Foto: marto990
Vezmete kačku, nacpete ju, upečiete a potom už len odfukujete.. Priznávam, mal som skvelú spoločníčku pri varení, tetu Ivetku.
porcií
príprava
na 150-160 °C
Suroviny
1 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
|
|
Plnka: | |
4 stredné kúsky |
|
3 ks |
|
100 - 150 g |
|
100 - 150 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Príloha: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lokše: | |
|
|
|
|
štipka |
|
Marináda na potieranie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Kačicu si pripravíme deň vopred, a síce ošklbeme zle vytrhané pierka, umyjeme ju a namočíme na 2 hodiny do vody. Potom ju celú nasolíme a necháme cez noc v chladničke. V deň prípravy ju umyjeme a začneme s vykosťovaním. Ak neviete ako na to, odporúčam kuknúť youtube. Ja som vykostil aj stehenné kosti, krídla a skelet si ponecháme na skvelý vývar.
-
2
Pripravíme si svoju obľúbenú, tradičnú plnku alebo takú, ktorú už dlhšiu dobu plánujete vyskúšať. Ja som na plnku využil 3 hlavné ingrediencie, ktoré sa mi z celého týždňa zvýšili a čakali na spracovanie. Ako pečivo vysušené dukátové buchtičky, syr Niva a pór. Plnku pripravujte Vami osvedčeným spôsobom. Ten môj je, že rozšľahám žĺtky s lyžičou ojela, soľou a čiernym korením, pridám do mlieka vopred namočené pečivo, vyžmýkané, nastrúhaný syr a premiešam.
-
3
Vmiešam vyšľahaný sneh z bielkov a na malé kúsky nakrájaný pór. Nevadí, ak bude mať plnka riedšiu konzistenciu, akurát sa s ňou o niečo horšie pracuje.
-
4
Do pekáča, vymasteného masťou si pripravíme základ z na kúsky nakrájanej mrkvy, cibule a cesnaku.
-
5
Kačicu položenú na pevnej podložke pripravíme na plnenie. Do stredu kačice navrstvíme plnku a rukami ju utlačíme do tvaru ruličky, nie úplne k okrajom. Nezabudneme však naplniť stehná. Do hrubšej ihly si pripravíme dostatočne dlhú a pevnú niť, a svojou šikovnosťou kačicu zošijeme. Pre tvar a pevnosť kačice prepichneme dlhšími ihlicami od stehien až ku hrudi.
-
6
Podlejeme najlepšie hovädzím vývarom, asi centimeter a pol od dna a vrch kačice potrieme marinádou. Kačicu som počas pečenia obrátil len raz, preto som ju začal piecť najprv zo spodnej strany, cca 1 hodinu, potom som ju otočil, a potrel marinádou vrch kačice, a piekol ďalšiu hodinu 20 minút. Piekol som ju prikrytú v mise z jánskeho skla, 2 hodiny a pol pri 150-160 stupňoch. Rúru som však vyhrial na 200 stupňov a kačicu aj prvých 10 minút piekol pri tejto teplote, aby sa mi vývar, ktorým bola kačica podliata, dostal do varu. Potom som teplotu znížil.
-
7
Než ubehlo posledných 10 minút, pekáč som vybral z rúry, zlial vývar (môžete z neho urobiť skvelú omáčku, trebárs rozmixovať ho s pečenou zeleninou, na ktorej sa piekla kačka, pridať ešte kus vývaru, precediť cez sitko, pridať vínko, štipku čierneho korenia, prípadné iné obľúbené bilinky, pol pohára červeného vína, nechať zredukovať a doladiť lyžicou masla, a podávať v omáčniku), potrel kačicu poslednými kvapkami marinády a dopiekol odkrytú pri skoro 200 stupňoch do chrumkava.
- 8
Prílohy kapustu a lokše pripravte Vami osvedčeným spôsobom. Kapustu som si pokrájal na menšie kúsky robotom, opražil cibuľku asi 3 minútky, hneď pridal 2 lyžice cukru, nechal skaramelizovať, prilial trochu vody, nechal rozpusztiť karamel, a klasika, pridal kapustu a korenie, a dusil s občasným dochutením zhruba hodinku a pol.
- 9
Lokše som pripravil podľa receptov z Varechy, klasika uvarené zemiaky, hladká múka, štipka soli, piekol som na panvici bez tuku, minútku z oboch strán, potieral horúcim maslom. Schválne neuvádzam množstvo pre prípravu príloh. Varil som od oka, každý asi vie, pre koľko stravníkov jedlo pripravuje, a ozaj som kapustu nemal v úmysle vážiť. Šikovné varecháčky a varecháči si poradia.
- 10
Na finále, príjemné nedeĺné počasie, dobrá spoločnosť a po aspoň štvrť hodinovom odpočinku pečenej kačice, môžeme sevírovať. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
šikovný chlapec..hore palec..
perfektne popísaný celý postup, nádherne zdokumentovaný fotografiami, úžasný recept si pridal.:-)))
si veľmi šikovný, chválim za 5*****, dala by som kľudne i viac.
Potešili ma veľmi, a preto skúste pripraviť a hodujte, nech Vám padne na úžitok.