Pečený kohút
Kohút na červenom víne
Autor receptu: redakcia
6 porcií |
60 minút na 160 °C |
Postup- Mäso rozporciujeme, zeleninu
nakrájame na kocky, dáme do
misy, pridáme 1 bobkový list,
okoreníme a všetko prelejeme
červeným vínom. Necháme
takto odležať cez noc.
- Z pancetty odstránime kožu
(ale nevyhadzujeme, dáme do
hrnca, aby sa z nej vytopil tuk),
zvyšok nakrájame na kocky. Do
hrnca pridáme ku koži aj kocky
pancetty, nepotrebujeme iný
tuk. Necháme vytopiť a pridáme odležané
kohútie mäso (bez
zeleniny), ktoré sa cez noc
sfarbí do tmavorubínova. Jemne osolíme, okoreníme. Mäso opečieme zo všetkých strán a vyberieme.
- Do kastróla pridáme zeleninu, cesnak a celé šalotky a orestujeme.
Opečenú zeleninu zalejeme červeným vínom, v ktorom sa
marinoval kohút. Do tejto omáčky ešte pridáme lyžicu
pretlaku, polovicu polievkovej
lyžice cukru a necháme prevariť.
- Mäso vložíme naspäť do vriacej omáčky, podľa potreby
dolejeme vodu, priklopíme
a vložíme do rúry na 160 °C. Prikryté ho pečieme domäkka asi
1,5 hodiny.
- Potom pridáme šampiňóny,
cibuľky, nasekaný ligurček a tymian a premiešame. Kohútiu pečeň nakrájame na malé kúsky
a pridáme do kastróla.
Omáčku zahustíme kohúťou
krvou, ktorá jej dá aj výraznú
chuť. Podávame napríklad
s bielym pečivom.
|