Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Jemné tvarohové koláče videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. marca 2022

Výborné kysnuté koláče, ktoré už svojim vzhľadom lákajú na ochutnanie. 🙂 Robievam ich už pár rokov a sú to jedny z našich najobľúbenejších koláčov. Zobraziť celý popisVýborné kysnuté koláče, ktoré už svojim vzhľadom lákajú na ochutnanie. 🙂 Robievam ich už pár rokov a sú to jedny z našich najobľúbenejších koláčov. Hodia sa na desiatu, na raňajky, alebo len tak na posedenie ku káve😊
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/03/jemne-tvarohove-kolace.html?m=1

8 ks
porcií
25 minút
na 180 °C
Jemné tvarohové koláče (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
3 PL
100 g
1 ks
1 ks
3 PL
75 g
2 dl
21 g čerstvé
1,5 KL
2 PL
Plnka:
500 g
1 dl
podľa chuti
2 bal.
Na potretie:
1 ks
1 PL
Okrem toho:
trocha (na vybitie cesta)




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme už spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 KL cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 1 h kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne :-) takže trpezlivosť. Ak chcete, môžete ho dať aj do igelitu.

  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz zľahka premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme cca 20 minút podkysnúť.

  3. 3

    Kým bochníčky kysnú, prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka podľa chuti, cukor a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov zmiešame 1 celé vajce s 1 PL smotany.

  4. 4

    Podkysnutý bochníček vyvaľkáme do tvaru vajca v priemere cca 24x16 cm. Jednu stranu potrieme tvarohom, zakryjeme ju druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu👍 Vlastne sa točia ako briošky🙂 Pre lepšiu a presnejšiu predstavu postupu si pozrite moje video.

  5. 5

    Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom. Medzitým môžeme dať rozohriať rúru na 180 °C. Stačí ak koláče postoja, kým sa rúra zohreje. Napokon koláče pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

  6. 6

    Koláče sú naozaj skvelé. Cesto jemné, vláčne a výbornou chuťou😊 Prajem dobrú chuť !

    Jemné tvarohové koláče (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Další skvělý receptík z kysnutého cesta, který nemá chybu. Fajn suroviny, krásná práce a skvělé koláče s tvarohom a rozinkami. Nepochybuji, že jsou u vás doma nejoblíbenější, s radostí bych si dala ke kafíčku testovací vzoreček. Líbí se mi i ta velikost - žádné crcání s malými kousky. A už si slintám do klávesnice... Krásný zbytek neděle a díky za sdílení, milá Cesmínko!
mamec
Škoda zjesť, také sú peknučké!
Obdivujem tvoju zručnosť a trpezlivosť. Ja som často piekla koláče z kysnutého cesta kým boli deti doma, ale iba jednoduché tvary. Aj tak hneď všetko pojedli, bola by škoda sa s tým takto babrať:)
Ja som vždy robila cesto z kila múky. Mám 3 pažravých synov a maškrtného muža.
cesminaz
Dakujem krásne všetkým za nahliadnutie a milé slová 🥰 som rada, že sa koláče páčia. @haji u nás jedine velké koláče😉 @mamec 🙂 predtým som aj ja robila vždy len z kila múky, ale v poslednom čase robievam raz z 1kg raz z 1/2kg🙂 podla toho ktoré pečivo/koláče robím. Ale zjesť sa zjedia vždy všetky. Môj menší syn je po mňe😊 zbožňuje kysnuté koláče viac než čokoládu a keksy. Prajem všetkým pekný deň👍🌼🌞
olinecka
Jej... Tak tie sú nádherné určite chutné. Dôkladná práca s výborným výsledkom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia