Bravčové líčka
Bravčové líčka

Furmanské bravčové líčka fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 8. októbra 2020
Furmanské bravčové líčka (fotorecept)
Foto: kvakac

Je s tým trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Je to gurmánska lahôdka. Skúste a uvidíte.

4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
na 200 - 150 °C

Suroviny

800 g
Na omáčku:
200 g (buľva)
200 g čerstvá
1 ks stredná
1 ks
1,2 l (alebo slepačí)
30 g (82 %)
1 PL
200 ml
6 ks
10 ks
3 ks
2 PL
Príloha:
8 ks v šupke, stredné

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si rozvaríme vývar a v ňom povaríme celé nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list, asi 7 minút. Odstavíme zo sporáku. Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Do hrnca nalejeme olej a na horúcom oleji opečieme pripravené líčka. Opekáme menej kúskov na viackrát, aby sa dobre opiekli a nie dusili. Opečené líčka vyberieme, odložíme bokom a prikryjeme.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do výpeku pridáme očistenú a zeleninu pokrájanú na drobno (zeler, mrkva a kvaka). Tak isto opekáme - nie dusíme. Keď začne zelenina chytať farbu, pridáme pokrájanú cibuľu a stále opekáme. Musí to chytiť takú červenú farbu. Potom pridáme paradajkový pretlak, dusíme a miešame ak začne prihárať, podlejeme vínom. Zároveň dáme aj slivkový lekvár. Rozvaríme a prilievame vývar za stáleho varenia. Po naliatí celého vývaru ešte varíme asi 15 minút, nech sa to zredukuje. Napokon odstavíme, omáčka je pripravená na ďalšie varenie.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na ďalšie varenie si pripravíme liatinový hrniec (alebo rímsky). Do hrnca dáme opečené líčka, zalejeme omáčkou a osolíme, ale opatrne, lebo vývar je slaný. Ešte pridáme pokrájanú zelerovú vňať. Hrniec prikryjeme a dáme do rúry. Rúru zapneme na 200 °C a po 15 minútach prepneme na 150 °C. Pečieme 2 hodiny (v rímskom hrnci o hodinu viac).

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hodinu pred dopečením si urobíme dobre očistene zemiaky v šupke na pare. Rátame na osobu 2 zemiaky. Zemiaky v pare robíme asi pol hodiny. Potom hrniec odstavíme zo sporáku a necháme prikryté, nech dôjdu pokiaľ sa mäso urobí.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách opatrne vyložíme hrniec z rúry. Je totiž ťažký a horúci. Mäso z neho vytiahneme a omáčku rozmixujeme. Potom do omáčky pridáme maslo a rozmiešame nech sa rozpustí. Napokon vložíme mäso späť do hrnca a máme hotovo.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanier naložíme zemiaky, mäso a polejeme omáčkou. Priložíme na vrch kúsok citrónu na okyslenie. Kto chce si môže dať knedľu miesto zemiakov. U nás idu najviac k tomu práve tieto zemiaky.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moc pěkný receptík, o chuti nepochybuj! Fotečky mě nadělaly chutě, budu se pídit po bravčových líčkách. Ty máš stále něco nového v rukávě, takového šikovného kuchára si musí rodina na rukách nosit!
@haji (8.10.2020 20:51)

Vďaka za koment. Je to rozdelene v rodine. Niekto upratuje a perie a robí koláče ja varím vegetariánske jedla. Mňa to zatiaľ baví a hlavne chutí im to. Tieto líčka sa oplatí zohnať, veľmi chutné mäso. Dobré ich je aj pomalom hrnci robiť. Raz som z nich robil polievku v P.H. zeleninovú a líčka ohromne nám chutila.