Kôprová omáčka
Kôprová omáčka so zelerovými fašírkami a s bezlepkovou knedľou
Autor receptu: novalim
Slovenská či česká klasika nás nikdy neomrzí. A tou je aj kôprová omáčka. My sme si jej dnes navarili plný hrniec.* Tradičné
fašírky sme však nahradili zdravšou verziou, a to z morčacieho mäska so zelerom, kurkumou a karí korením. Ako príloha nám
dobre poslúžila naša obľúbená parená knedľa bez lepku. Do hodinky sme mali parádny obed na stole. Pustíte sa do varenia aj
vy?
4-6 porcie |
50 (+ marinovanie) minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistené morčacie mäso nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misy. Dobre polejeme olivovým olejom, pridáme karí, kurkumu a dôkladne spolu premiešame. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme marinovať aspoň na 30 minút do chladničky (pokojne však aj cez noc).
- Zemiaky očistíme od šupky, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšieho širšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli úplne zakryté a ešte niečo navrch. Pridáme bobkový list, osolíme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu varu a na miernom ohni varíme ešte asi 15 minút do zmäknutia zemiakov.
- Kým sa varia zemiaky, marinované mäso pomelieme, pridáme očistený a najemno postrúhaný zeler, žĺtok, mletú rascu a osolíme. Dobre všetko spolu premiešame. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej, potom teplotu znížime. Zo zmesi odoberáme lyžicou fašírky a opekáme z oboch strán dozlatista. Ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
- Nasekaný kôpor krátko opražíme na roztopenom masle a pridáme do vody so zemiakmi. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
- Smotanu rozmiešame s 2 PL bezlepkovej múky a pridáme k zemiakom do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu. Opäť znížime teplotu a necháme povariť pár minút. Po miernom vychladnutí omáčky dochutíme octom a kryštálovým cukrom. Omáčku s fašírkami podávame s naparenou bezlepkovou knedľou a ozdobené posekaným kôprom.