Jelení gulášik s knedľou z ovsených vločiek
Foto: siuuu
Občas manžel dostane od kamarátov poľovníkov zverinu - tak potom býva aj tento fajnový gulášik s kúsok zdravšou knedľou z ovsených vločiek. Ja varím Zobraziť celý popisObčas manžel dostane od kamarátov poľovníkov zverinu - tak potom býva aj tento fajnový gulášik s kúsok zdravšou knedľou z ovsených vločiek. Ja varím veľa jedál tak nejako intuitívne - občas niečo pridám, niečo uberiem, takže aj tento gulášik chutí vždy kúsok inak, ale vždy bol veľmi chutný.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg očistené |
|
2 PL |
|
30 g |
|
2 ks väčšia |
|
2-3 strúčiky |
|
2/3 plechovky (lúpané alebo pasírované) |
|
1 PL (ríbezľa, malina, šípka) |
|
1-1,5 dl |
|
250-300 ml |
|
2 ks |
|
4-5 ks |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (čerstvý alebo sušený) |
|
Na ovsené knedle: | |
170 g |
|
150 g hustý neochutený |
|
3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (tymian, oregano) |
|
Postup
-
1
Umyté, osušené, odblanené mäso pokrájame na väčšie kocky, osolímem okoreníme, pridáme časť oleja a necháme pri izbovej teplote také 2-3 hodiny odležať. Cibuľu, cesnak a slaninu pokrájame na menšie kúsky.
- 2
V širšom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme pokrájanú cibuľu spolu so slaninou, pokiaľ nie je cibuľa mäkká. Pridáme mäso, necháme pár minút opekať, aby sa zo všetkých strán zatiahlo, pridáme papriku, premiešame, pár sekúnd opekáme, pridáme víno, premiešame a necháme vydusiť alkohol (4-5 minút). Pridáme lekvár, borievky, bobkové listy, lúpané paradajky, bylinky, soľpremišame, necháme pár minút prevariť, prilejeme vývar, premiešame, prikryjeme a necháme na strednom plameni prebublávať pokiaľ nie je mäsko mäkké, občas premiešame - ja som varila niečo cez 2 hodiny.
- 3
Na knedlíky zmiešame v mise všetky suroviny a necháme pár minút odležať, aby vločky nasali tekutinu. Mokrými rukami robíme guľky alebo gule, a vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme 5 - 10 minút, podľa toho aké veľké knedlíky sme robili - ja som zvolila väčšie, aby sa dali pokrájať. Dnes som knedlíky skúšala prvýkrát, nabudúce skúsim bielky vyšľahať do snehu a pridať v tejto podobe, uvidím čo to urobí s konzistenciou knedlíkov.
Tiež jelení guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
.. jasné, každý podľa svojich chutí, tá pyramídka je dobrý nápad, ale toho vínka by som sa nebála, alkohol sa úplne odparí a zostane iba krásna vôňa a lahodná chuť
kedysi také mini fľašky vína (200 alebo 250 ml) predávali bežne v obchode, aj mne by sa niekedy hodili na varenie - my toho tiež veľa nepopijeme ... mrkla som na web a ešte sa dajú zohnať (187 ml) cenako okolo 1,13 - 1,20 €
Netuším jak u vás, ale u nás ve vinotékách čepují víno sudové, určitě by do donešené nádobky rádi dali i třeba 2dcl - je jim volno, zda nalejí do sklenice ke stolu a nebo domů.
2 dl flasky vina maju v kauflande, ale vyber ziadny, okrem farby, bud biele, alebo cervene.