Kôprová omáčka

Kôprová omáčka s plnenými cuketami

Autor receptu: novalim

Máte radi slovenskú a českú klasiku? Tak ste na správnom mieste. Kto by odolal našej tradičnej kôprovke?* Pripravili sme vám ju dnes so zapekanými cuketkami s plnkou z mletého hovädzieho, paradajok a voňavých byliniek. Skvelý obed alebo večera môže byť čoskoro aj na vašom stole. Tak poďme na to.

4
porcie
75 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté a trochu naviac. Osolíme a pridáme bobkové listy. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zmäknutia zemiakov - asi 15 minút. Na malej panvičke si roztopíme maslo a na ňom pár sekúnd opražíme nasekaný kôpor. Zmes pridáme k uvareným zemiakom. Necháme trochu vychladnúť.
  2. Kyslú smotanu izbovej teploty zmiešame s múkou a pridáme do omáčky. Metličkou rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania privedieme k varu a potom ešte na miernom ohni necháme variť pár minút. Nakoniec mierne vychladnutú omáčku dochutíme octom a trochou cukru.
  3. Pripravíme si plnku do cukiet. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na 2 lyžiciach rozpáleného olivového oleja. Pridáme tiež nadrobno nakrájaný cesnak a minútku restujeme tak, aby nezhnedol. Prilejeme ďalšie 2 lyžice oleja, vložíme mleté mäso a za stáleho miešania opekáme.
  4. Sparené, olúpané a na kúsky nakrájané paradajky (alebo konzervu) spolu s passatou, bylinkami a cukrom primiešame do zmesi. Osolíme a okoreníme. Prikryté, s malou škárou na vzduch, dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne zmäkne a omáčka bude hustá. Do hotovej ešte horúcej omáčky vmiešame polovicu nastrúhanej mozzarelly.
  5. Cukety umyjeme a aj so šupkou pokrájame na valčeky dlhé asi 6 cm. Vydlabeme dužinu so zrniečkami tak, aby z nej po okrajoch ostalo. Cuketové valčeky uložíme na výšku na plech vystlaný papierom na pečenie. Naplníme ich omáčkou a povrch posypeme zvyšnou mozzarellou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 20-25 minút.