Dusené hovädzie mäso

Hovädzie po burgundsky

Autor receptu: redakcia

Hovädzie mäso na burgundský spôsob s poriadnou dávkou červeného vína chutí neodolateľne. Tajomstvo jeho dokonalej chuti spočíva v pomalom dusení.

6
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky veľké asi 4 cm, obalíme v zmesi múky, mletého čierneho korenia a soli. Hrniec s hrubým dnom rozohrejeme na silnom ohni, pridáme 1 PL olivového oleja, nadrobno nakrájanú slaninu a chvíľu opekáme. Pridáme hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán dozlatista. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, 1 pretlačený a jeden na polovicu prekrojený cesnak a opekáme asi 10 minút.
  2. Mäso podlejeme brandy, keď hrncom opatrne zatrasieme, brandy vzplanie. Hneď ako plameň zhasne, prilejeme červené víno, hovädzí vývar a privedieme do varu. Pridáme bylinky, hrniec prikryjeme a mäso dusíme aspoň 2,5 hodiny na miernom ohni domäkka.
  3. Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja, 1 PL masla a opečieme na nej rozštvrtené jarné cibuľky aj s vňaťou, pridáme nasekané huby a na kolieska nakrájanú mrkvu, opražíme dozlatista. Pridáme k mäsu a dusíme ešte 30 minút. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.