Zemiaková polievka
Jemná krémová kyslá zemiaková polievočka trocha inak
Autor receptu: siuuu
Dnes som sa vrátila k receptu, ktorý mám už veľmi dlho a veľmi dlho som ho už nepripravovala - k jemnej krémovej kyslej
zemiakovej polievke, ktorá sa v tomto jesennom počasí hodí.
3-4 porcie |
10 minút príprava |
35-40 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Zemiaky a jablká očistíme a pokrájame na kocky.
- Na oleji opečieme pokrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pokrájané zemiaky a jablká, podlejeme vínom (odporúčam kyslejšie kvôli výraznejšej výslednej chuti) a necháme pár minút prevariť, aby sa alkohol odparil.
- Následne zalejeme vývarom a povaríme cca 35-40 minút - zemiaky aj jablká musia byť úplne mäkké. Rozmixujeme do hladka, môžeme prepasírovať (ak máte výkonnejší mixér, nebude treba), pridáme smotanu, necháme prevariť, dochutíme soľou a korením. Vypneme, vhodíme plátok masla na zjemnenie (môže a nemusí sa dať). Podávame ozdobené opraženou slaninou a pažítkou.