Jahňacie mäso
Jahňacie mäso

Jahňa so zeleninovým bulgurom a s bylinkovou omáčkou

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 12. apríla 2021
Jahňa so zeleninovým bulgurom a s bylinkovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

800 g
Marináda:
15 g
15 g
2 strúčiky
100 ml
Zeleninový bulgur:
400 g
1 ks
100 g
100 g
100 g
 (alebo voda)
50 g
Bylinková omáčka:
2 ks
100 g
1 vetvička
1 vetvička
50 g
50 g
200 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Jahňacie mäso očistíme, ale nezbavíme ho úplne tuku. Tuk nám pri pomalom pečení pomôže, aby mäso zostalo šťavnaté. Suroviny na marinádu spolu rozmixujeme a votrieme do mäsa. Necháme v marináde v chladničke odstáť cez noc, ale ideálne jeden deň.

  2. 2

    Cibuľu, ktorú neskôr použijeme do omáčky, nakrájame na mesiačiky a uložíme na plech. Na ňu položíme marinované mäso, môžeme pridať ešte celý rozmarín a tymian. Podlejeme ho pohárom vody. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Takto pripravené mäso pečieme pri 140 °C asi 4 hodiny. Poslednú hodinu ho priebežne kontrolujeme. Keď je mäkké, odkryjeme ho a zapečieme na 180 °C asi 10 minút.

  3. 3

    Zeleninový bulgur: Zeleninu na bulgur nakrájame nadrobno, opečieme na oleji a pridáme bulgur. Podlievame vývarom a za stáleho miešania varíme do mäkka. Na konci dochutíme a pridáme maslo.

  4. 4

    Cibuľu, na ktorej sa pieklo mäso, preložíme do hrnca a spolu so stopkovým zelerom orestujeme. Pridáme tymian a rozmarín a podlejeme 100 ml vody. Povaríme asi 10 minút a pridáme smotanu. Pridáme trošku čili a všetko preložíme do mixéra. Spolu so špenátom a s medvedím cesnakom rozmixujeme do hladka. Pridáme maslo a ešte raz premixujeme. Získame tak krásnu zelenú krémovú omáčku, ktorú už nevaríme.

  5. 5

    Na tanier dáme bulgur, na ktorý uložíme nakrájanú jahňacinku, prelejeme omáčkou. Dozdobíme mikrobylinkami a pokvapkáme kvalitným olejom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Podobne som piekla jahňacie stehno v nedeľu, bolo dobré.
bugout
Bulgur netreba variť, miešať a podlievať ako talianske risotto (aj keď nehovorím, že je to zlé). Keď je zelenina opečená stačí ju zaliať vodou alebo vývarom, počkať kým zovrie nasypať bulgur a nechať zakryté stáť kým bulgur nenasiakne všetku vodu. Podľa času koľko máte stačí zaliať aj studenou vodou len to dlhšie trvá. V množstve vody sa recepty líšia ja dávam necelý jeden a pol násobok bulguru. Rôzne zdroje tvrdia, že keď sa nevarí je navyše zdravší... Výborný je aj keď sa spolu so zeleninou opečie pár tenkých rezancov do polievky.
nephilim
@bugout Dobrá blbosť. Je to bulgur, nie kuskus. Ten stačí zaliať. Bulgur musí prejsť aspoň varom. Vyskúšala som to. Aj svetlý. Aj tmavý.

bugout
@nephilim tak potom dlhé roky robím bulgur zle. Zaliať len horúcou vodou je absolútne bežný spôsob prípravy. Slovo studená som použiť nemal, myslel som nie veriaca skratka normálna teplota a tak to skrátka ide tiež robím to bežne keď robím nejaký šalát a neponáhľam sa.
nephilim
@bugout Posúď sám. Ja ho varím cca 20 rokov. Radšej bulgur než ryžu. Mám taký vtipný pohárik. Kedysi v ňom bola horčica. Naberiem bulgur, dám 2,5 pohára vody. Zovrie. Vypínam sporák, utierka pod pokrievku.

kucharka
@bugout (13.4.2021 10:12)
Možno to robíš dobre. Sú rôzne druhy bulguru. Tie jemné sa nemusia variť. Niektoré sú dokonca akoby predvarené. Najlepšie, logicky, je držať sa inštrukcií na balení :-))
Aj ja som si vždy myslela, že kuskus sa iba namočí a bulgur sa musí variť. Až raz som pozerala Jamie Olivera ako robil niečo z bulguru a iba ho namočil. Hovorím si, asi sa pomýlil ;-) ale potom mi to nedalo, trochu som poskúmala a dozvedela sa, že nie každý bulgur sa varí.
Takže tak, nie vždy je všetko jednoznačné. Príjemné popoludnie prajem!

bugout
@nephilim Ja používam a robím bulgur asi 10 rokov rôznymi spôsobmi a na rôzne spôsoby (od polievok, cez šalát a prílohu až po pilaf ako hlavný chod) a aj tým tvojim. Nikdy som ale nedal tak veľa vody. Ja nehovorím, že tvoj spôsob je zlý. Len som povedal, že robiť bulgur podlievaním ako talianske rizoto mi je čudné a spomenul som, že bulgur v zásade netreba variť. Len sa zaleje vodou a nechá nabobtnať kľudne aj celú noc.... A robil som ho nie raz tak, že varom neprešiel. Či to bola chyba alebo nie veru neviem, vždy nám ale chutil. Keď sa niečo nepodarilo skôr to bolo hlavné jedlo a jedli sme len bulgur s cesnakovým jogurtom :-DD a to nám tak za chutilo, že sme to začali jedávať ako hlavný chod....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia