Furmanské bravčové líčka fotorecept
Foto: kvakac
Je s tým trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Je to gurmánska lahôdka. Skúste a uvidíte.
porcie
príprava
na 200 - 150 °C
Suroviny
800 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na omáčku: | |
200 g (buľva) |
|
200 g čerstvá |
|
1 ks stredná |
|
1 ks |
|
1,2 l (alebo slepačí) |
|
|
|
30 g (82 %) |
|
1 PL |
|
200 ml |
|
|
|
6 ks |
|
10 ks |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
Príloha: | |
8 ks v šupke, stredné |
|
|
Postup
-
1
Ako prvé si rozvaríme vývar a v ňom povaríme celé nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list, asi 7 minút. Odstavíme zo sporáku. Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Do hrnca nalejeme olej a na horúcom oleji opečieme pripravené líčka. Opekáme menej kúskov na viackrát, aby sa dobre opiekli a nie dusili. Opečené líčka vyberieme, odložíme bokom a prikryjeme.
-
2
Do výpeku pridáme očistenú a zeleninu pokrájanú na drobno (zeler, mrkva a kvaka). Tak isto opekáme - nie dusíme. Keď začne zelenina chytať farbu, pridáme pokrájanú cibuľu a stále opekáme. Musí to chytiť takú červenú farbu. Potom pridáme paradajkový pretlak, dusíme a miešame ak začne prihárať, podlejeme vínom. Zároveň dáme aj slivkový lekvár. Rozvaríme a prilievame vývar za stáleho varenia. Po naliatí celého vývaru ešte varíme asi 15 minút, nech sa to zredukuje. Napokon odstavíme, omáčka je pripravená na ďalšie varenie.
-
3
Na ďalšie varenie si pripravíme liatinový hrniec (alebo rímsky). Do hrnca dáme opečené líčka, zalejeme omáčkou a osolíme, ale opatrne, lebo vývar je slaný. Ešte pridáme pokrájanú zelerovú vňať. Hrniec prikryjeme a dáme do rúry. Rúru zapneme na 200 °C a po 15 minútach prepneme na 150 °C. Pečieme 2 hodiny (v rímskom hrnci o hodinu viac).
-
4
Hodinu pred dopečením si urobíme dobre očistene zemiaky v šupke na pare. Rátame na osobu 2 zemiaky. Zemiaky v pare robíme asi pol hodiny. Potom hrniec odstavíme zo sporáku a necháme prikryté, nech dôjdu pokiaľ sa mäso urobí.
-
5
Po dvoch hodinách opatrne vyložíme hrniec z rúry. Je totiž ťažký a horúci. Mäso z neho vytiahneme a omáčku rozmixujeme. Potom do omáčky pridáme maslo a rozmiešame nech sa rozpustí. Napokon vložíme mäso späť do hrnca a máme hotovo.
-
6
Na tanier naložíme zemiaky, mäso a polejeme omáčkou. Priložíme na vrch kúsok citrónu na okyslenie. Kto chce si môže dať knedľu miesto zemiakov. U nás idu najviac k tomu práve tieto zemiaky.
Vďaka za koment. V rodine ich všetci mame radi. Je to veľmi chutné mäso.
Vďaka za koment. Je to rozdelene v rodine. Niekto upratuje a perie a robí koláče ja varím vegetariánske jedla. Mňa to zatiaľ baví a hlavne chutí im to. Tieto líčka sa oplatí zohnať, veľmi chutné mäso. Dobré ich je aj pomalom hrnci robiť. Raz som z nich robil polievku v P.H. zeleninovú a líčka ohromne nám chutila.
u nás nedostatkové
požiadala som mäsiara-skoro 2kilový balík zmrazených..a-boli staršie už-teda tie líčka..
niekto ich kúpi-po protekcii u známeho mäsiara
kdes ich kúpil ty,priateľu..??
a prijímaš ku stolu aj počestného pocestného..??
žeby náhodou som išla okolo..
:-)
Vďaka za koment. No ak budeš zapíjať s feniklovým čajom tak áno.
Vďaka za koment. Kúpil som ich od známeho mäsiara. Čoby nie zastav sa na víno, lebo líčka sa zjedli v ten deň varenia.
Vďaka za koment. je to veru dobrá chuť, len keby ich bolo aspoň za kýbeľ.
Vďaka za koment. Dám malú radu aj ako perkelt sú fantastické. Skús niekedy doma sa budú zalizovať až za ušami.
Vďaka za koment. Ja som si myslel že som len sám. Kvaku mám od sestry, ale občas ju kupujem aj kauflande. Oná je trochu ostrá tak dá omáčke iný rozmer.
P.H. to istí ako vždy.
Vďaka za koment. Je to veru mňam.
Vďaka za koment. Nuž zeler je zeler prúdi z neho život. Istí silu.
Vďaka za koment. Ten čas súhlasí.
Ale zabudla som dodať, že tie tvoje sú prepracovanejšie, ale skvele vyzerajú.....
Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš.
Vďaka za koment. Aj tvoje osso bucco by som si veru dal.
Vďaka za koment. U nás sme malí k tomu víno. No aj pivo by nebolo zle.
Nuž rado sa stalo a potešenie aj na mojej strane. Práve som dopísal všetky komentáre pod Tvoje rcp, od mojeho „výpadku kvůlivá” chrobákovým problémom s mojom pravou „zadnou” končatinou. Koment k Tvojej zelerovej polievke mi však system odmieta uložiť! Asi Ti ho prepošlem na E_mail. Veľa zdaru a zdravia!
Nuž rado sa stalo a potešenie aj na mojej strane. Práve som dopísal všetky komentáre pod Tvoje rcp, od mojeho „výpadku kvůlivá” chrobákovým problémom s mojom pravou „zadnou” končatinou. Koment k Tvojej zelerovej polievke mi však system odmieta uložiť! Asi Ti ho prepošlem na E_mail. Veľa zdaru a zdravia!