Porotkyne Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová pri hodnotení technickej výzvy.
Foto: STVR
Aj tentoraz budú musieť súťažiaci ukázať nielen technické zručnosti, ale tiež fantáziu a schopnosť tvoriť dezerty, ktoré zaujmú chuťou aj vzhľadom. Vo štvrtej epizóde, venovanej rakúskym receptom, pripravia v osobnej výzve sladké aj slané štrúdle, v technickej výzve sa potrápia s typickými kaiserkami a tradičným Leberkäse, a v kreatívnej upečú originálne linecké torty podľa vlastnej fantázie.
Ťahaná štrúdľa potrápi
Ako prvá príde na rad osobná výzva – štrúdľa. "Dobrá štrúdľa by mala byť bohato naplnená - či už ovocím alebo kombináciou orieškov a maku. Po upečení by mala byť pekná hnedá a chrumkavá. Správne cesto na štrúdľu by malo byť elastické, aby sa s ním dobre pracovalo,” hovorí porotkyňa Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová ju dopĺňa: ,,Súťažiaci si musia premyslieť, akú náplň zvolia, lebo ak bude príliš vlhká, cesto im popraská. Želala by som si, aby boli štrúdle aj krásne nazdobené, nielen také obyčajné.”
Správna technika pri ťahaní štrúdle súťažiach potrápila.
Foto: STVR
Jedna vec je pripraviť správne pružné cesto, ktoré sa nebude pri rolovaní trhať, druhá vec je dodržať správnu techniku. Pomôže obrus, ale aj plachta z postele, krásne ustlaná pre ťahané cesto, ktoré budú súťažiaci naťahovať do všetkých svetových strán. Potom pridajú plnku a pomocou plachty budú cesto stáčať do typického tvaru štrúdle. Správne zrolovať štrúdľu je skutočné umenie, plachta sa musí opatrne nadvihovať, cesto sa pritom nesmie potrhať a plnka nesmie vypadávať.
Ak ste ešte nikdy nerobili ťahanú štrúdľu a radi by ste to skúsili, pozrite si videonávod z našej TV Varecha, kde nám ju pripravila pestovateľka maku Gabriela Čechovičová. Veď to poznáte, radšej raz vidieť, než stokrát počuť...
Klasikou je jablková štrúdľa a pripraviť si ju môžete aj podľa týchto fotoreceptov:
Pečeňový syr a domáce kaiserky - dve úlohy v jednej výzve
V technickej výzve príde slaná zmena, úlohou súťažiacich bude upiecť pečeňový syr Leberkäse a k nemu kaiserky z kysnutého cesta. Leberkäse pochádza z Bavorska, kde je považovaný za tradičnú pochúťku a typické jedlo miestnej kuchyne. Aj keď názov Leberkäse doslova znamená "pečeňový syr“, je trochu mätúci, pretože klasický bavorský Leberkäse neobsahuje ani pečeň ani syr. Slovo Leber (pečeň) pravdepodobne vzniklo zo staronemeckého "lab“, čo znamenalo "jemne mleté“, a Käse odkazovalo na tvar bloku, ktorý sa podobal syru.Od našej klasickej sekanej sa Leberkäse líši predovšetkým konzistenciou. Mäso sa totiž melie úplne najemno a vďaka tomu má podobnú štruktúru ako jemná saláma. "Pri Leberkäse je dôležité, aby bolo mäso zomleté najemnučko, aby bolo poriadne vychladené v ľadovej drti, správne dochutené, osolené a čo je dôležité, natlačené do formy tak, aby v ňom po upečení nevznikli vzduchové bubliny,” radí porotkyňa Jozefína Zaukolcová.
Zvládnu súťažiaci počas technickej výzvy v časovom limite hneď dve náročné úlohy?
Foto: STVR
A keďže Leberkäse sa podáva nakrájaný na hrubšie plátky v kaiserke, k výzve patrí aj príprava tohto pečiva. Postup pri tvarovaní kaiseriek vôbec nie je jednoduchý. Jožka v dnešnej epizóde Pečie celé Slovensko ukáže, ako správne tvarovať toto pečivo. Názorný videonávod krok za krokom však nájdete aj vo videorecepte našej prispievateľky @cesminaz:
Nemusíte na to však ísť až tak predpisovo, v tomto receptovom výbere nájdete aj jednoduchšie spôsoby, ako domáce kaiserky vytvarovať jednoducho zárezmi nožom či formičkou:
Linecká torta ako nepomaľované plátno
Linzer Torte, orechová mriežková torta plnená ríbezľovým džemom pochádza z Rakúska, konkrétne z mesta Linz, ktoré leží na rieke Dunaj v spolkovej krajine Horné Rakúsko. Najstarší písomný recept na Linzer Torte sa našiel v mestskom archíve Linzu a pochádza z roku 1653. Ide o najstarší známy recept na tortu na svete. Základom cesta sú mleté lieskovce alebo mandle, maslo, múka, cukor, vajcia a typické korenie ako škorica, klinčeky či citrónová kôra. Na vrch sa kladie charakteristická mriežka z cesta, ktorá je pre túto tortu ikonická."Linecká torta je ako nepomaľované plátno. Viete sa pohrať s chuťami aj s dizajnom,” hovorí Petra Tóthová. Jozefína dodáva: "Linecká torta je veľmi pekná výzva, pretože môžeme ukázať, že aj v jednoduchosti je originalita. Základom dobrej lineckej torty je kvalitný džem, nebránime sa ani tomu, keď súťažiaci budú kreatívni a pridajú nejakú vhodnú náplň a zdobenie.
Pustite sa do pečenia lineckej torty s našimi receptami, ktorým určite nápad nechýba:




Diskusia k článku