Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzia špička s tarhoňou fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. novembra 2019
Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept)
Foto: sracz

Hovädzia špička, Toto mäso trojuholníkového rezu, je vo veľkej obľube, zvlášť v anglosaských krajinách. Tu ho nazývajú „tri tip“, vo Francúzsku „aiguillette baronne“, Zobraziť celý popisHovädzia špička, Toto mäso trojuholníkového rezu, je vo veľkej obľube, zvlášť v anglosaských krajinách. Tu ho nazývajú „tri tip“, vo Francúzsku „aiguillette baronne“, v Nemecku „bürgermeisterstück a pastorenstück“, v Rakúsku „hüferschwanz a tafelspitz“, v Španielsku „rabillo de cadera“. Ochutený soľou, korením, čerstvým cesnakom a inými koreninami, sa po marinovaní upečie v rúre, či ugriluje nad dubovým, ale aj ríbezľovým drevom; pred podávaním sa naplátkuje. Aj my sme si ho obľúbili a dnes jedli s tarhoňou.

6-8
porcií
15 minút
príprava
180-210 minút
na 180 °C

Suroviny

2 000-2 500 g
podľa potreby
podľa potreby
5-7 PL
3-4 ks
3-4 ks
1 ks žltá veľká
1 000-1 200 ml
300-400 ml
2-3 KL (5 %)
10-12 ks čerstvý
2-3 KL (na zahustenie)
240-250 g (slovenská ryža, orzo)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Nič zložité a časovo náročné len a len vzhľadom na tepelnú úpravu! „Špičku“ som obrezal od zbytočného hovädzieho tuku (obohatím ním trebárs zeleninovú polievku pri varení), umyl som ju a osušil pomocou kuchynských papierových obrúskov. Potom som si zistil, či sa mi zmestí do liatinového hrnca s príslušnou pokrievkou. Čo bolo navyše, odrezal som, preto chýba tá špička „špičky“.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som mäso „kol-dokola“ posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasledovala jeho tepelná úprava №1, kedy som ho opiekol na pár PL slnečnicového oleja, ale použite taký, aký máte doma!

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vybral som ho na pomocný tanier, už je tam aj chýbajúci kúsok.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas prípravného opekania som očistil a nakrájal cibuľu, karotku i zelerové stonky a

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dal som ich podusiť na výpeku, obohatenom ďalším olejom.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som na zeleninu uložil mäso a

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zalial ho kúpenou škatuľou kuracieho vývaru, ale môžem použiť bársaký iný mäsový, nadstavil kvalitným čiernym pivom, jablkovým octom (Vy si, prosím, použite podľa možností a chuti, no nesmie pri ochutnávke „prerážať“ Vaše zvyky), „začepčil“ halúzkami čerstvého tymianu. Teraz som „polievku“ dochutil a

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz došlo aj na tepelnú úpravu №2, kedy som skompletizovaný hrniec vložil do rúry vyhriatej na 180 ºC (350 ºF) a v priebehu 180-210 min, nechal mäso zmäknúť. Samozrejme, pod občasnou kontrolou, ak by sa tekutina pri tepelnej úprave veľmi odparovala, zakryl by som hrniec pripravenou pokrievkou, alebo „alobalom“.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso som po kontrole vidličkou vybral na pomocnú tácňu a výpek som zahustil kukuričným škrobom, rozhabarkovaným v „decke“ vlažného vývaru. Ak sa Vám bude zdať, že po tepelnej úprave je vývaru predsa len veľa, pokojne z neho uberte a použite ho pri ďalšom varení, trebárs na podlievanie, či zvýraznenie chuti.

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nuž a kontrola kvality hotového diela dopadla naozaj na 1, mäso sa rozpadávalo a rozplývalo na jazyku! … ale veď skúste, či ako sa hovorí na našom Východe, … ta naj rača oprobovac!

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Je čas dušičkový a tak sme si aj my s úctou spomenuli na našich, dohliadajúcich na nás z Nebeských obláčikov! Chýbajú nám! … a veľmi!

    Hovädzia špička s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Hovězí květová špička - česky. Pěkný recept i suroviny, stejně jako fota, včetně bodu 12. U vás vydrží chryzantémy v záhonku jak dlouho?
terinka55
Navaril si dobrotu.
Je to tak, spomíname, vek na to máme. Bolesť v srdci zostáva, taký je život.
kvakac
Toto dobré mäsko je aj u nás v obľube, nie len v iných krajinách. Ja ho mám radšej ako stehno. Dobrý obedík dal by som si.
vrabec5555
Ten sval na foto je časť kvetovanej špičky, dávnejšie pri rozrábke stehna ostával na orechu. Teraz sa necháva na kverovanej špičke. Kvetovaná špička ako taká má okrúhly tvar....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia