Hortobágyi palacinky podľa mojej babky

irenaw - fotkairenaw, 21. marca 2012

Komentáre 1 - 15 z 31


Súťaž :
Asi som sa zamiloval !
Otázka : ..."do koho" ???
a - do teba
b - do perkeltu
c - do tvojej babky
Pomôcka - "Ďevča moje, nemóže to mať chuť, keď ti v kastróle nič nezostane."
1x pivonka
polopatistický recept ako máloktorý. Konečne mám chuť ich urobiť. A Tvoja babka mala veru pravdu, ja tiež robím perkelt len z celých kusov, teda s kosťou a kožou. Super
jedla som ich u priateľov v Maďarsku mne to velmi chutilo oni to mali zapečené v zapekacej miske -bola to harmónia chutí skutočne jemne pikantné a velmi chutné , ved sme konzumovali pravé maďarské jedlo .Priateľka vysvetlovala že v jednotlivých župách je to rôzne všade niečo pridávajú , alebo uberajú tieto boli fantastické a mám pocit , že táto receptúra to vystuhuje. pekné spomienky na babku.
@stefanm to je jasné aj bez pomôcky, babka vedela trafiť klinec presne po hlavičke :-). pekné a vtipné spomienky.
@alena45 ďakujem. teraz už aj ja veľa vecí viem a robím inak. ale vieš ako je to s tým najmúdrejším kuraťom. povie si, načo to tá stará sliepka robí takto zložito, ja som predsa moderné kura, urobím to jednoduchšie. a milé kura sa učí na vlastných chybách a pomaličky "sliepkovatie". a tak mu svitne, že sliepka predsa mala v mnohom pravdu. teraz moje kura varí minútky na najväčšom horáku a drhne hrnce. kolobeh života... toľko podobenstvo s ríšou hydu :-)))
@marijanka712 presne si to opísala, je to jemné a lahodné a trošku pikantné. na babku si spomeniem skoro pri každom varení a pečení. raz mi povedala: "keď robíš koláč musíš dať do neho medzi prsty soli. keď opekáš cibuľu, musíš dať medzi prsty cukru." a tak to robím. verím, že všetky babky predo mnou to už zistili za mňa, prečo je to tak dobre :-)
vyzera to fantasticky, len trochu piplacka s oberanim kuracata, no mozno sa niekedy premozem :-) a vyskusam po babkovsky :-)
kdesi som citala polemiku co je paprikas a co perkelt a tusim z toho vyslo, ze paprikas je bez smotany a ked tam pridas smotanu je z toho perkelt, tak neviem, mozno sa tu najde odbornik, co nam to vysvetli
:-) krásne čítanie...ešte lepší recept...! Ja som ich jedla len raz v živote, ale boli bohovské, určite budú skoro na mojom stole :-)
Niet nad mudru a skusenu babku! O paprikasi s palancinkami pocujem, vdaka tebe ,po prvy raz a recept je na ulozenie....Ja varim podobne ,davam vsetko okrem stiplavej papriky ,kurca nie cele , kupujem len prsia a stehna ,ale kosti a kozu necham pred pecenim na kuskoch kurata .... hotovu stavu tiez pasirujem , servujem s haluskami... teraz uz budem aj aj s palacinkami;-)
Už viem čo urobím v piatok na posedenie s priateľmi :-)
@afataga ja teda dúfam, že som si to dobre zapamätala, lebo som sa stále pýtala babky, ktoré je ktoré. lebo ak nie, tak ma vyťahá za uši až sa znovu stretneme :-). @cistinka nie je to práve rýchlovka, ale stojí za to. a na druhý deň ešte lepšie. @babav s haluškami to je jedna báseň, jedla by som to týždeň a vôbec by mi to nevadilo :o) @letisia držím palce. ďakujem vám všetkým za komentáre.
skvely receptus, skvele citanie. Ach tie nase babky...:) len skoda, ze ta moja uz nie je:( Paprikas milujem. Trosku narocnejsie s tymi palacinkami, ja vacsinou robim s vajcovymi haluskami. @afataga presne opacne:) paprikas je so smotanou a perkelt je bez smotany. Madari este do perkeltu zvyknu pridavat aj papriku, paradajku a trochu stiplaveho, nie je to podmienkou. V kazdom regione sa vsak vari inak.