Bravčové líčka

Furmanské bravčové líčka (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je s tým trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Je to gurmánska lahôdka. Skúste a uvidíte.

4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
na 200 - 150 °C

Postup

  1. Ako prvé si rozvaríme vývar a v ňom povaríme celé nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list, asi 7 minút. Odstavíme zo sporáku. Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Do hrnca nalejeme olej a na horúcom oleji opečieme pripravené líčka. Opekáme menej kúskov na viackrát, aby sa dobre opiekli a nie dusili. Opečené líčka vyberieme, odložíme bokom a prikryjeme.
  2. Do výpeku pridáme očistenú a zeleninu pokrájanú na drobno (zeler, mrkva a kvaka). Tak isto opekáme - nie dusíme. Keď začne zelenina chytať farbu, pridáme pokrájanú cibuľu a stále opekáme. Musí to chytiť takú červenú farbu. Potom pridáme paradajkový pretlak, dusíme a miešame ak začne prihárať, podlejeme vínom. Zároveň dáme aj slivkový lekvár. Rozvaríme a prilievame vývar za stáleho varenia. Po naliatí celého vývaru ešte varíme asi 15 minút, nech sa to zredukuje. Napokon odstavíme, omáčka je pripravená na ďalšie varenie.
  3. Na ďalšie varenie si pripravíme liatinový hrniec (alebo rímsky). Do hrnca dáme opečené líčka, zalejeme omáčkou a osolíme, ale opatrne, lebo vývar je slaný. Ešte pridáme pokrájanú zelerovú vňať. Hrniec prikryjeme a dáme do rúry. Rúru zapneme na 200 °C a po 15 minútach prepneme na 150 °C. Pečieme 2 hodiny (v rímskom hrnci o hodinu viac).
  4. Hodinu pred dopečením si urobíme dobre očistene zemiaky v šupke na pare. Rátame na osobu 2 zemiaky. Zemiaky v pare robíme asi pol hodiny. Potom hrniec odstavíme zo sporáku a necháme prikryté, nech dôjdu pokiaľ sa mäso urobí.
  5. Po dvoch hodinách opatrne vyložíme hrniec z rúry. Je totiž ťažký a horúci. Mäso z neho vytiahneme a omáčku rozmixujeme. Potom do omáčky pridáme maslo a rozmiešame nech sa rozpustí. Napokon vložíme mäso späť do hrnca a máme hotovo.
  6. Na tanier naložíme zemiaky, mäso a polejeme omáčkou. Priložíme na vrch kúsok citrónu na okyslenie. Kto chce si môže dať knedľu miesto zemiakov. U nás idu najviac k tomu práve tieto zemiaky.