Pečený kohút

Kohút na červenom víne

Autor receptu: redakcia

6
porcií
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso rozporciujeme, zeleninu nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme 1 bobkový list, okoreníme a všetko prelejeme červeným vínom. Necháme takto odležať cez noc.
  2. Z pancetty odstránime kožu (ale nevyhadzujeme, dáme do hrnca, aby sa z nej vytopil tuk), zvyšok nakrájame na kocky. Do hrnca pridáme ku koži aj kocky pancetty, nepotrebujeme iný tuk. Necháme vytopiť a pridáme odležané kohútie mäso (bez zeleniny), ktoré sa cez noc sfarbí do tmavorubínova. Jemne osolíme, okoreníme. Mäso opečieme zo všetkých strán a vyberieme.
  3. Do kastróla pridáme zeleninu, cesnak a celé šalotky a orestujeme. Opečenú zeleninu zalejeme červeným vínom, v ktorom sa marinoval kohút. Do tejto omáčky ešte pridáme lyžicu pretlaku, polovicu polievkovej lyžice cukru a necháme prevariť.
  4. Mäso vložíme naspäť do vriacej omáčky, podľa potreby dolejeme vodu, priklopíme a vložíme do rúry na 160 °C. Prikryté ho pečieme domäkka asi 1,5 hodiny.
  5. Potom pridáme šampiňóny, cibuľky, nasekaný ligurček a tymian a premiešame. Kohútiu pečeň nakrájame na malé kúsky a pridáme do kastróla. Omáčku zahustíme kohúťou krvou, ktorá jej dá aj výraznú chuť. Podávame napríklad s bielym pečivom.