Grenadier marsh so Znojmo okrou fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. októbra 2020
Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept)
Foto: sracz

U nás doma je známych niekoľko desiatok jedál so všeobecnou obľubou. Medzi ne určite patrí i „granadír“. Jedol som ho vo všetkých regiónoch nášho Zobraziť celý popisU nás doma je známych niekoľko desiatok jedál so všeobecnou obľubou. Medzi ne určite patrí i „granadír“. Jedol som ho vo všetkých regiónoch nášho bývalého spoločného štátu. Od letiska v Žatci, po elektráreň vo Vojanoch. Rád sa s Vami podelím o moju verziu tejto našej chuťovky. Rád ju pripravujem s bársakou cestovinou, ale najradšej ich mám s veľkými fliačkami (u nás na Vihodze zos ľečkami), v plejáde ktorých u mňa vyhrávajú poľské „Babuni“, aj keď im na „päty šliapu KukFuk z abovskej okoľici".

4-6
porcie
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL domáca
240-250 g
2-3 ks
1 000-1 200 g
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL
250 g (Kuk & Fuk)
2-3 KL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Táto lahôdka pozostáva iba z niekoľkých ingrediencií, ale stojí za tú chuť! Použil som dva druhy zemiakov. Ten veľký sa pri tepelnej úprave „rozsypuje“ a v zostave plní funkciu spojiva (ako v moravských bravčových klobásach „prét“ z hovädzieho mäsa), ktoré obalí vyvarené fliačky a tým zvyšuje ich gastronomickú bonitu.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na domácej škvarenej „bravčomasti“ som opiekol na kúsky pokrájanú slaninu,

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    preložil na pomocný tanierik a vo výpeku orestoval „polC-éčka“ cibule.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom k nej vložil zemiaky pokrájané na kocky (tie z tvrdších na o niečo menšie), osolil a okorenil čerstvým čiernym korením a mletou červenou paprikou (ja som pridal aj KL pikantnej), zamiešal a pod pokrievkou nechal dusiť, až boli zemiaky mäkké, čo trvalo dákych 20 minút.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým som vyvaril ¼ kg vrecúško „Kuk&Fuk“ fliačkov a priamo z hrnca, bez premývania, som ich uložil na mäkký zemiakový podklad, pridal odložené opečené kúsky slaniny, posypal kopcovitou PL sušeného majoránu a dôkladne zmiešal. Žiaľ čerstvý majorán na mojej bylinkovej hriadke v AZ Peoria, už obšťastňuje nového majiteľa.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednotlivé porcie sme jedli, až sa nám robili „hrče za ušami“. Doma sme ku „granadíru“ prikusovali nakladané uhorky, alebo čalamádu a v tunajších podmienkach som „experimentoval“ s nálevom na znojemské uhorky à la @Klukodvody. Neľutujem suroviny, čas, ani odvahu a na Moravské Slovácko posielam pozdrav s veľkým poďakovaním. Už som robil tretiu „várku“ a vždy je toho málo. Túto poslednú som si trúfol už „nadstaviť“ aj prúžkami mäsitej papriky, od @Izabella929 odkukanej kôry z červeného melóna a tunajšími tzv. čerešňovými „baby“ paradajkami. Vrelo odporúčam do úctivej pozornosti aj Vám.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kolibríčí čvorgli akosi rýchlo vyrástli (záber je zo 6. 5. 2020)! Jedného dňa hniezdo osirelo. Raz som videl dvoch kolibríkov poletovať nad našou agawe (možno že to boli práve tie nami „ostro sledované” a obdivované). Hniezdo na kríku u Panfilovcov čaká na obsadenie. Možno na budúci rok. Alex-Saša sľúbil, že nám dá vedieť!

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    17. októbra sme „behali a lietali“ po nákupoch a zároveň sa pohľadmi kochali na vyšperkovaných šatách javorov, ktoré súťažili v zlatých, žltých, bronzových, tmavo i svetlozelených a červených odtieňoch jesennej palety mamky prírody i

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ajhľa, nedeľňajšie ráno 18. októbra nás pohľadom z balkóna, privítalo prvým tohotoročným snehom.

    Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, ráda bych ochutnala. Díky za fotečku s kolibříky, ach jaj, jsou kouzelní! Pěkná časosběrná fota. Máš široký rádius! Hezký víkend!
evanaaa
Už minule som spomínala, že granatír je moje obľúbené jedlo. Milý @sracz , oceňujem tvoj postup, lebo aj ja to takto robím - žiadne varenie zemiakov zvlášť vo vode, ale poctivo ich dusím na opaprikovanej cibuľke. Slaninku som ešte neskúšala, nedávam ani majoránku, ale to už je zvyk. Tuším by som si aj ja mala uvariť pre seba (muž to neje).
garanco
Občas ho uvarím takým postupom, ako Ty, ibaže nikdy som nedala majorán, u nás totiž to nebolo vo zvyku.
Klasika, s domácimi "ľečkami" toto jedlo nemá chybu!!!
marsis
Tiež som včera robila takmer presne podľa tohto receptu, len doteraz som nikdy nepočula o majoráne na granadíre. Nabudúce vyskúšam. No robievam dvojnásobné množstvo, pretože na druhý deň alebo este na večeru je opečený na panvici ešte chutnejší než čerstvý.
klukodvody
No tak jsi se zase kamaráde z velké dálky pochlapil a přidal moc krásně vypadající recept, jako ostatně vždy. Díky za inspiraci a zase bude něco, na co jsem si dlouho nevzpomněl. Tak dneska dělám rizitto a vymýšlel jsem, tak ho také fotím a uvidíme. Moc krásných pozdravů ze zatažené Moravy Tobě a Tvé milované ženušce Saša a Josef.
kvakac
To je aj moje obľúbené jedlo aj s tou uhorkou nahnal si mi chuť asi koncom týždňa bude aj u nás. Sneh ešte nie je, ale počasie vypadá ako by chcel aj sem doraziť. Veľa zdaru pri ďalšom varení želám.
sracz
Srdečné veľké ďakujem za milý komentár @klukodvody (26.10.2020 11:37) ctený priateľ! Ja sim v tomto recepte chcel zvýrazniť hlavne okru s použitím Tvojeho sladko_kyslého nálevu. Bratránek Slávek už kúpil vyrastené "šlahouny" okry a tiež ich zavaril podľa svojich chutí. Ja som mu poslal aj semienka, ale keď vie zohnať už vyrastené, je to určite lepšie. Dnes som si všimol "tekvicových" 10 rcp_ov tak jeden "nákuk" aj z našich polí!








SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia