Konfitovaný bôčik fotorecept
Foto: kimlo
Podstatou konfitovania je pomalá tepelná úprava mäsa v tukovom kúpeli pri nízkej teplote. Mäso nie je vysušené a postupným
zahrievaním sa z neho Zobraziť celý popisPodstatou konfitovania je pomalá tepelná úprava mäsa v tukovom kúpeli pri nízkej teplote. Mäso nie je vysušené a postupným
zahrievaním sa z neho uvoľňuje kolagén. Keďže sa mäso konfituje pomaly pri teplote 90 až 110 °C, tuky sa neprepaľujú a tým
pádom sa v nich nevytvárajú žiadne nezdravé látky... Čo sa konfituje, to chutí... toť citácia z článku o konfitovaní, úsudok si každý
urobí sám, ja som bol s výsledkom nadmieru spokojný. Bôčik treba pripraviť deň vopred naložením do slaného nálevu.
Zdroj: internet
Postup
-
1
Najprv si pripravíme nálev, prevaríme potrebné množstvo vody so soľou podľa zásady 1 liter/40 g soli. Nálev necháme vychladnúť.
-
2
Bôčik pokrájame na väčšie kocky.
-
3
Naložíme do nálevu a dáme na 24 hodín do chladu.
-
4
Po vybratí z nálevu mäso opláchneme čistou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame nadrobno.
-
5
Kúsky mäsa dáme do pekáča, alebo do nádoby pomalého hrnca (ďalej ako PH). Zmiešame s drvenou rascou a nasekaným cesnakom. Vložíme aj vetvičku rozmarínu.
-
6
Celé zalejeme rozpustenou bravčovou masťou, alebo pokryjeme stuhnutou, ona sa teplom rozpustí. Dôležité je, aby bolo všetko ponorené, podľa toho volíme množstvo tuku.
-
7
Prikryté vložíme do rúry vyhriatej na 110-120 °C a pomaly pečieme asi 4 – 5 hodín do zmäknutia mäsa. Ja som použil PH, 5 hodín na stupni LOW.
-
8
Po uplynutí tejto doby opatrne zlejeme tuk a necháme ho v pekáči asi tak do polovice výšky mäsa.
-
9
Poprášime trochou mletej papriky, teplotu v rúre zvýšime na 230 °C a zapečieme do zlatista.
-
10
Podávame s kapustou alebo špenátom a knedľou, alebo na studeno s chlebom. Zvyšnú masť s výpekom necháme stuhnúť a uložíme do chladničky. Použijeme ju pri ďalšom varení, alebo ako chutnú nátierku s cibuľou na chlieb.
Ockovi nebolo tesno v tej flasi? :-)))
Ďakujem, nech sa vydarí a nech chutí! :-)
Máš pravdu, konfitovanie plnilo vlastne 2 funkcie, tepelnú úpravu a ešte aj konzerváciu, všetko bolo zaliate tukom a po stuhnutí aj trvanlivejšie.
Vďaka, máme spoločné chute, je to fakt dobré...
Ďakujem za koment, bolo toho tak akurát, ale dobrota to je...
Budem držať palce nech sa podarí! :-)
Výpečky sú výborná vec, nech chutí!
Vďaka za koment, áno @yogicek často konfitoval, poznám jeho recepty.
Ďakujem, okrem toho to aj veľmi dobre chutilo :-)
Vďaka Feri, som rád že som Ti urobil radosť. :-)
Vďaka kamarát, na raňajky je dobrá ta verzia na studeno, prípadne výpek s tukom na chlieb a s kyslou uhorkou.
no teda, tak to som fakt prehliadla že aj takto sa dá moja veta poňať. Ale, čo už. Stalo sa. ☺
Máš pravdu, chutil výborne, a ako Ta poznám tak ho aj doma vyskúšate 😉
Ďakujem, fotky robím mobilom a záleží na svetelných podmienkach, tie sa menia počas varenia aj podávania. 🙂
Ďakujem za pochvalu, cením si to. 🙂
Snažil som sa držať pôvodného receptu, jediné koreniny boli sol, drvený kmín a cesnak. S chuťou som bol spokojný, možno to bolo trocha slanšie než som zvyknutý, lebo som to po macerácii menej opláchol ale až tak to nevadilo. Cibuľa by bola zaujímavá na ochutenie ale ten tuk a vypek som chcel aby čo najdlhšie v chladničke vydržali, s cibulou v takýchto prípadoch nemám dobru skúsenosť, zvykne kvasit.
Samozřejmě pro toto použití máš s cibulí pravdu, stejně to bude lepší konzumovat za studena, ale to mi na to bude chodit i žena :-))
Vyzerá veeeľmi chutne !
Ďakujem, a hlavne veľmi chutilo :-)