Konfitovaný bôčik so zeleninovým bôbom
šéfkuchár reštaurácie Koliba, Hotel & Spa Resort Kaskady****, Sliač-Sielnica, 25. marca 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny. Pripravovali z nich polievky, Zobraziť celý popisNaše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny. Pripravovali z nich polievky, guláše a prívarky. Tam sa však strukovinová hostina nekončí, kuchár s fantáziou – laik i profesionál – z nich dokáže vytvoriť desiatky ďalších zaujímavých jedál vrátane dezertov.
porcie
príprava
na 110–130 °C
Suroviny
600–800 g (bez kosti) |
|
|
|
400 g |
|
250 ml (hydinový, mäsový alebo zeleninový) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
8 strúčikov |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Bravčový bok nasolíme, okoreníme, posypeme rascou a vložíme do hlbšieho pekáča. Pridáme 5 strúčikov cesnaku a zalejeme bravčovou masťou. Zakryjeme pokrievkou a v rúre pri 110–130 °C pečieme domäkka 2,5–3 hodiny.
- 2
Vopred namočený bôb uvaríme vo vývare domäkka (podľa potreby dolievame vodu) a scedíme. Na masti opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, 3 strúčiky cesnaku, kapiu a petržlen nakrájaný na kocky. Pridáme uvarený bôb, osolíme, okoreníme a približne 10 minút podusíme. Pred koncom varenia pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
- 3
Upečený bok nakrájame na hrubšie plátky, jemne opražíme na panvici a podávame so zeleninovým bôbom.
Tiež bôčik:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu