Hovädzie po burgundsky
mesačník Varecha, 26. apríla 2022
Foto: Shutterstock
Hovädzie mäso na burgundský spôsob s poriadnou dávkou červeného vína chutí neodolateľne. Tajomstvo jeho dokonalej chuti spočíva v pomalom dusení.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
150 g |
|
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
75 ml |
|
750 ml |
|
500 ml |
|
2 ks |
|
2 vetvičky |
|
2 vetvičky |
|
1 vetvička |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
300 g (alebo šampiňóny) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na kocky veľké asi 4 cm, obalíme v zmesi múky, mletého čierneho korenia a soli. Hrniec s hrubým dnom rozohrejeme na silnom ohni, pridáme 1 PL olivového oleja, nadrobno nakrájanú slaninu a chvíľu opekáme. Pridáme hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán dozlatista. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, 1 pretlačený a jeden na polovicu prekrojený cesnak a opekáme asi 10 minút.
- 2
Mäso podlejeme brandy, keď hrncom opatrne zatrasieme, brandy vzplanie. Hneď ako plameň zhasne, prilejeme červené víno, hovädzí vývar a privedieme do varu. Pridáme bylinky, hrniec prikryjeme a mäso dusíme aspoň 2,5 hodiny na miernom ohni domäkka.
- 3
Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja, 1 PL masla a opečieme na nej rozštvrtené jarné cibuľky aj s vňaťou, pridáme nasekané huby a na kolieska nakrájanú mrkvu, opražíme dozlatista. Pridáme k mäsu a dusíme ešte 30 minút. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu