Kačacie prsia na batátovom pyré fotorecept
Foto: stripter
Kačacie prsia na pyré zo sladkých zemiakov a zapečenou špargľou.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
3 ks |
|
2 dcl |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
75 g |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
2 dcl |
|
podľa potreby |
|
(celý) na ozdobu |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Batáty pyré: Najprv si očistíme batáty, nakrájame ich na menšie kocky a dáme variť do osolenej vody. Medzitým si na masle opražíme nadrobno nakrájanú šalotku, ku ktorej na koniec pretlačíme cesnak.
-
2
Keď sú batáty mäkké, scedíme ich a pridáme k nim šalotku a kyslú smotanu. Zemiaky pretlačíme alebo použijeme ponorný mixér. Dochutíme soľou a korením.
-
3
Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu si nakrájame na zhruba rovnako hrubé pásiky. Do hlbšiej panvice alebo malého hrnca dáme trocha oleja a cibuľu upražíme, keď je takmer hotová, pridáme cukor a chvíľu ešte popražíme, ak je cukor rozpustený, tak pridáme aj ocot, ktorý vyredukujeme a všetko odstavíme, dochutíme soľou a korením (podľa seba).
-
4
Zapečená špargľa: Špargľu zbavíme zdrevenených koncov (je to dôležité). Naukladáme ju na plech, pokropíme olivovým olejom, osolíme (morská hrubozrná je naj) a okoreníme. Takto pripravenú špargľu pečieme pri 180 °C asi 15 - 20 min. Naplánujte si to tak, aby ste špargľe po dopečení mohli hneď podávať, vtedy vyzerajú najlepšie.
-
5
Kačacie prsia: Klasická príprava kačacích pŕs. Prsia umyjeme, osušíme, narežeme kožu, osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
6
Potom si rozpálime zvyšok oleja a prsia vložíme do panvice najprv kožou nadol a takto necháme piecť asi 5 - 6 minút. Koža krásne pustí tuk. Potom prsia otočte a pečte na panvici ešte minútu až 2.
-
7
Trúbu si rozohrejeme na 180 °C. Prsia uložíme do pekáča kožou nahor a prelejeme všetkým výpekom.
-
8
Takto pripravené prsia vložíme do rúry (odkryté) a pečieme asi 15 - 20 minút. Po 10-tich minútach ja priložím piecť aj tú špargľu. Keď sú prsia upečené, tak ich vyberieme, zabalíme zvlášť každý kus do alobalu a necháme 5 až 10 minút odstáť (to odporúčam dodržat, mäsko po nakrájaní rýchlo nevyschne). Potom prsia nakrojíme na asi centimeter hrubé plátky.
- 9
Plating nechávam na vás. Špargľu ozdobte tak, že škrabkou na zemiaky na ňu nastrúhajte parmezán a pokvapkajte to citrónom. Fakt to spolu ladí. Dobrú chuť.
- 9
Tento človek menom “stripter” nemá absolútne žiadnu šajnu o tom ako sa robí karamelizovaná cibulka. 2dcl je extrémne veľké množstvo do jedného hrnca/panvici, celý byt mi od toho smrdel a všetci mi doma nadávali. Čiže ak chcete aby vás svokra nenávidela ešte viac tak ideálne postupujte podľa tohto “receptu”. Zemiaky sa zjesť dali, ale až na druhý deň keď vypáchla z bytu tá otrasná ne-vôňa. S takýmto octom som robil druhý-krát, ale pekne som sa poučil.