Grenadier marsh so Znojmo okrou fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. októbra 2020
Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept)
Foto: sracz

U nás doma je známych niekoľko desiatok jedál so všeobecnou obľubou. Medzi ne určite patrí i „granadír“. Jedol som ho vo všetkých regiónoch nášho bývalého spoločného štátu. Od letiska v Žatci, po elektráreň vo Vojanoch. Rád sa s Vami podelím o moju verziu tejto našej chuťovky. Rád ju pripravujem s bársakou cestovinou, ale najradšej ich mám s veľkými fliačkami (u nás na Vihodze zos ľečkami), v plejáde ktorých u mňa vyhrávajú poľské „Babuni“, aj keď im na „päty šliapu KukFuk z abovskej okoľici".

4-6
porcie
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL domáca
240-250 g
2-3 ks
1 000-1 200 g
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL
250 g (Kuk & Fuk)
2-3 KL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Táto lahôdka pozostáva iba z niekoľkých ingrediencií, ale stojí za tú chuť! Použil som dva druhy zemiakov. Ten veľký sa pri tepelnej úprave „rozsypuje“ a v zostave plní funkciu spojiva (ako v moravských bravčových klobásach „prét“ z hovädzieho mäsa), ktoré obalí vyvarené fliačky a tým zvyšuje ich gastronomickú bonitu.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na domácej škvarenej „bravčomasti“ som opiekol na kúsky pokrájanú slaninu,

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    preložil na pomocný tanierik a vo výpeku orestoval „polC-éčka“ cibule.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom k nej vložil zemiaky pokrájané na kocky (tie z tvrdších na o niečo menšie), osolil a okorenil čerstvým čiernym korením a mletou červenou paprikou (ja som pridal aj KL pikantnej), zamiešal a pod pokrievkou nechal dusiť, až boli zemiaky mäkké, čo trvalo dákych 20 minút.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým som vyvaril ¼ kg vrecúško „Kuk&Fuk“ fliačkov a priamo z hrnca, bez premývania, som ich uložil na mäkký zemiakový podklad, pridal odložené opečené kúsky slaniny, posypal kopcovitou PL sušeného majoránu a dôkladne zmiešal. Žiaľ čerstvý majorán na mojej bylinkovej hriadke v AZ Peoria, už obšťastňuje nového majiteľa.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednotlivé porcie sme jedli, až sa nám robili „hrče za ušami“. Doma sme ku „granadíru“ prikusovali nakladané uhorky, alebo čalamádu a v tunajších podmienkach som „experimentoval“ s nálevom na znojemské uhorky à la @Klukodvody. Neľutujem suroviny, čas, ani odvahu a na Moravské Slovácko posielam pozdrav s veľkým poďakovaním. Už som robil tretiu „várku“ a vždy je toho málo. Túto poslednú som si trúfol už „nadstaviť“ aj prúžkami mäsitej papriky, od @Izabella929 odkukanej kôry z červeného melóna a tunajšími tzv. čerešňovými „baby“ paradajkami. Vrelo odporúčam do úctivej pozornosti aj Vám.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kolibríčí čvorgli akosi rýchlo vyrástli (záber je zo 6. 5. 2020)! Jedného dňa hniezdo osirelo. Raz som videl dvoch kolibríkov poletovať nad našou agawe (možno že to boli práve tie nami „ostro sledované” a obdivované). Hniezdo na kríku u Panfilovcov čaká na obsadenie. Možno na budúci rok. Alex-Saša sľúbil, že nám dá vedieť!

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    17. októbra sme „behali a lietali“ po nákupoch a zároveň sa pohľadmi kochali na vyšperkovaných šatách javorov, ktoré súťažili v zlatých, žltých, bronzových, tmavo i svetlozelených a červených odtieňoch jesennej palety mamky prírody i

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ajhľa, nedeľňajšie ráno 18. októbra nás pohľadom z balkóna, privítalo prvým tohotoročným snehom.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pěkný receptík, ráda bych ochutnala. Díky za fotečku s kolibříky, ach jaj, jsou kouzelní! Pěkná časosběrná fota. Máš široký rádius! Hezký víkend!
Už minule som spomínala, že granatír je moje obľúbené jedlo. Milý @sracz , oceňujem tvoj postup, lebo aj ja to takto robím - žiadne varenie zemiakov zvlášť vo vode, ale poctivo ich dusím na opaprikovanej cibuľke. Slaninku som ešte neskúšala, nedávam ani majoránku, ale to už je zvyk. Tuším by som si aj ja mala uvariť pre seba (muž to neje).