Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzia špička s tarhoňou fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. novembra 2019
Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept)
Foto: sracz

Hovädzia špička, Toto mäso trojuholníkového rezu, je vo veľkej obľube, zvlášť v anglosaských krajinách. Tu ho nazývajú „tri tip“, vo Francúzsku „aiguillette baronne“, v Nemecku „bürgermeisterstück a pastorenstück“, v Rakúsku „hüferschwanz a tafelspitz“, v Španielsku „rabillo de cadera“. Ochutený soľou, korením, čerstvým cesnakom a inými koreninami, sa po marinovaní upečie v rúre, či ugriluje nad dubovým, ale aj ríbezľovým drevom; pred podávaním sa naplátkuje. Aj my sme si ho obľúbili a dnes jedli s tarhoňou.

6-8
porcií
15 minút
príprava
180-210 minút
na 180 °C

Suroviny

2 000-2 500 g
podľa potreby
podľa potreby
5-7 PL
3-4 ks
3-4 ks
1 ks žltá veľká
1 000-1 200 ml
300-400 ml
2-3 KL (5 %)
10-12 ks čerstvý
2-3 KL (na zahustenie)
240-250 g (slovenská ryža, orzo)
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nič zložité a časovo náročné len a len vzhľadom na tepelnú úpravu! „Špičku“ som obrezal od zbytočného hovädzieho tuku (obohatím ním trebárs zeleninovú polievku pri varení), umyl som ju a osušil pomocou kuchynských papierových obrúskov. Potom som si zistil, či sa mi zmestí do liatinového hrnca s príslušnou pokrievkou. Čo bolo navyše, odrezal som, preto chýba tá špička „špičky“.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som mäso „kol-dokola“ posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasledovala jeho tepelná úprava №1, kedy som ho opiekol na pár PL slnečnicového oleja, ale použite taký, aký máte doma!

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vybral som ho na pomocný tanier, už je tam aj chýbajúci kúsok.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas prípravného opekania som očistil a nakrájal cibuľu, karotku i zelerové stonky a

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dal som ich podusiť na výpeku, obohatenom ďalším olejom.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som na zeleninu uložil mäso a

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zalial ho kúpenou škatuľou kuracieho vývaru, ale môžem použiť bársaký iný mäsový, nadstavil kvalitným čiernym pivom, jablkovým octom (Vy si, prosím, použite podľa možností a chuti, no nesmie pri ochutnávke „prerážať“ Vaše zvyky), „začepčil“ halúzkami čerstvého tymianu. Teraz som „polievku“ dochutil a

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz došlo aj na tepelnú úpravu №2, kedy som skompletizovaný hrniec vložil do rúry vyhriatej na 180 ºC (350 ºF) a v priebehu 180-210 min, nechal mäso zmäknúť. Samozrejme, pod občasnou kontrolou, ak by sa tekutina pri tepelnej úprave veľmi odparovala, zakryl by som hrniec pripravenou pokrievkou, alebo „alobalom“.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso som po kontrole vidličkou vybral na pomocnú tácňu a výpek som zahustil kukuričným škrobom, rozhabarkovaným v „decke“ vlažného vývaru. Ak sa Vám bude zdať, že po tepelnej úprave je vývaru predsa len veľa, pokojne z neho uberte a použite ho pri ďalšom varení, trebárs na podlievanie, či zvýraznenie chuti.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nuž a kontrola kvality hotového diela dopadla naozaj na 1, mäso sa rozpadávalo a rozplývalo na jazyku! … ale veď skúste, či ako sa hovorí na našom Východe, … ta naj rača oprobovac!

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Je čas dušičkový a tak sme si aj my s úctou spomenuli na našich, dohliadajúcich na nás z Nebeských obláčikov! Chýbajú nám! … a veľmi!

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
Hovězí květová špička - česky. Pěkný recept i suroviny, stejně jako fota, včetně bodu 12. U vás vydrží chryzantémy v záhonku jak dlouho?
Toto dobré mäsko je aj u nás v obľube, nie len v iných krajinách. Ja ho mám radšej ako stehno. Dobrý obedík dal by som si.

Pridaj komentár k receptu: