Granadír s bryndzou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 8. decembra 2020
Granadír s bryndzou (fotorecept)
Foto: kvakac

Áno, dobre vidíte. Skúste a vychutnajte dobrotu v ústach. Ochutnali sme to v lete na Liptove a tak nám to zachutilo, že už aj doma si to robíme.

6
porcií
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
250 - 300 g (najlepšie domáce)
2 ks
1/2 KL
1/2 KL
125 g
1 PL
2 PL
30 g (82 %)
1 L
Na dochutenie:
 (dobrovoľné)
 (dobrovoľné)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cestoviny uvaríme v slanej vode. Ak máte doma urobené fliačky, tak tie sú najsamlepšie. Liter vody z vývaru cestovín odložíme. Počas varenia cestovín si očistíme zemiaky a nakrájame ich na 1,5 cm kocky. Cibuľu tiež nakrájame na drobno.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme olej a cibuľu, poprášime mletým čiernym korením a rascou. Opečieme ju do červena. Potom hrniec odstavíme zo sporáku a pridáme mletú papriku, premiešame a vložíme do hrnca pripravené zemiaky. Dobre premiešame a dáme hrniec znovu na sporák. Podlejeme vývarom z cestovín tak, aby zemiaky boli trochu nad vývarom, ako to je na fotografii. Prikryjeme a pomalý dusíme do mäkka. To trvá asi 35 až 40 minút podľa typu zemiakov. Ak by sa to lepilo na dno hrnca, tak zakaždým podlejeme trochou vývaru, ale ozaj len trochou.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sú zemiaky mäkké, pridáme namrvenú bryndzu a maslo. Musí sa spojiť so zemiakmi.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ochutnáme či už je bryndza roztopená a prípadne ešte dosolíme. Takto pripravené fliačky

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nasypeme na zemiaky.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre to všetko premiešame na sporáku, nech sa chute pekne spoja. A odstavíme zo sporáku. Necháme chvíľu vydýchnuť a hotovo.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu jedna verzia plus oštiepok a kyslá smotana.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu je verzia bez príchutí. To už nechám na vás.

    Granadír s bryndzou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to musím vyzkoušet, no a kombinace s oštiepkom je ušitá pre mňa mňam! Prudce jedlé fotečky. Děkuji za sdílení, navnadil si ma.
kvakac
@haji (8.12.2020 17:49)

Vďaka za milý koment. No tiež sme ostali prekvapený, keď sme to jedli prvý krát. No ta chuť nám veľmi vyhovuje. Tej bryndze tam nie je moc a ta to dobré doladí. Najviac nám to chutí podľa úvodného obrázku. Odporúčam skúsiť.
sracz
... nuž ja som kamarát i "barát" s bryndzou, oštiepkom aj s granadierom a absolutne vôbec neváham "zblajznúť" aj tento Tvoj variant vyzývajúci na "kopirajt" i na ochutnanie, vážený priateľ @Kvakac Majster varešky!
sracz
... hej ale na "dododo kontrabandu" bryndze a oštiepka z domova si musím ešte počkať, lebo NZ_ty som už dávno zhasnoval!
kvakac
@farbuska (8.12.2020 18:52)

Vďaka za koment. Som rád že som nahnal chuť na granadír. S touto bryndzou to ma iný rozmer. Nie je tam jej moc aby prerazila celú chuť, len aby dochutila.
kvakac
@sracz (8.12.2020 20:45)

Vďaka za úsmevné komenty. Zasmial som sa s chuti. Komenty od teba pohladia a rozosmejú dušu. Budem rád ak skúsiš.
skotova
Na granadír se chystám už několik let. Vyzkouším podle Tvého receptu.
1x kvakac
svanto
Super recept, len pozor správny pomer vody a zemiakov, lebo z toho bude polievka :D
1x kvakac
kvakac
@lacquer (9.12.2020 14:43)

Vďaka za koment. Som rád aj za ten názov, dobré vedieť. Pravé že je to stou bryndzou som bol milo prekvapený. Jedol som to tam prvý krát a hneď mi to zachutilo.
kvakac
@skotova (9.12.2020 23:01)

Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš. Tu bryndzu dodržať váhu. Ma to prijemne ochutiť a nie ňou preraziť všetky ostatné chute.
ivkamatko
Vyzerá to veľmi dobre, aj keď ja som taká mäsová, určite vyskúšam