Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Jemná krémová kyslá zemiaková polievočka trocha inak

siuuu - fotkasiuuu, 1. novembra 2019
Jemná krémová kyslá zemiaková polievočka trocha inak
Foto: siuuu

Dnes som sa vrátila k receptu, ktorý mám už veľmi dlho a veľmi dlho som ho už nepripravovala - k jemnej krémovej kyslej zemiakovej polievke, ktorá sa v tomto jesennom počasí hodí.

3-4
porcie
10 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 ml
2 ks menšie
2 PL
1 ks
1,5 dl
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (alebo slanina)
podľa chuti (na ozdobu)
1 bal. (na varenie, šľahanie)
20 g (voliteľné)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Zemiaky a jablká očistíme a pokrájame na kocky.

  2. 2

    Na oleji opečieme pokrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pokrájané zemiaky a jablká, podlejeme vínom (odporúčam kyslejšie kvôli výraznejšej výslednej chuti) a necháme pár minút prevariť, aby sa alkohol odparil.

  3. 3

    Následne zalejeme vývarom a povaríme cca 35-40 minút - zemiaky aj jablká musia byť úplne mäkké. Rozmixujeme do hladka, môžeme prepasírovať (ak máte výkonnejší mixér, nebude treba), pridáme smotanu, necháme prevariť, dochutíme soľou a korením. Vypneme, vhodíme plátok masla na zjemnenie (môže a nemusí sa dať). Podávame ozdobené opraženou slaninou a pažítkou.

Recept je zaradený do kategórií:
Zemiaky, Obed, Polievky, Večera, Lacné jedlá, Jesenné, Zimné, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu