Kačacie prsia s čerešňovo-vínovou omáčkou a polentou
šéfkuchár hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke, 4. júla 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
Suroviny
| 500 g |
|
| 2 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 15 ml |
|
| Omáčka: | |
| 150 ml |
|
| 30 g |
|
| 100 g (mrkva, zeler, petržlen) |
|
| 100 g |
|
| 15 g |
|
| 100 ml |
|
| 80 g |
|
|
|
|
|
|
|
| 10 g |
|
| (tymian, rozmarín, petržlenová vňať) |
|
| (bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, badián, aníz, škorica) |
|
| Pyré z červenej kapusty: | |
| 80 ml |
|
| 40 g |
|
| 300 g |
|
|
|
|
| 70 ml |
|
| 70 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Pečená polenta s tymianom: | |
| 500 ml |
|
| 150 g |
|
| 50 ml |
|
| 35 g |
|
|
|
|
|
|
|
| čerstvý |
|
| Na ozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Kačacie prsia vložíme do vákuovacieho vrecka s cesnakom, tymianom, olivovým olejom, so soľou a s korením. Vrecko zavákuujeme a varíme (sous vide) hodinu na 59 °C. Potom sprudka opečieme na panvici, aby sme získali chrumkavú krustu.
- 2
Omáčka: Na oleji restujeme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, kačacie orezky, potom pridáme paradajkový pretlak, ktorý sprudka orestujeme a zmes podlejeme červeným portským vínom. Pridáme bylinky, koreniny, vykôstkované čerešne a podlejeme podľa potreby vodou a všetko varíme aspoň 1 hodinu. Omáčku precedíme, ochutíme soľou, cukrom, prípadne korením a zľahka zahustíme Solamylom.
- 3
Pyré z červenej kapusty: Na oleji speníme cibuľu, pridáme červenú kapustu, podlejeme červeným vínom, pridáme balzamikový ocot, ochutíme soľou, cukrom a korením, podľa potreby podlejeme vodou. Varíme do úplného zmäknutia, pritom sa snažíme úplne zbaviť tekutiny varením. Potom rozmixujeme, podľa potreby dochutíme a nakoniec zjemníme creme fraiche.
- 4
Pečená polenta s tymianom: V mlieku necháme lúhovať tymian, pridáme soľ, mletý muškátový orech, biele korenie a privedieme do varu. Postupne prisypávame polentu, až kým nezískame hustú hmotu. Hotovú stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Potom ju vyklopíme na vymastený plech, uhladíme a necháme zatuhnúť. Stuhnutú nakrájame na požadované porcie a opečieme na oleji dozlata. Na zdobenie vykrojíme filety z pomaranča.
Tiež kačacie prsia:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu