Bravčový bôčik
Bravčový bôčik

Konfitovaný bôčik fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 24. januára 2023
Konfitovaný bôčik (fotorecept)
Foto: kimlo

Podstatou konfitovania je pomalá tepelná úprava mäsa v tukovom kúpeli pri nízkej teplote. Mäso nie je vysušené a postupným zahrievaním sa z neho Zobraziť celý popisPodstatou konfitovania je pomalá tepelná úprava mäsa v tukovom kúpeli pri nízkej teplote. Mäso nie je vysušené a postupným zahrievaním sa z neho uvoľňuje kolagén. Keďže sa mäso konfituje pomaly pri teplote 90 až 110 °C, tuky sa neprepaľujú a tým pádom sa v nich nevytvárajú žiadne nezdravé látky... Čo sa konfituje, to chutí... toť citácia z článku o konfitovaní, úsudok si každý urobí sám, ja som bol s výsledkom nadmieru spokojný. Bôčik treba pripraviť deň vopred naložením do slaného nálevu.
Zdroj: internet

Suroviny

800 g
6 strúčikov
500 g
 vetvička (čerstvý alebo sušený)
1 KL
Nálev:
2 l
80 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme nálev, prevaríme potrebné množstvo vody so soľou podľa zásady 1 liter/40 g soli. Nálev necháme vychladnúť.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bôčik pokrájame na väčšie kocky.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naložíme do nálevu a dáme na 24 hodín do chladu.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vybratí z nálevu mäso opláchneme čistou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame nadrobno.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kúsky mäsa dáme do pekáča, alebo do nádoby pomalého hrnca (ďalej ako PH). Zmiešame s drvenou rascou a nasekaným cesnakom. Vložíme aj vetvičku rozmarínu.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celé zalejeme rozpustenou bravčovou masťou, alebo pokryjeme stuhnutou, ona sa teplom rozpustí. Dôležité je, aby bolo všetko ponorené, podľa toho volíme množstvo tuku.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryté vložíme do rúry vyhriatej na 110-120 °C a pomaly pečieme asi 4 – 5 hodín do zmäknutia mäsa. Ja som použil PH, 5 hodín na stupni LOW.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po uplynutí tejto doby opatrne zlejeme tuk a necháme ho v pekáči asi tak do polovice výšky mäsa.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poprášime trochou mletej papriky, teplotu v rúre zvýšime na 230 °C a zapečieme do zlatista.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s kapustou alebo špenátom a knedľou, alebo na studeno s chlebom. Zvyšnú masť s výpekom necháme stuhnúť a uložíme do chladničky. Použijeme ju pri ďalšom varení, alebo ako chutnú nátierku s cibuľou na chlieb.

    Konfitovaný bôčik (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dvorka
Titulná fotka vyzerá úžasne. Možno raz vyskúšam. Takto robievala mamka mäso, keď boli s ockom v Afrike. Potom ho dala do zaváraninovej fľašky, masťou zaliala a keď si robili niekoľkodňové výlety po Alžírsku alebo Tunisku, tak nosievali so sebou, samozrejme na jedenie a nepotrebovali ani chladničku. Vraj.
sracz
Som doslova vo vytŕžení, ak sa dostanem k receptom voňajúcim slovenskou domácou kuchyňou a aj ten Tvoj dnešný, @Kimlo vážený priateľ, rozhodne patrí medzi ne. Ďakujem za recept, ako aj za pomyslené pozvanie k Tvojemu prestretému stolu!
kimlo
@dvorka (24.1.2023 17:05)
Máš pravdu, konfitovanie plnilo vlastne 2 funkcie, tepelnú úpravu a ešte aj konzerváciu, všetko bolo zaliate tukom a po stuhnutí aj trvanlivejšie.
olinecka
Ja žasnem.... super, veľmi dobre si navaril klobúk dole pred tvojim varením čoraz lepšie recepty... U mňa je to za 5 *.
chemik
Kamaráde, nechci ti šťourat do receptu, ale ta cibule v něm není schválně? Domnívám se, že by se při těch 230°C také zapekla a obohatila chuť.
1x kimlo
kimlo
@evusik (25.1.2023 12:43)
Máš pravdu, chutil výborne, a ako Ta poznám tak ho aj doma vyskúšate 😉
kimlo
@45678 (25.1.2023 13:33)
Ďakujem, fotky robím mobilom a záleží na svetelných podmienkach, tie sa menia počas varenia aj podávania. 🙂
kimlo
@chemik (26.1.2023 14:25)
Snažil som sa držať pôvodného receptu, jediné koreniny boli sol, drvený kmín a cesnak. S chuťou som bol spokojný, možno to bolo trocha slanšie než som zvyknutý, lebo som to po macerácii menej opláchol ale až tak to nevadilo. Cibuľa by bola zaujímavá na ochutenie ale ten tuk a vypek som chcel aby čo najdlhšie v chladničke vydržali, s cibulou v takýchto prípadoch nemám dobru skúsenosť, zvykne kvasit.
chemik
@kimlo (26.1.2023 18:39)

Samozřejmě pro toto použití máš s cibulí pravdu, stejně to bude lepší konzumovat za studena, ale to mi na to bude chodit i žena :-))
1x kimlo
sjuz
Ach.... no čo budem vypisovať, citoslovce asi stačí na vyjadrenie toho pocitu, nie :D ?
Vyzerá veeeľmi chutne !