Kačacie prsia

Kačacie prsia na batátovom pyré (fotorecept)

Autor receptu: stripter

Kačacie prsia na pyré zo sladkých zemiakov a zapečenou špargľou.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Batáty pyré: Najprv si očistíme batáty, nakrájame ich na menšie kocky a dáme variť do osolenej vody. Medzitým si na masle opražíme nadrobno nakrájanú šalotku, ku ktorej na koniec pretlačíme cesnak.
  2. Keď sú batáty mäkké, scedíme ich a pridáme k nim šalotku a kyslú smotanu. Zemiaky pretlačíme alebo použijeme ponorný mixér. Dochutíme soľou a korením.
  3. Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu si nakrájame na zhruba rovnako hrubé pásiky. Do hlbšiej panvice alebo malého hrnca dáme trocha oleja a cibuľu upražíme, keď je takmer hotová, pridáme cukor a chvíľu ešte popražíme, ak je cukor rozpustený, tak pridáme aj ocot, ktorý vyredukujeme a všetko odstavíme, dochutíme soľou a korením (podľa seba).
  4. Zapečená špargľa: Špargľu zbavíme zdrevenených koncov (je to dôležité). Naukladáme ju na plech, pokropíme olivovým olejom, osolíme (morská hrubozrná je naj) a okoreníme. Takto pripravenú špargľu pečieme pri 180 °C asi 15 - 20 min. Naplánujte si to tak, aby ste špargľe po dopečení mohli hneď podávať, vtedy vyzerajú najlepšie.
  5. Kačacie prsia: Klasická príprava kačacích pŕs. Prsia umyjeme, osušíme, narežeme kožu, osolíme a okoreníme z oboch strán.
  6. Potom si rozpálime zvyšok oleja a prsia vložíme do panvice najprv kožou nadol a takto necháme piecť asi 5 - 6 minút. Koža krásne pustí tuk. Potom prsia otočte a pečte na panvici ešte minútu až 2.
  7. Trúbu si rozohrejeme na 180 °C. Prsia uložíme do pekáča kožou nahor a prelejeme všetkým výpekom.
  8. Takto pripravené prsia vložíme do rúry (odkryté) a pečieme asi 15 - 20 minút. Po 10-tich minútach ja priložím piecť aj tú špargľu. Keď sú prsia upečené, tak ich vyberieme, zabalíme zvlášť každý kus do alobalu a necháme 5 až 10 minút odstáť (to odporúčam dodržat, mäsko po nakrájaní rýchlo nevyschne). Potom prsia nakrojíme na asi centimeter hrubé plátky.
  9. Plating nechávam na vás. Špargľu ozdobte tak, že škrabkou na zemiaky na ňu nastrúhajte parmezán a pokvapkajte to citrónom. Fakt to spolu ladí. Dobrú chuť.