Kôprová omáčka

Kôprová omáčka so zelerovými fašírkami a s bezlepkovou knedľou

Autor receptu: novalim

Slovenská či česká klasika nás nikdy neomrzí. A tou je aj kôprová omáčka. My sme si jej dnes navarili plný hrniec.* Tradičné fašírky sme však nahradili zdravšou verziou, a to z morčacieho mäska so zelerom, kurkumou a karí korením. Ako príloha nám dobre poslúžila naša obľúbená parená knedľa bez lepku. Do hodinky sme mali parádny obed na stole. Pustíte sa do varenia aj vy?

4-6
porcie
50 (+ marinovanie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené morčacie mäso nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misy. Dobre polejeme olivovým olejom, pridáme karí, kurkumu a dôkladne spolu premiešame. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme marinovať aspoň na 30 minút do chladničky (pokojne však aj cez noc).
  2. Zemiaky očistíme od šupky, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšieho širšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli úplne zakryté a ešte niečo navrch. Pridáme bobkový list, osolíme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu varu a na miernom ohni varíme ešte asi 15 minút do zmäknutia zemiakov.
  3. Kým sa varia zemiaky, marinované mäso pomelieme, pridáme očistený a najemno postrúhaný zeler, žĺtok, mletú rascu a osolíme. Dobre všetko spolu premiešame. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej, potom teplotu znížime. Zo zmesi odoberáme lyžicou fašírky a opekáme z oboch strán dozlatista. Ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
  4. Nasekaný kôpor krátko opražíme na roztopenom masle a pridáme do vody so zemiakmi. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
  5. Smotanu rozmiešame s 2 PL bezlepkovej múky a pridáme k zemiakom do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu. Opäť znížime teplotu a necháme povariť pár minút. Po miernom vychladnutí omáčky dochutíme octom a kryštálovým cukrom. Omáčku s fašírkami podávame s naparenou bezlepkovou knedľou a ozdobené posekaným kôprom.