Jelení guláš so slaným trhancom
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 9. februára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
príprava
Suroviny
1 kg |
|
5 ks |
|
4 strúčiky |
|
3 PL |
|
200 ml |
|
500 ml |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
1 vetvička |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slaný trhanec: | |
125 g |
|
4 ks |
|
200 ml |
|
40 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Jelení guláš: Jelenie mäso očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a pražíme na oleji dozlatista. Postupne pridávame pretlačený cesnak. Potom pridáme jelenie mäso a dobre ho restujeme z každej strany, aby sa „zatiahlo“ a udržalo si šťavnatosť. Pridáme červenú papriku, paradajkový pretlak, rozmarín, borievku, korenie, bobkový list, soľ a podlejeme červeným vínom. Varíme asi 3–4 minúty. Nakoniec podlejeme vývarom a dusíme do zmäknutia. Keď je guláš hotový, pridáme ešte brusnice.
- 2
Slaný trhanec: Slaninu a šalotku nakrájame nadrobno a restujeme na panvičke. Žĺtky a mlieko spolu dobre vymiešame, postupne pridávame preosiatu múku, osolíme a na záver primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- 3
Na panvicu s rozpáleným maslom vylejeme hrubšiu vrstvu cesta a navrch pridáme trocha šalotky a slaniny, ktorú sme predtým restovali. Keď je cesto z jednej strany opečené, otočíme ho na druhú stranu, necháme asi 1 minútu zatiahnuť a na panvici pomocou varešky natrháme na menšie kúsky. Ďalej opekáme dozlatista. Na záver pridáme koňak, zapálime a flambujeme.
Tiež jelení guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu