Konfitovaný bôčik
Konfitovaný bôčik so zeleninovým bôbom
Autor receptu: redakcia
Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že
struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice
ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku
energie, bielkovín, vlákniny. Pripravovali z nich
polievky, guláše a prívarky. Tam sa však
strukovinová hostina nekončí, kuchár
s fantáziou – laik i profesionál – z nich dokáže
vytvoriť desiatky ďalších zaujímavých jedál
vrátane dezertov.
4 porcie |
30 minút príprava |
150-180 minút na 110–130 °C |
Postup
- Bravčový bok nasolíme, okoreníme, posypeme rascou a vložíme do hlbšieho pekáča. Pridáme 5 strúčikov cesnaku a zalejeme bravčovou masťou. Zakryjeme pokrievkou a v rúre pri 110–130 °C pečieme domäkka 2,5–3 hodiny.
- Vopred namočený bôb uvaríme vo vývare domäkka (podľa potreby dolievame vodu) a scedíme. Na masti opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, 3 strúčiky cesnaku, kapiu a petržlen nakrájaný na kocky. Pridáme uvarený bôb, osolíme, okoreníme a približne 10 minút podusíme. Pred koncom varenia
pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
- Upečený bok nakrájame na hrubšie plátky, jemne opražíme na panvici a podávame so zeleninovým bôbom.