Jelení guláš

Jelení gulášik s knedľou z ovsených vločiek

Autor receptu: siuuu

Občas manžel dostane od kamarátov poľovníkov zverinu - tak potom býva aj tento fajnový gulášik s kúsok zdravšou knedľou z ovsených vločiek. Ja varím veľa jedál tak nejako intuitívne - občas niečo pridám, niečo uberiem, takže aj tento gulášik chutí vždy kúsok inak, ale vždy bol veľmi chutný.

5-6
porcií
20 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté, osušené, odblanené mäso pokrájame na väčšie kocky, osolímem okoreníme, pridáme časť oleja a necháme pri izbovej teplote také 2-3 hodiny odležať. Cibuľu, cesnak a slaninu pokrájame na menšie kúsky.
  2. V širšom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme pokrájanú cibuľu spolu so slaninou, pokiaľ nie je cibuľa mäkká. Pridáme mäso, necháme pár minút opekať, aby sa zo všetkých strán zatiahlo, pridáme papriku, premiešame, pár sekúnd opekáme, pridáme víno, premiešame a necháme vydusiť alkohol (4-5 minút). Pridáme lekvár, borievky, bobkové listy, lúpané paradajky, bylinky, soľpremišame, necháme pár minút prevariť, prilejeme vývar, premiešame, prikryjeme a necháme na strednom plameni prebublávať pokiaľ nie je mäsko mäkké, občas premiešame - ja som varila niečo cez 2 hodiny.
  3. Na knedlíky zmiešame v mise všetky suroviny a necháme pár minút odležať, aby vločky nasali tekutinu. Mokrými rukami robíme guľky alebo gule, a vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme 5 - 10 minút, podľa toho aké veľké knedlíky sme robili - ja som zvolila väčšie, aby sa dali pokrájať. Dnes som knedlíky skúšala prvýkrát, nabudúce skúsim bielky vyšľahať do snehu a pridať v tejto podobe, uvidím čo to urobí s konzistenciou knedlíkov.