Jahňacie mäso
Jahňa so zeleninovým bulgurom a s bylinkovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Jahňacie mäso očistíme, ale nezbavíme
ho úplne tuku. Tuk nám pri pomalom pečení
pomôže, aby mäso zostalo šťavnaté. Suroviny na marinádu spolu rozmixujeme a votrieme do mäsa.
Necháme v marináde v chladničke odstáť cez noc,
ale ideálne jeden deň.
- Cibuľu, ktorú neskôr použijeme do omáčky,
nakrájame na mesiačiky a uložíme na plech. Na
ňu položíme marinované mäso, môžeme pridať
ešte celý rozmarín a tymian. Podlejeme ho pohárom vody. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Takto pripravené mäso pečieme pri 140 °C asi 4 hodiny. Poslednú hodinu ho priebežne kontrolujeme. Keď je mäkké, odkryjeme ho a zapečieme na 180 °C asi 10 minút.
- Zeleninový bulgur: Zeleninu na bulgur nakrájame nadrobno, opečieme na oleji a pridáme bulgur. Podlievame vývarom a za stáleho miešania varíme do mäkka. Na konci dochutíme a pridáme maslo.
- Cibuľu, na ktorej sa pieklo mäso, preložíme do hrnca a spolu so stopkovým zelerom orestujeme. Pridáme tymian a rozmarín a podlejeme 100 ml vody. Povaríme asi 10 minút a pridáme smotanu. Pridáme trošku čili a všetko preložíme do mixéra. Spolu so špenátom a s medvedím cesnakom rozmixujeme do hladka. Pridáme maslo a ešte raz premixujeme. Získame tak krásnu
zelenú krémovú omáčku, ktorú už
nevaríme.
- Na tanier dáme bulgur, na ktorý uložíme nakrájanú jahňacinku,
prelejeme omáčkou. Dozdobíme mikrobylinkami a pokvapkáme kvalitným olejom.
|