikryjeme vrchnáčikom.
-
7
Formu vložíme do hlbšieho pekáča, nalejeme vodu do 2/3, vložíme do rúry vyhriatej na 100stC a pečieme 1hodinu.Keďže moja špeciálna forma na terinu je pomerne malá mohla som naplniť aj zapekacie misky.
-
8
Po zapečení vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Najlepšie je pripraviť si terinu deň vopred a v chladničke nechať do druhého dňa. Potom terinu vyklopíme z formy a krájame na plátky-porcie. Podávame s bagetkou pokrájanou na šikmé plátky a opečené v rúre alebo nasucho na panvici. Vhodnou prílohou sú napr. brusnice(kompót,džem), kyslá uhorka, nakladaná kapia, listové šaláty a pod.
Mas ju uplne super, inac je dobre trochu zatazit ked ju das do ladnicky potom sa lahko preklopi. Vyrabame ked ideme dakde na navstevu , tato bola s pistaciami atd...
@Alexdidi : nikdy som to nerobila, nevidela, nepocula, asi to skusim, vyzera to velmi dobre, len sa chcem spytat, ci to nechuti ako fasirka?
@alexdidi ja robím teriny v parnom hrnci, ale keby som mala takú peknú formu ako máš ty.... pekný recept :-)