Jablkové koláče
Jablkové koláče

Jablkovo-pudingové koláče videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. mája 2021

Výborné kysnuté koláče s bohatou plnkou. Takejto dobrote odolá málokto :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/05/jemne-kolace-s-pudingovo-jablkovou.html?m=1

18 ks
porcií
25 minút
na 190 °C
Jablkovo-pudingové koláče (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
1 kg
100 g
250 g
2 dl
2 dl
2 ks
cca 3,5-4 dl
42 g čerstvé
4 PL
1 PL
Jablková plnka:
3 ks
2 PL (v prášku)
1 PL
podľa chuti
Pudingová plnka:
500 ml
1 bal. (v prášku)
podľa chuti
Na potretie:
2 ks




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, soľ a cukor. Potom pridáme jogurt, olej, bielky, citrónovú šťavu a napučaný kvások. Ten sme si spravili z mlieka + 42 g droždie + 1 KL cukor. Vypracujeme jemné, hladké, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto musí byt mäkšie než "polomäkké", lebo je v tom polohrubá múka. Čiže, ak vám dokopy tie 4 dl mlieka nestačia, tak ešte pridajte, aby ste dostali požadovanú konzistenciu cesta :-) Vždy záleží aj od múky, že ako pije. Po vypracovaní cesto trochu pomúčime a len zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 1 hodinu.

  2. 2

    Medzitým si klasicky z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding a necháme stuhnúť. Tesne predtým, ako nám už cesto vykyslo, si pripravíme aj jablkovú plnku. 3 väčšie jablká očistíme, časť jabĺk postrúhame na väčších slzách a časť pokrájame na malé kocky. Pridáme cukor podľa chuti, škoricu - ja som dala 1 PL :-) a za 2 PL vanilkového pudingového prášku. To aby vám zadržal tú šťavu z jabĺk, ale keď chcete, tak môžete dať podľa zvyku aj strúhanku.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru väčšieho tenšieho obdĺžnika. Nakoniec ho pokrájame na štvorce. Príliš malé a úzke nerobte, aby sa dali dobre plniť a aj zatvoriť. Mne vyšlo 18 ks.

  4. 4

    Každy kúsok trošku rozťapkáme a do jednej strany cesta urobíme zárezy. Na druhú stranu dáme plnku. Raz pozdĺž jablkovú a vedľa nej pozdĺž puding. Prikryjeme pozakrajovanou stranou cesta a okraje dobre popritláčame. Plnkou vôbec nešetrite, nech je jej dosť :-) Treba si ju od oka rozdeliť, nemala by vám ostať nazvyš.

  5. 5

    Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou vody. Nenecháme podkysnúť, ale ihneď dáme piecť na cca 25 minút do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

  6. 6

    Sú chuťovo vynikajúce, cesto je mäkučké a ľahké. A takéto vydržia aj na druhý deň :-) Prajem dobrú chuť!

    Jablkovo-pudingové koláče (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mamec
Určite vydržia?
Sľubuješ?
Myslím, či naozaj vydržia do druhého dňa, lebo vyzerajú veľmi lákavo :-)
Takúto kombináciu som ešte neskúšala. Musím to napraviť!
haji
Pěkný receptík, krásná práce! Též bych to s trvanlivostí viděla ohroženě jak píše hore @mamec. O chuti si nechám zdát! Krásný den, milá Cesmínko!
45678
@Cezminasz Tvoj nezameniteľný "rukopis" pečenia z kysnutého cesta nemožno prehliadnuť :-) skvelé recepty a tiež výsledok. Pekný dnik Ti želám 😉
cesminaz
@mamec (6.5.2021 11:10)

:-))) no, keď že z kila múky ich je 18ks, tak tých 4-5kúskov hádam by malo zostať aj na druhý deň :-)) Ale ak ich urobíš len z polovičnej dávky, tak to ti veru neslubujem že ti niečo zostane :-)) Určite skús, táto plnka je fantastická, pečiem takto už pár rokov :-)
1x haji
cesminaz
@haji :-) tá trvanlivosť vżdy závisí aj od počtu stravníkov, aj od toho, z akého množstva pečieš :-) Dakujem za komentík! @terinka dakujem pozdravujem :-) @gastrohobby určite skúšku neolutuješ :-) @45678 dakujem pekne si velmi zlatá :-) Pozdravujem.
1x haji
motyka
Ako obyčajne - famózne. U nás by veru asi neostali na druhý deň. Len by som musela skryť. Nejedli by uvarenú večeru, ale "tvoje" pudingovo - jablkové koláče - s dobrým čajom, bielou kávou, či sladkým mliekom. Určite vyskúšam, čo najskôr. Zdravíčko.....
mamec
Vyskúšané, zjedené. Môj muž to zhodnotil: "Jedlé, prudko jedlé!"
Spravila som 24 koláčov a druhého dňa sa dožilo 7. Inak, aj takto to boli riadne veľké kusy, ja by som väčší ani nezjedla.
Chcela som sa ťa spýtať, akú funkciu má citrónová šťava. Dala som ju (lebo som akurát mala citrón, ktorý už potreboval minúť), ale mala som obavu. Ja totiž dávam do kysnutého cesta podstane menej cukru aj soli. Na 1 kg múky som dala 1 KL soli a 3 PL cukru. Tak som sa bála, či tie 4 PL citrónovej šťavy nebudú veľa, ale nebolo to vôbec cítiť.
cesminaz
@janeg (1.1.2022 17:46)

Dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou. Teší ma, že ti koláče chutia🙂 Tieto sú jedny z našich najobľúbenejších.
1x janeg