Jablkové koláče

Jablkovo-pudingové koláče (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné kysnuté koláče s bohatou plnkou. Takejto dobrote odolá málokto :-)

18 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, soľ a cukor. Potom pridáme jogurt, olej, bielky, citrónovú šťavu a napučaný kvások. Ten sme si spravili z mlieka + 42 g droždie + 1 KL cukor. Vypracujeme jemné, hladké, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto musí byt mäkšie než "polomäkké", lebo je v tom polohrubá múka. Čiže, ak vám dokopy tie 4 dl mlieka nestačia, tak ešte pridajte, aby ste dostali požadovanú konzistenciu cesta :-) Vždy záleží aj od múky, že ako pije. Po vypracovaní cesto trochu pomúčime a len zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 1 hodinu.
  2. Medzitým si klasicky z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding a necháme stuhnúť. Tesne predtým, ako nám už cesto vykyslo, si pripravíme aj jablkovú plnku. 3 väčšie jablká očistíme, časť jabĺk postrúhame na väčších slzách a časť pokrájame na malé kocky. Pridáme cukor podľa chuti, škoricu - ja som dala 1 PL :-) a za 2 PL vanilkového pudingového prášku. To aby vám zadržal tú šťavu z jabĺk, ale keď chcete, tak môžete dať podľa zvyku aj strúhanku.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru väčšieho tenšieho obdĺžnika. Nakoniec ho pokrájame na štvorce. Príliš malé a úzke nerobte, aby sa dali dobre plniť a aj zatvoriť. Mne vyšlo 18 ks.
  4. Každy kúsok trošku rozťapkáme a do jednej strany cesta urobíme zárezy. Na druhú stranu dáme plnku. Raz pozdĺž jablkovú a vedľa nej pozdĺž puding. Prikryjeme pozakrajovanou stranou cesta a okraje dobre popritláčame. Plnkou vôbec nešetrite, nech je jej dosť :-) Treba si ju od oka rozdeliť, nemala by vám ostať nazvyš.
  5. Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou vody. Nenecháme podkysnúť, ale ihneď dáme piecť na cca 25 minút do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  6. Sú chuťovo vynikajúce, cesto je mäkučké a ľahké. A takéto vydržia aj na druhý deň :-) Prajem dobrú chuť!
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube