Jahňací chrbát s karfiolovým pyré s pečeným cesnakom
šéfkuchár, autor projektu outdoorových degustácií Terra Gustus, 25. júna 2021
Foto: archív Jozefa Risku
porcie
príprava
Postup
-
1
Cesnakové hlavičky priečne prekrojíme, dáme na alobal, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Zabalíme a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- 2
Jeden karfiol očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme do mlieka. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, uvaríme domäkka. Zlejeme, jednu ružičku karfiolu odložíme na hoblinky a zvyšný karfiol rozmixujeme spolu s očisteným pečeným cesnakom. Pridáme maslo a trošku mlieka, v ktorom sme karfiol varili a vymixujeme na pyré.
- 3
Druhý karfiol blanšírujeme vo vriacej osolenej vode asi 4 minúty, vyberieme, necháme vychladnúť a vysušíme. Rozoberieme na ružičky, ktoré opečieme na masle.
- 4
Lesné huby očistíme, vysušíme, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom, opražíme na tuku.
- 5
Jahňací chrbát umyjeme a očistíme od blany, osolíme, okoreníme. Na panvicu dáme slnečnicový olej, rozpálime ho a chrbát opekáme zo všetkých strán – asi 4–5 minút. Na panvicu pridáme strúčik cesnaku, ktorý rozpučíme nožom. Potom pridáme tymian a maslo. Maslom oblievame mäso asi 2 minúty, pričom nesmie zhorieť.
- 6
Chrbát vyberieme a necháme 5 minút odležať. Zabalíme ho ako palacinku a nakrájame. Výpek, v ktorom sme ho opekali, použijeme na omáčku. Z výpeku vyberieme cesnak a tymian, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler, opečieme dohneda, pridáme cibuľu. Spolu to ešte orestujeme, podlejeme vývarom a zredukujeme o polovicu. Nakoniec pridáme kúsok masla. Naservírujeme mäso, pridáme omáčku, huby, karfiolové pyré a opečené karfiolové ružičky. Dozdobíme zeleninou alebo šalátom.
Tiež jahňací chrbát:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu