Jahňacie mäso

Jahňa so zeleninovým bulgurom a s bylinkovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Jahňacie mäso očistíme, ale nezbavíme ho úplne tuku. Tuk nám pri pomalom pečení pomôže, aby mäso zostalo šťavnaté. Suroviny na marinádu spolu rozmixujeme a votrieme do mäsa. Necháme v marináde v chladničke odstáť cez noc, ale ideálne jeden deň.
  2. Cibuľu, ktorú neskôr použijeme do omáčky, nakrájame na mesiačiky a uložíme na plech. Na ňu položíme marinované mäso, môžeme pridať ešte celý rozmarín a tymian. Podlejeme ho pohárom vody. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Takto pripravené mäso pečieme pri 140 °C asi 4 hodiny. Poslednú hodinu ho priebežne kontrolujeme. Keď je mäkké, odkryjeme ho a zapečieme na 180 °C asi 10 minút.
  3. Zeleninový bulgur: Zeleninu na bulgur nakrájame nadrobno, opečieme na oleji a pridáme bulgur. Podlievame vývarom a za stáleho miešania varíme do mäkka. Na konci dochutíme a pridáme maslo.
  4. Cibuľu, na ktorej sa pieklo mäso, preložíme do hrnca a spolu so stopkovým zelerom orestujeme. Pridáme tymian a rozmarín a podlejeme 100 ml vody. Povaríme asi 10 minút a pridáme smotanu. Pridáme trošku čili a všetko preložíme do mixéra. Spolu so špenátom a s medvedím cesnakom rozmixujeme do hladka. Pridáme maslo a ešte raz premixujeme. Získame tak krásnu zelenú krémovú omáčku, ktorú už nevaríme.
  5. Na tanier dáme bulgur, na ktorý uložíme nakrájanú jahňacinku, prelejeme omáčkou. Dozdobíme mikrobylinkami a pokvapkáme kvalitným olejom.