Granadír

Grenadier marsh so Znojmo okrou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

U nás doma je známych niekoľko desiatok jedál so všeobecnou obľubou. Medzi ne určite patrí i „granadír“. Jedol som ho vo všetkých regiónoch nášho bývalého spoločného štátu. Od letiska v Žatci, po elektráreň vo Vojanoch. Rád sa s Vami podelím o moju verziu tejto našej chuťovky. Rád ju pripravujem s bársakou cestovinou, ale najradšej ich mám s veľkými fliačkami (u nás na Vihodze zos ľečkami), v plejáde ktorých u mňa vyhrávajú poľské „Babuni“, aj keď im na „päty šliapu KukFuk z abovskej okoľici".

4-6
porcie
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Táto lahôdka pozostáva iba z niekoľkých ingrediencií, ale stojí za tú chuť! Použil som dva druhy zemiakov. Ten veľký sa pri tepelnej úprave „rozsypuje“ a v zostave plní funkciu spojiva (ako v moravských bravčových klobásach „prét“ z hovädzieho mäsa), ktoré obalí vyvarené fliačky a tým zvyšuje ich gastronomickú bonitu.
  2. Na domácej škvarenej „bravčomasti“ som opiekol na kúsky pokrájanú slaninu,
  3. preložil na pomocný tanierik a vo výpeku orestoval „polC-éčka“ cibule.
  4. Potom k nej vložil zemiaky pokrájané na kocky (tie z tvrdších na o niečo menšie), osolil a okorenil čerstvým čiernym korením a mletou červenou paprikou (ja som pridal aj KL pikantnej), zamiešal a pod pokrievkou nechal dusiť, až boli zemiaky mäkké, čo trvalo dákych 20 minút.
  5. Medzitým som vyvaril ¼ kg vrecúško „Kuk&Fuk“ fliačkov a priamo z hrnca, bez premývania, som ich uložil na mäkký zemiakový podklad, pridal odložené opečené kúsky slaniny, posypal kopcovitou PL sušeného majoránu a dôkladne zmiešal. Žiaľ čerstvý majorán na mojej bylinkovej hriadke v AZ Peoria, už obšťastňuje nového majiteľa.
  6. Jednotlivé porcie sme jedli, až sa nám robili „hrče za ušami“. Doma sme ku „granadíru“ prikusovali nakladané uhorky, alebo čalamádu a v tunajších podmienkach som „experimentoval“ s nálevom na znojemské uhorky à la @Klukodvody. Neľutujem suroviny, čas, ani odvahu a na Moravské Slovácko posielam pozdrav s veľkým poďakovaním. Už som robil tretiu „várku“ a vždy je toho málo. Túto poslednú som si trúfol už „nadstaviť“ aj prúžkami mäsitej papriky, od @Izabella929 odkukanej kôry z červeného melóna a tunajšími tzv. čerešňovými „baby“ paradajkami. Vrelo odporúčam do úctivej pozornosti aj Vám.
  7. Kolibríčí čvorgli akosi rýchlo vyrástli (záber je zo 6. 5. 2020)! Jedného dňa hniezdo osirelo. Raz som videl dvoch kolibríkov poletovať nad našou agawe (možno že to boli práve tie nami „ostro sledované” a obdivované). Hniezdo na kríku u Panfilovcov čaká na obsadenie. Možno na budúci rok. Alex-Saša sľúbil, že nám dá vedieť!
  8. 17. októbra sme „behali a lietali“ po nákupoch a zároveň sa pohľadmi kochali na vyšperkovaných šatách javorov, ktoré súťažili v zlatých, žltých, bronzových, tmavo i svetlozelených a červených odtieňoch jesennej palety mamky prírody i
  9. ajhľa, nedeľňajšie ráno 18. októbra nás pohľadom z balkóna, privítalo prvým tohotoročným snehom.