Jelení guláš
Jelení guláš

Jelení guláš s cviklou

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, 19. februára 2021
Jelení guláš s cviklou
Foto: Miloš Mikuš
6
porcií
180 minút
príprava

Suroviny

1 kg
400 g varená
3-4 ks
100 g
4 ks
3-4 strúčiky
3 PL (pokrájaný na pásiky)
200 ml
300 ml




Postup

  1. 1

    Odležané mäso nakrájame na väčšie kocky, osolíme, okoreníme a postupne prudko opražíme na masti. Potom mäso povyberáme a odložíme bokom.

  2. 2

    Na tej istej masti vypražíme nadrobno pokrájanú slaninu a potom do zlatista opečieme pokrájanú cibuľu. Zaprášime mletou červenou paprikou, postupne pridávame popučený cesnak, opečené mäso, zázvor, koreniny, paradajkové pyré a lečo. Podlejeme vínom a zakryté pomaly dusíme v rúre pri 170 °C.

  3. 3

    Keď je mäso už takmer mäkké, pridáme pokrájanú cviklu a mrkvu a ešte dusíme aspoň polhodinku. Servírujeme s nakrájaným mladým pórom.

Diskusia k receptu

farbuska
Zaujímavo a nepochybne chutne pripravené jelenie mäso. Recept - ako všetky od p. Mikuša - sľubuje veľmi starostlivo doladenú harmóniu chutí. Ak budem mať príležitosť a jelenie mäso, veľmi rada sa pokúsim pripraviť toto jedlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia