Furmanská fazuľa fotorecept
Nosievali si ju gazdovia, keď išli na zárobky furmančiť. Takúto fazuľu mali celodenné jedlo. Potom pretekali s koňmi, kto urobí väčší prievan.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700 g |
|
500 g |
|
200 g veľká suchá |
|
200 g |
|
2 ks stredná |
|
5 - 7 strúčikov |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
|
|
1 PL |
|
Na fazuľu: | |
|
|
|
|
|
|
(kto chce) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Fazuľu namočíme večer pred varením do vody. Najsamlepšia je veľká strakatá, taká ako tretina prsta (švábka), ale keď dôjde, tak aj veľká biela postačí. Vodu z nej zlejeme a dáme variť do čistej vody s koreninami. Táto sa vari najdlhšie.
-
2
Do hrnca dáme masť zohriať na ňu slaninu pokrájanú na kocky a cibuľu na polmesiace. Osmažíme do červena. Počas toho dáme k tomu cesnak, korenie a rascu.
-
3
Hrniec odložíme zo sporáku a pridáme mletú papriku premiešame. Do tohto dáme pokrájané mäso premiešame na sporáku asi minútku a zalejeme vodou a necháme variť.
-
4
Keď už mäso ostáva mäkké pridáme pokrájané zemiaky. Ak mäso aj zemiaky sú uvarené tak do hrnca pridáme uvarenú fazuľu. Povarime to spolu chvíľu. Zmiešame múku s vajcom a vodou vypracujeme cesto. Z neho nahádžeme halušky priamo do polievky. Keď vyplávajú hore máme polievku hotovú. Kto chce môže pridať zelerovú vňať a odstaviť zo sporáku.
-
5
Chvíľu necháme postať a môžme sa pustiť do polievky.
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu