Jelení guláš
Jelení guláš

Jelení guláš so slaným trhancom

Robert Hudák
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 9. februára 2022
Jelení guláš so slaným trhancom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
180 minút
príprava

Suroviny

1 kg
5 ks
4 strúčiky
3 PL
200 ml
500 ml
2 PL
1 vetvička
Slaný trhanec:
125 g
4 ks
200 ml
40 g
2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Jelení guláš: Jelenie mäso očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a pražíme na oleji dozlatista. Postupne pridávame pretlačený cesnak. Potom pridáme jelenie mäso a dobre ho restujeme z každej strany, aby sa „zatiahlo“ a udržalo si šťavnatosť. Pridáme červenú papriku, paradajkový pretlak, rozmarín, borievku, korenie, bobkový list, soľ a podlejeme červeným vínom. Varíme asi 3–4 minúty. Nakoniec podlejeme vývarom a dusíme do zmäknutia. Keď je guláš hotový, pridáme ešte brusnice.

  2. 2

    Slaný trhanec: Slaninu a šalotku nakrájame nadrobno a restujeme na panvičke. Žĺtky a mlieko spolu dobre vymiešame, postupne pridávame preosiatu múku, osolíme a na záver primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

  3. 3

    Na panvicu s rozpáleným maslom vylejeme hrubšiu vrstvu cesta a navrch pridáme trocha šalotky a slaniny, ktorú sme predtým restovali. Keď je cesto z jednej strany opečené, otočíme ho na druhú stranu, necháme asi 1 minútu zatiahnuť a na panvici pomocou varešky natrháme na menšie kúsky. Ďalej opekáme dozlatista. Na záver pridáme koňak, zapálime a flambujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia