Hubový závin so syrovo-cesnakovou omáčkou
šéfkuchár hotela Sliezsky dom v Tatranskej Polianke, 18. júla 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 ml |
|
250 ml (vlažná) |
|
125 ml |
|
štipka |
|
1 ks na potretie |
|
Hubová plnka: | |
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 kg čerstvé (dubáky, masliaky, šampiňóny, suchohríby, kuriatka) |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
3 PL nasekaný |
|
|
|
|
|
100 g na posypanie |
|
Syrová omáčka: | |
1 ks |
|
1 strúčiky |
|
500 ml |
|
200 g |
|
50 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Najskôr pripravíme cesto tak, že všetky suroviny dáme do misky alebo do robota a všetko spolu pomaličky a dôkladne vymiešame. Cesto necháme odstáť približne hodinu pri izbovej teplote.
- 2
Hubová plnka: Predhrejeme veľkú panvicu, na ktorej roztopíme maslo a pridáme olivový olej. Najemno nasekanú šalotku s cesnakom opražíme dozlatista a pridáme nakrájané huby. Dochutíme soľou a korením a varíme na miernom ohni domäkka. Potom zvýšime teplotu a varíme, kým sa nevyparí takmer všetka voda. Pred koncom pridáme ešte 2 vajíčka, ktoré sme predtým rozšľahali. Premiešame a odstavíme. Po vychladnutí pridáme nasekané bylinky.
- 3
Cesto vyvaľkáme na dĺžku pekáča a nožom obrežeme konce tak, aby vznikol obdĺžnik. Na povrch vyvaľkaného cesta naukladáme hubovú plnku a posypeme nastrúhaným eidamom. Cesto zrolujeme tak, aby sa dal jeden koniec bez plnky pritlačiť v šírke asi 3 cm o vrchnú časť. Takúto štrúdľu opatrne pretočíme spojeným miestom naspodok. Konce zahneme, aby plnka nevytiekla. Na povrchu závinu urobíme jemne nožom mriežkový vzor. Štrúdľu potrieme vajcom. Vložíme do rúry zohriatej na 190 °C a pečieme asi 30 minút.
- 4
Syrová omáčka: Šalotku nakrájame najemno, cesnak pretlačíme, zľahka všetko opečieme na panvici, pridáme smotanu na varenie a povaríme, pridáme topený syr a parmezán a miešame, aby sa všetko spojilo so smotanou. Dochutíme soľou a korením. Hotovú omáčku dáme na tanier, pridáme upečenú štrúdľu a dozdobíme.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu