Köfte v paradajkovo-paprikovej omáčke fotorecept
Foto: cesminaz
Ľahké a výborné :-)
príprava
na 190 °C
Suroviny
Köfte: | |
1 kg mleté |
|
2 ks |
|
3-4 ks |
|
2 ks |
|
podľa potreby |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL (rímska rasca mletá) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (chilli vločky) |
|
Omáčka: | |
8-9 ks stredne veľké |
|
3 |
|
1/2 dl |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
Okrem toho: | |
cca 50 g (82 %) |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Na köfte budeme potrebovať mleté mäso, zo 3-4 stredné mrkvy, 2 cibule a koreniny. Mrkvu si nastrúhame na jemno na strúhadle a cibuľu nakrájame celkom na drobno.
-
2
Mäso, koreniny, bielky, cibuľu a mrkvu dobre premačkáme /premiešame a urobíme podlhovasté köfte.
-
3
Na omáčku si pokrájame a následne v sekáčiku rozmixujeme paradajky a papriku. Ja som dala 3 také menšie papriky a 9 stredných paradajok. Do rozmixovanej zmesi pridáme Isot (ak nemáte, nemusí byť), soľ a olej. Ja som pridala este aj 1dl vody, nejako sa mi zdalo toho málo :-)
-
4
Do jedného pekáča alebo keramickej nádoby na pečenie si naukladáme 1 rad köfte. Posypeme ho cca 1/2 zväzkom nasekanej vňate a nato naukladáme druhú vrstvu köfte. Celé zalejeme pripravenou rozmixovanou zeleninou/omáčkou a lyžicou trocha rozotrieme nech ide aj medzi köfte. Na vrch dáme kúsky masla a dáme piect do rúry na 190 °C. Od bodu varu (aj v strede) takých 35 minút. Ale treba sa riadiť vlastnou rúrou a záleží aj od nádoby/plechu, v ktorom to pečiete.
-
5
Ja som ako prílohu pripravila pilav z ryže a bulguru. Na troche oleja som chvíľku osmažila 3 dl ryže a 2 dl bulguru, zaliala 7 dl vody, dala 1,5 KL soli, kúsok 82% masla a udusila ako klasickú ryžu :-) Je to veľmi chutný pilav, ryža a bulgur je výborná kombinácia :-)
-
6
A tu je už hotové jedlo :-) Tie rozmixované paradajky s paprikou pustili pri pečení presne dosť šťavy. Jedlo je výborné s chlebom alebo pečivom, keďže má aj šťavu, do ktorej si ho môžete namáčať :-) Ale hodí sa k nemu hocijaká príloha podľa chuti.
-
7
Prajem dobrú chuť.
Milá @Cesminaz , perfektné ako vždy, pekne Ťa pozdravujem :-;
Určitě s konzervovanými bude lepší. Já teď dávala poslední domácí rajčata pod maso a všechna další budou z konzervy až do příští domácí úrody. Přeji hezký večer!
Mimochodem, jedna moje kamarádka dává do dušeného hovězího masa trochu strouhané mrkve. Je to fakt výborné. Tak už se těším, až si zase zavařím! :-)
Ja v poslednom case na Varechu nechodim - od tej doby co mi zomrel manzel nemam cas, ale ked nahodou sem kunem a vidim tvoj recept neodolam a musim ho vyskusat. Dakujem za recept a ako chutil nam vsetkym 3. dam ti vediet asi o tyzden. Vyskusam ho ked ma pridu navstivit moje dve deti -dcera a syn. Uvarim ho pre ne. Oni vedia ako je mi smutno tak sa snazia ma trochu potesit. Byvaju dost daleko - dcera 179km az pri kanadskej hranici a syn na opacnu stranu - 65 km. Pozdravujem ta a cely moj rodny kraj
tvoje rtecepty ma vzdy zaujali. ma vzdy zaujali.
Milá Kuchticka,tak v prvom rade ti zelám vela zdravia,síl a este chuti do života s tvojimi blízkymi :-) Nie vzdy je to lahké.Som rada,ze ta recept zaujal a ze aj medzi mojimi druhými receptami si našla také,čo sa ti páčia :-) Je to super,ked si doma pestuješ všeličo :-) aj ja to podla možnosti tak robím.No Isot si nevypestuješ žial len tak doma :-) Je to turecká červená paprika,ktorá sušením na slnku skoro očernie a tým získa nielen svoju farbu,ale aj jedinečnú chuť :-) Chutí trocha štiplavo,nasladlo,tak trocha dymovo a cítit akoby aj hrozienka :-) Takže Isot si doma nevyrobíš :-) Skús niekde kúpit,alebo objednat na nete.Ale ked nedáš,tak ani to nevadí,jedlo bude tiež velmi chutné.Síce s Isotom je ešte lepšie,ale ked niekto nemá,tak to neznamená,že nebude varit a jesť :-)) Pridám ti fotku,aby si vedela ako vyzerá. Milá @Kuchticka dufam,ze sa ozves po ochutnávke.Pozdravujem a želám vsetko dobré :-)
Paráda milá @Mijaita :-) ty si fakt osôbka,ktorá dodrží slovo! Teším sa,ze Vám chutilo.Mám ešte zopár receptov na podobné köfte,tiež sú fantastické :-) Pomaly sem pridám aj tie ostatné,viem ze tebe budu chutit aj tie :-) Vdaka za odozvu a pozdravujem!
Ďakujem za recept.