Hŕstková bylinková polievka fotorecept
Recept od Silvie Horeckej
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 3 väčšie ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 veľký ks |
|
| 1 ks |
|
| 5 PL |
|
| 3 cm kúsok koreňa |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 ČL |
|
| štipka |
|
| (alebo čerstvá) |
|
| (alebo podrvená v mažiari) |
|
|
|
|
|
|
|
| 2 ks |
|
| 3 - 4 l |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z mletej rasce, horčicového semienka a sušeného koriandra vyrobíme v mažiari zmes.
-
2
Nahý ovos (nemusí sa lúpať) namočíme na 3 - 4 hodiny do vody. Potom vodu zlejeme. Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme na ňom pór a cibuľku nakrájanú na drobno.
-
3
Pridáme kurkumu, papriku a kvaku nakrájanú na kocky. Po minúte senovku, saturejku, 1 ČL zmesi so sušeným koriandrom, mrkvu nakrájanú na tenké polmesiačiky a galangal koreň. Krátko ešte restujeme. Pridáme oba druhy šošovice, ovos, bobkový list, citronovú trávu a zalejeme vodou. Varíme cca 40 - 50 minút, kým nie sú strukoviny mäkké a ovos tiež. Pred dovarením cca 5 - 8 minút vhodíme do polievky brokolicu rozdelenú na ružičky, čiernu rascu a na záver perillovú vňať.
-
4
Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Brokolica sa nesmie rozvariť. Pred servírovaním z polievky vyberieme galangal, bobkový list a citrónovú trávu.









Všetky použité prísady sa dajú kúpiť na Slovensku v špecializovaných obchodoch s koreninami, ázijských obchodoch alebo v obchodoch so "zdravými" potravinami. Určite vyskúšajte nové chute, spravia veľa a bežnú polievu zrazu pozdvihnú na úplne iný "level" :)