Furmanská fazuľa fotorecept
Foto: kvakac
Nosievali si ju gazdovia, keď išli na zárobky furmančiť. Takúto fazuľu mali celodenné jedlo. Potom pretekali s koňmi, kto urobí väčší prievan.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700 g |
|
500 g |
|
200 g veľká suchá |
|
200 g |
|
2 ks stredná |
|
5 - 7 strúčikov |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
|
|
1 PL |
|
Na fazuľu: | |
|
|
|
|
|
|
(kto chce) |
|
Postup
-
1
Fazuľu namočíme večer pred varením do vody. Najsamlepšia je veľká strakatá, taká ako tretina prsta (švábka), ale keď dôjde, tak aj veľká biela postačí. Vodu z nej zlejeme a dáme variť do čistej vody s koreninami. Táto sa vari najdlhšie.
-
2
Do hrnca dáme masť zohriať na ňu slaninu pokrájanú na kocky a cibuľu na polmesiace. Osmažíme do červena. Počas toho dáme k tomu cesnak, korenie a rascu.
-
3
Hrniec odložíme zo sporáku a pridáme mletú papriku premiešame. Do tohto dáme pokrájané mäso premiešame na sporáku asi minútku a zalejeme vodou a necháme variť.
-
4
Keď už mäso ostáva mäkké pridáme pokrájané zemiaky. Ak mäso aj zemiaky sú uvarené tak do hrnca pridáme uvarenú fazuľu. Povarime to spolu chvíľu. Zmiešame múku s vajcom a vodou vypracujeme cesto. Z neho nahádžeme halušky priamo do polievky. Keď vyplávajú hore máme polievku hotovú. Kto chce môže pridať zelerovú vňať a odstaviť zo sporáku.
-
5
Chvíľu necháme postať a môžme sa pustiť do polievky.
Vďaka za koment už je to opravené.
Ďakujem.
Ďakujem veru je móc dobrá.
Vďaka za koment.
Vďaka za koment.
Vďaka za koment. Netreba čakať do jesene aj teraz sa dá jesť, keď sa človek dobré narobí aj jesť chutí.
Vďaka za koment.
presne tak, keď si "mákneš" v záhrade, tak ti padne takáto polievka jak "oči"
Ďakujem za odobrenie receptu a som rád, že chutilo. Fazuľu dávam bez vody.
Vďaka za koment, máš pravdu je veru dobrá.