Kôprová omáčka
Kôprová omáčka s plnenými cuketami
Autor receptu: novalim
Máte radi slovenskú a českú klasiku? Tak ste na správnom mieste. Kto by odolal našej tradičnej kôprovke?* Pripravili sme vám
ju
dnes so zapekanými cuketkami s plnkou z mletého hovädzieho, paradajok a voňavých byliniek. Skvelý obed alebo večera môže
byť čoskoro aj na vašom stole. Tak poďme na to.
4 porcie |
75 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté a trochu naviac. Osolíme a pridáme bobkové listy. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zmäknutia zemiakov - asi 15 minút. Na malej panvičke si roztopíme maslo a na ňom pár sekúnd opražíme nasekaný kôpor. Zmes pridáme k uvareným zemiakom. Necháme trochu vychladnúť.
- Kyslú smotanu izbovej teploty zmiešame s múkou a pridáme do omáčky. Metličkou rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania privedieme k varu a potom ešte na miernom ohni necháme variť pár minút. Nakoniec mierne vychladnutú omáčku dochutíme octom a trochou cukru.
- Pripravíme si plnku do cukiet. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na 2 lyžiciach rozpáleného olivového oleja. Pridáme tiež nadrobno nakrájaný cesnak a minútku restujeme tak, aby nezhnedol. Prilejeme ďalšie 2 lyžice oleja, vložíme mleté mäso a za stáleho miešania opekáme.
- Sparené, olúpané a na kúsky nakrájané paradajky (alebo konzervu) spolu s passatou, bylinkami a cukrom primiešame do zmesi. Osolíme a okoreníme. Prikryté, s malou škárou na vzduch, dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne zmäkne a omáčka bude hustá. Do hotovej ešte horúcej omáčky vmiešame polovicu nastrúhanej mozzarelly.
- Cukety umyjeme a aj so šupkou pokrájame na valčeky dlhé asi 6 cm. Vydlabeme dužinu so zrniečkami tak, aby z nej po okrajoch ostalo. Cuketové valčeky uložíme na výšku na plech vystlaný papierom na pečenie. Naplníme ich omáčkou a povrch posypeme zvyšnou mozzarellou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 20-25 minút.