Rebarborový zákusok
Rebarborový zákusok

Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou fotorecept

elenas - fotkaelenas, 7. júna 2018
Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi jemný, lahodný a osviežujúci koláčik.

20
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 180/150 °C

Suroviny

Cesto:
5-6 ks
150 g
1 bal.
250 g
250 g
100 ml (alebo smotana na varenie)
1 bal.
Tvarohová plnka:
3 ks
800-1000 g
100-150 g
1 bal.
1 bal.
Ovocná plnka:
800 g
300 g
5 PL
Snehová čiapočka:
5-6 ks
štipka
150 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Keďže sezóna rebarbory a jahôd stále pokračuje, rozhodla som sa upiecť tento lahodný koláč. Na koláč som si pripravila suroviny. Všetky suroviny lepšie pripraviť vopred aby mali izbovú teplotu.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rebarboru umyjeme, ošúpeme a pokrájame na 1 cm kúsky. Jahody tiež pokrájame na kúsky, pridáme k rebarbore a zasypeme cukrom. Necháme postáť 10-15 minúť.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ pripravíme cesto. Zmäknute maslo vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Po jednom pridávame a zašľaháme žĺtky. Pridáme mlieko a opäť premiešame.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne pridávame k cestu. Dobre premiešame vareškou. Vznikne trochu tuhšie cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech (cca 30x40 cm). Rúru predhrejeme na 180 °C.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Urobíme tvarohovú plnku. 3 žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme puding a dobre všetko premiešame. Pridáme tvaroh a opäť dobre vyšľaháme. Na záver jemne zamiešame vyšľahaný sneh z 3 bielkov. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ovocie necháme odkvapkať od šťavy na sitku a ukladáme na tvarohovú plnku. Koláč dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry približne 30-35 minút. Takto upečený koláč vytiahneme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť. Teplotu rúry znížme na 150°C.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým pripravíme snehovú čiapočku alebo merengue. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach jemný kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Podľa chuti môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sneh z bielkov rozotrieme na koláč a pečieme pri 150 °C ešte 40-50 minút.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený koláč necháme vychladnúť.

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

    Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

3sandra3
Robievam podobný, no namiesto tvarohovej plnky dávam kašovú plnku
pivonka
Je to krásny a isto aj chutný koláč, ale mám otázku: Dokedy vlastne trvá sezóna rebarbory? Kedysi kdesi som čítala, že rebarbora sa môže zberať iba do kvetu, čo mi je ľúto, lebo ju mám rada.
radost
@Pivonka (7.6.2018 20:32)
citujem jeden komentár:

"Rebarbora by sa mala zbierať do Jána, to je 24.6, po tomto období už bývajú stonky drevnatejšie a suchšie. Pokiaľ ste ju ale orezali do tohto obdobia celú, v podstate ste ju zmladili a potom je možné odrezky brať, ale nie celé. Ponechajte časť stonky pri koreni a ostatné spotrebujte. Výborne sa z nej robí džem, kde sa pridajú banány alebo jahody, kompót, mrazená pokrájaná na kúsky, alebo akýkoľvek koláč, kde ju vložíte miesto iného ovocia. "
elenas
@Pivonka (7.6.2018 20:32)

Pokiaľ viem, rebarbora sa zbiera v období maj - jún. Neskôr sa neodporúča jej konzumovanie kvôli zvýšeniu obsahu kyseliny šťaveľové. Procedúra s cukrom sa robí práve preto aby sa vylúčila zbytočná kyselina. Rebarbora s cukrom pustí šťavu s ktorou sa kyselina vylúči, tu šťavu treba potom zliať a vyhodiť. Taktiež rebarboru je dobré kombinovať s tvarohom, smotanou alebo inými mliečnymi výrobkami, ktoré kyselinu šťaveľovú neutralizujú.
elenas
Inač rebarbora je veľmi zdravá, má vysoký obsah vitamínu K, ktorý je dôležitý pre kosti. Taktiež rebarbora prečisťuje cievy, znižuje stres, zlepšuje trávenie a má aj protizápalové účinky.
haji
Krásný recept, postup aj informacie o rebarbore, fota jako ze žurnálu. Jsi šikulka!
luss44
krásny koláčik, na toto obdobie ako stvorený. Cez víkend sa chystám na niečo podobné, už zrejú aj ríbezle, so snehom navrchu je to výborné.
pivonka
Ďakujem za užitočné a potešujúce informácie. Takže ju ešte môžem zbierať.
capko
Dobrý koláčik dal by som si, až sem cítim jeho dobrú vôňu.
1x elenas




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia