Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Hovädzie po burgundsky

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 26. apríla 2022
Hovädzie po burgundsky
Foto: Shutterstock

Hovädzie mäso na burgundský spôsob s poriadnou dávkou červeného vína chutí neodolateľne. Tajomstvo jeho dokonalej chuti spočíva v pomalom dusení.

6
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 PL
2 PL
150 g
2 ks
2 strúčiky
75 ml
750 ml
500 ml
2 ks
2 vetvičky
2 vetvičky
1 vetvička
1 PL
2 ks
2 ks
300 g (alebo šampiňóny)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky veľké asi 4 cm, obalíme v zmesi múky, mletého čierneho korenia a soli. Hrniec s hrubým dnom rozohrejeme na silnom ohni, pridáme 1 PL olivového oleja, nadrobno nakrájanú slaninu a chvíľu opekáme. Pridáme hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán dozlatista. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, 1 pretlačený a jeden na polovicu prekrojený cesnak a opekáme asi 10 minút.

  2. 2

    Mäso podlejeme brandy, keď hrncom opatrne zatrasieme, brandy vzplanie. Hneď ako plameň zhasne, prilejeme červené víno, hovädzí vývar a privedieme do varu. Pridáme bylinky, hrniec prikryjeme a mäso dusíme aspoň 2,5 hodiny na miernom ohni domäkka.

  3. 3

    Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja, 1 PL masla a opečieme na nej rozštvrtené jarné cibuľky aj s vňaťou, pridáme nasekané huby a na kolieska nakrájanú mrkvu, opražíme dozlatista. Pridáme k mäsu a dusíme ešte 30 minút. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Francúzska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha