Jahňa so zeleninovým bulgurom a s bylinkovou omáčkou
Šuhajíci pri panvici, 12. apríla 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
800 g |
|
Marináda: | |
15 g |
|
15 g |
|
|
|
2 strúčiky |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
Zeleninový bulgur: | |
400 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
|
|
(alebo voda) |
|
|
|
|
|
50 g |
|
Bylinková omáčka: | |
2 ks |
|
100 g |
|
1 vetvička |
|
1 vetvička |
|
50 g |
|
50 g |
|
|
|
200 ml |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Jahňacie mäso očistíme, ale nezbavíme ho úplne tuku. Tuk nám pri pomalom pečení pomôže, aby mäso zostalo šťavnaté. Suroviny na marinádu spolu rozmixujeme a votrieme do mäsa. Necháme v marináde v chladničke odstáť cez noc, ale ideálne jeden deň.
- 2
Cibuľu, ktorú neskôr použijeme do omáčky, nakrájame na mesiačiky a uložíme na plech. Na ňu položíme marinované mäso, môžeme pridať ešte celý rozmarín a tymian. Podlejeme ho pohárom vody. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Takto pripravené mäso pečieme pri 140 °C asi 4 hodiny. Poslednú hodinu ho priebežne kontrolujeme. Keď je mäkké, odkryjeme ho a zapečieme na 180 °C asi 10 minút.
- 3
Zeleninový bulgur: Zeleninu na bulgur nakrájame nadrobno, opečieme na oleji a pridáme bulgur. Podlievame vývarom a za stáleho miešania varíme do mäkka. Na konci dochutíme a pridáme maslo.
- 4
Cibuľu, na ktorej sa pieklo mäso, preložíme do hrnca a spolu so stopkovým zelerom orestujeme. Pridáme tymian a rozmarín a podlejeme 100 ml vody. Povaríme asi 10 minút a pridáme smotanu. Pridáme trošku čili a všetko preložíme do mixéra. Spolu so špenátom a s medvedím cesnakom rozmixujeme do hladka. Pridáme maslo a ešte raz premixujeme. Získame tak krásnu zelenú krémovú omáčku, ktorú už nevaríme.
- 5
Na tanier dáme bulgur, na ktorý uložíme nakrájanú jahňacinku, prelejeme omáčkou. Dozdobíme mikrobylinkami a pokvapkáme kvalitným olejom.
Tiež jahňacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Možno to robíš dobre. Sú rôzne druhy bulguru. Tie jemné sa nemusia variť. Niektoré sú dokonca akoby predvarené. Najlepšie, logicky, je držať sa inštrukcií na balení :-))
Aj ja som si vždy myslela, že kuskus sa iba namočí a bulgur sa musí variť. Až raz som pozerala Jamie Olivera ako robil niečo z bulguru a iba ho namočil. Hovorím si, asi sa pomýlil ;-) ale potom mi to nedalo, trochu som poskúmala a dozvedela sa, že nie každý bulgur sa varí.
Takže tak, nie vždy je všetko jednoznačné. Príjemné popoludnie prajem!