Kôprová omáčka
Kôprová omáčka

Kôprová omáčka so zelerovými fašírkami a s bezlepkovou knedľou

novalim - fotkanovalim, dnes 13:00. Komerčný recept.
Kôprová omáčka so zelerovými fašírkami a s bezlepkovou knedľou
Foto: novalim

Slovenská či česká klasika nás nikdy neomrzí. A tou je aj kôprová omáčka. My sme si jej dnes navarili plný hrniec. Tradičné fašírky Zobraziť celý popisSlovenská či česká klasika nás nikdy neomrzí. A tou je aj kôprová omáčka. My sme si jej dnes navarili plný hrniec. Tradičné fašírky sme však nahradili zdravšou verziou, a to z morčacieho mäska so zelerom, kurkumou a karí korením. Ako príloha nám dobre poslúžila naša obľúbená parená knedľa bez lepku. Do hodinky sme mali parádny obed na stole. Pustíte sa do varenia aj vy?
Zdroj: www.novalim.sk

4-6
porcie
50 (+ marinovanie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 bal.
Na omáčku:
8 ks väčšie
250 ml
2 PL
3-4 ks
1 viazanička (čerstvý alebo mrazený)
1 ČL
1-2 PL
malá hrsť
Na fašírky:
400 g
 o veľkosti zovretej päste
1 ks
1 PL
1/2 ČL
1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Očistené morčacie mäso nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misy. Dobre polejeme olivovým olejom, pridáme karí, kurkumu a dôkladne spolu premiešame. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme marinovať aspoň na 30 minút do chladničky (pokojne však aj cez noc).

  2. 2

    Zemiaky očistíme od šupky, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšieho širšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli úplne zakryté a ešte niečo navrch. Pridáme bobkový list, osolíme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu varu a na miernom ohni varíme ešte asi 15 minút do zmäknutia zemiakov.

  3. 3

    Kým sa varia zemiaky, marinované mäso pomelieme, pridáme očistený a najemno postrúhaný zeler, žĺtok, mletú rascu a osolíme. Dobre všetko spolu premiešame. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej, potom teplotu znížime. Zo zmesi odoberáme lyžicou fašírky a opekáme z oboch strán dozlatista. Ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

  4. 4

    Nasekaný kôpor krátko opražíme na roztopenom masle a pridáme do vody so zemiakmi. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.

  5. 5

    Smotanu rozmiešame s 2 PL bezlepkovej múky a pridáme k zemiakom do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu. Opäť znížime teplotu a necháme povariť pár minút. Po miernom vychladnutí omáčky dochutíme octom a kryštálovým cukrom. Omáčku s fašírkami podávame s naparenou bezlepkovou knedľou a ozdobené posekaným kôprom.

Diskusia k receptu

farbuska
Viem, že táto stránka nie je jazykové okienko, ale aspoň firemné recepty by mohli byť uverejňované po tom, čo si ich autori po sebe prečítajú. Niekedy aj nahlas. Už názov receptu: s zelerovými fašírkami...veď sa to ani vysloviť poriadne nedá! Má byť: so zelerovými fašírkami.