Kačacie prsia
Kačacie prsia

Kačacie prsia na batátovom pyré fotorecept

stripter - bez fotkystripter, 18. marca 2018
Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept)
Foto: stripter

Kačacie prsia na pyré zo sladkých zemiakov a zapečenou špargľou.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
podľa potreby
3 ks
2 dcl
2 ks
1 ks
75 g
3 ks
1 PL
2 dcl
podľa potreby
 (celý) na ozdobu
1 ks

Online leták

Postup

  1. 1

    Batáty pyré: Najprv si očistíme batáty, nakrájame ich na menšie kocky a dáme variť do osolenej vody. Medzitým si na masle opražíme nadrobno nakrájanú šalotku, ku ktorej na koniec pretlačíme cesnak.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú batáty mäkké, scedíme ich a pridáme k nim šalotku a kyslú smotanu. Zemiaky pretlačíme alebo použijeme ponorný mixér. Dochutíme soľou a korením.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu si nakrájame na zhruba rovnako hrubé pásiky. Do hlbšiej panvice alebo malého hrnca dáme trocha oleja a cibuľu upražíme, keď je takmer hotová, pridáme cukor a chvíľu ešte popražíme, ak je cukor rozpustený, tak pridáme aj ocot, ktorý vyredukujeme a všetko odstavíme, dochutíme soľou a korením (podľa seba).

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapečená špargľa: Špargľu zbavíme zdrevenených koncov (je to dôležité). Naukladáme ju na plech, pokropíme olivovým olejom, osolíme (morská hrubozrná je naj) a okoreníme. Takto pripravenú špargľu pečieme pri 180 °C asi 15 - 20 min. Naplánujte si to tak, aby ste špargľe po dopečení mohli hneď podávať, vtedy vyzerajú najlepšie.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kačacie prsia: Klasická príprava kačacích pŕs. Prsia umyjeme, osušíme, narežeme kožu, osolíme a okoreníme z oboch strán.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom si rozpálime zvyšok oleja a prsia vložíme do panvice najprv kožou nadol a takto necháme piecť asi 5 - 6 minút. Koža krásne pustí tuk. Potom prsia otočte a pečte na panvici ešte minútu až 2.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trúbu si rozohrejeme na 180 °C. Prsia uložíme do pekáča kožou nahor a prelejeme všetkým výpekom.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pripravené prsia vložíme do rúry (odkryté) a pečieme asi 15 - 20 minút. Po 10-tich minútach ja priložím piecť aj tú špargľu. Keď sú prsia upečené, tak ich vyberieme, zabalíme zvlášť každý kus do alobalu a necháme 5 až 10 minút odstáť (to odporúčam dodržat, mäsko po nakrájaní rýchlo nevyschne). Potom prsia nakrojíme na asi centimeter hrubé plátky.

  9. 9

    Plating nechávam na vás. Špargľu ozdobte tak, že škrabkou na zemiaky na ňu nastrúhajte parmezán a pokvapkajte to citrónom. Fakt to spolu ladí. Dobrú chuť.

    Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tizian1cat
Batátové pyré je bomba. Nemala som ich rada, tento recept to zmenil. Paráda.
matus900
Aby bolo jasno, účet na tejto stránke som si vytvoril hlavne kvôli tomuto tzv. “receptu“.
Tento človek menom “stripter” nemá absolútne žiadnu šajnu o tom ako sa robí karamelizovaná cibulka. 2dcl je extrémne veľké množstvo do jedného hrnca/panvici, celý byt mi od toho smrdel a všetci mi doma nadávali. Čiže ak chcete aby vás svokra nenávidela ešte viac tak ideálne postupujte podľa tohto “receptu”. Zemiaky sa zjesť dali, ale až na druhý deň keď vypáchla z bytu tá otrasná ne-vôňa. S takýmto octom som robil druhý-krát, ale pekne som sa poučil.