Kačacie prsia
Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept)
Autor receptu: stripter
Kačacie prsia na pyré zo sladkých
zemiakov a zapečenou špargľou.
4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Batáty pyré:
Najprv si očistíme batáty, nakrájame ich na menšie kocky a
dáme variť do osolenej vody. Medzitým si na masle opražíme nadrobno nakrájanú šalotku, ku ktorej na koniec pretlačíme cesnak.
- Keď sú batáty mäkké, scedíme ich a pridáme k nim šalotku a kyslú smotanu. Zemiaky pretlačíme alebo použijeme ponorný mixér. Dochutíme soľou a korením.
- Karamelizovaná cibuľa:
Cibuľu si nakrájame na zhruba rovnako hrubé pásiky. Do hlbšiej panvice alebo malého hrnca dáme trocha oleja a cibuľu upražíme, keď je takmer hotová, pridáme cukor a chvíľu ešte popražíme, ak je cukor rozpustený, tak pridáme aj ocot, ktorý vyredukujeme a všetko odstavíme, dochutíme soľou a korením (podľa seba).
- Zapečená špargľa:
Špargľu zbavíme zdrevenených koncov (je to dôležité). Naukladáme ju na plech, pokropíme olivovým olejom, osolíme (morská hrubozrná je naj) a okoreníme.
Takto pripravenú špargľu pečieme pri 180 °C asi 15 - 20 min. Naplánujte si to tak, aby ste špargľe po dopečení mohli hneď podávať, vtedy vyzerajú najlepšie.
- Kačacie prsia:
Klasická príprava kačacích pŕs. Prsia umyjeme, osušíme, narežeme kožu, osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Potom si rozpálime zvyšok oleja a prsia vložíme do panvice najprv kožou nadol a takto necháme piecť asi 5 - 6 minút. Koža krásne pustí tuk. Potom prsia otočte a pečte na panvici ešte minútu až 2.
- Trúbu si rozohrejeme na 180 °C. Prsia uložíme do pekáča kožou nahor a prelejeme všetkým výpekom.
- Takto pripravené prsia vložíme do rúry (odkryté) a pečieme asi 15 - 20 minút. Po 10-tich minútach ja priložím piecť aj tú špargľu. Keď sú prsia upečené, tak ich vyberieme, zabalíme zvlášť každý kus do alobalu a necháme 5 až 10 minút odstáť (to odporúčam dodržat, mäsko po nakrájaní rýchlo nevyschne). Potom prsia nakrojíme na asi centimeter hrubé plátky.
- Plating nechávam na vás. Špargľu ozdobte tak, že škrabkou na zemiaky na ňu nastrúhajte parmezán a pokvapkajte to citrónom. Fakt to spolu ladí. Dobrú chuť.