« Naspäť na tento recept

Hortobágyi palacinky podľa mojej babky verzia na vytlačenie

Kto jedol babkin perkelt alebo paprikáš, najradšej by si oblízal všetky prsty, tanier aj nožík :O)

Autor receptu: irenaw

Postup receptu

Babka tieto palacinky síce nerobievala, ale ja si vždy spomeniem na ňu, keď ich pripravujem. Základom je totiž dobrý paprikáš. Trvalo mi dosť dlho, kým som zistila, v čom je zásadný rozdiel medzi mojím a babkiným. Keď sme porovnávali východzie suroviny, boli sme na tom rovnako. Až keď som sa jej zase raz šťažovala, že môj vôbec tak nechutí, tak sa ma opýtala, ako to presne robím. A bolo jej to hneď jasné. Ja som pekne kurča vykostila, zbavila kože, rozporcovala. Krídla, trup a tie kože s kosťami išli do polievky. Reakcia mojej babky: "Ďevča moje, nemóže to mať chuť, keď ti v kastróle nič nezostane." A ja: "Babka, ale takto to len vytiahnem a nemusím to oberať." Babka zalomila rukami: "Chceš mať dobrý paprikáš, alebo čisté ruky?" A tak odvtedy mám ruky špinavé a paprikáš sa podobá na babkin. Dúfam, že je s ním spokojná... Takto si pamätám, ktorý je ktorý: "Paprikáš sa kúštik dlhší volá, aj sa kúštik dlhší robí." Ak sa perkelt prepasíruje, zahustí múkou, zjemní smotanou a ešte krátko povarí, máme paprikáš :O).

Kurča očistíme, rozporcujeme, stačí na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak posekáme na drobno. Opečieme na masti. Pridáme štipľavú papriku pokrájanú na kúsky a tiež opečieme. Pridáme kusy kuraťa. Babka, ktorá si varila len pre seba, robievala z jednotlivých častí kuraťa niekoľko rôznych jedál. Trupy si odložila a teraz ich tiež pridala do hrnca. Jeden alebo dva. Môžete to tiež tak spraviť, ak máte, ja to tak robím :-). Zase to pekne zo všetkých strán opečieme. Poprášime mletou paprikou, osolíme a okoreníme. Podlejeme vodou asi do polovice. Rýchlo privedieme k varu. Zakryjeme a dusíme na veľmi miernom ohni až sa kurča takmer rozpadáva.

Zatiaľ si upečieme palacinky. Panvicu stačí raz pretrieť olejom, nech sú palacinky upečené nasucho. Neuvádzam množstvá, lebo každý robí palacinky inak, väčšinou od oka. Na každého stravníka počítame dve palacinky.

Kurča vyberieme na tanier. Šťavu prepasírujeme cez sitko. Sladkú smotanu rozmiešame so solamylom (babka používala múku). Vlejeme do šťavy a krátko povaríme (pri múke trošku dlhšie). Odstavíme.

Kurča oberieme a mäso zomelieme. Premiešame s trochou hotovej omáčky, aby bola náplň hustá, ale nie suchá. Palacinky naplníme touto zmesou.

Teraz máme niekoľko možností: 1. Všetko je ešte horúce - palacinky uložíme na tanier a prelejeme omáčkou. 2. Už to nie je horúce - zohrejeme palacinky, zohrejeme omáčku, podávame ako v predchádzajúcom bode. 3. Už to nie je horúce - palacinky uložíme do zapekacej misy, prelejeme časťou omáčky a krátko zapečieme v rúre (viď úvodné foto). Zvyšok omáčky podávame v omáčniku. 4. Ďalší deň - palacinky a omáčku skladujeme zvlášť, pred podávaním si zvolíme spôsob 2. alebo 3. Fotky doplním.

Treba ešte povedať, že môžete použiť aj sliepku. Bude sa dlhšie variť, ale šťava bude ešte lepšia. Tiež treba povedať, že sťavy sa nerobí veľa, má silnú koncentrovanú chuť a nie je vodnatá. A posledné, tradične sa šťava zahusťuje kyslou smotanou. U nás sa ujala sladká, alebo 1 dl sladkej a 1 dl kyslej. Už vážne končím...

Suroviny




6-8
porcií
120
minút
príprava
30
minút
na 200 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist