Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Martina Záhumenského
porcií
Suroviny
2 kg (flank steak) očistený |
|
4-5 strúčikov |
|
čerstvý |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
Na pečenú mrkvu: | |
0,5-1 kg |
|
4 strúčiky |
|
(alebo maslo) |
|
čerstvý |
|
|
|
Na marinovanú cibuľku: | |
1 kg (alebo malá cibuľa) |
|
1 l |
|
100 ml (alebo jablčný) |
|
150 g |
|
Na salsu verde: | |
1 ks väčšia |
|
1 ks |
|
1 ks červená |
|
3 strúčiky |
|
1 zväzok |
|
1 zväzok |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
z 1 citróna |
|
|
|
Okrem toho: | |
500 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Marinovaná cibuľka: Cviklovú šľavu nalejeme do hrnca a na miernom ohni varíme, kým sa nezredukuje do sirupovitej konzistencie. Do zredukovanej šťavy pridáme cukor a ocot a vmiešame očistené a pokrájané šalotky. Stiahneme z ohňa a necháme marinovať.
-
2
Salsa verde: Uhorku rozrežeme, odstránime zrniečka a spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a pažítkou najemno pokrájame. Dochutíme posekanou čili papričkou, dijonskou a celozrnnou horčicou, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Premiešame.
-
3
Pečená mrkva: Baby mrkvu opečieme na panvici s olivovým olejom spolu so strúčikmi cesnaku a vetvičkami tymianu. Ku koncu pridáme med, ktorý na povrchu mrkvičiek skaramelizuje.
-
4
Hovädzí pupok: Olivový olej zohrejeme, vhodíme doň olúpané strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu a necháme pár minút odstáť. Potom všetko nalejeme na očistený hovädzí pupok a necháme ho marinovať aspoň 30 minút.
-
5
Namarinované mäso opečieme na kontaktnom grile približne 10 minút.
-
6
Grilované mäso preložíme na plech a vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 50 °C. Ak chceme mať prepečenejšie mäso, pečieme dlhšie.
-
7
Na taniere naložíme crème fraîche, posypeme ho žeruchou a cviklovými výhonkami. Pridáme pečenú baby mrkvu, plátok mäsa, salsu verde a dozdobíme marinovanou cibuľou.
Diskusia k receptu