Konfitovaný bôčik
Konfitovaný bôčik

Konfitovaný bôčik so zeleninovým bôbom

František Mátéffy
šéfkuchár reštaurácie Koliba, Hotel & Spa Resort Kaskady****, Sliač-Sielnica, 25. marca 2019
Konfitovaný bôčik so zeleninovým bôbom
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny. Pripravovali z nich polievky, guláše a prívarky. Tam sa však strukovinová hostina nekončí, kuchár s fantáziou – laik i profesionál – z nich dokáže vytvoriť desiatky ďalších zaujímavých jedál vrátane dezertov.

4
porcie
30 minút
príprava
150-180 minút
na 110–130 °C

Suroviny

600–800 g (bez kosti)
400 g
250 ml (hydinový, mäsový alebo zeleninový)
2 ks
1 ks
3 ks
8 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčový bok nasolíme, okoreníme, posypeme rascou a vložíme do hlbšieho pekáča. Pridáme 5 strúčikov cesnaku a zalejeme bravčovou masťou. Zakryjeme pokrievkou a v rúre pri 110–130 °C pečieme domäkka 2,5–3 hodiny.

  2. 2

    Vopred namočený bôb uvaríme vo vývare domäkka (podľa potreby dolievame vodu) a scedíme. Na masti opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, 3 strúčiky cesnaku, kapiu a petržlen nakrájaný na kocky. Pridáme uvarený bôb, osolíme, okoreníme a približne 10 minút podusíme. Pred koncom varenia pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.

  3. 3

    Upečený bok nakrájame na hrubšie plátky, jemne opražíme na panvici a podávame so zeleninovým bôbom.

Diskusia k receptu

0 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: