Bravčové líčka
Furmanské bravčové líčka (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je s tým trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Je to gurmánska lahôdka. Skúste a uvidíte.
4 porcie |
15 minút príprava |
120 minút na 200 - 150 °C |
Postup
- Ako prvé si rozvaríme vývar a v ňom povaríme celé nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list, asi 7 minút. Odstavíme zo sporáku. Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Do hrnca nalejeme olej a na horúcom oleji opečieme pripravené líčka. Opekáme menej kúskov na viackrát, aby sa dobre opiekli a nie dusili. Opečené líčka vyberieme, odložíme bokom a prikryjeme.
- Do výpeku pridáme očistenú a zeleninu pokrájanú na drobno (zeler, mrkva a kvaka). Tak isto opekáme - nie dusíme. Keď začne zelenina chytať farbu, pridáme pokrájanú cibuľu a stále opekáme. Musí to chytiť takú červenú farbu. Potom pridáme paradajkový pretlak, dusíme a miešame ak začne prihárať, podlejeme vínom. Zároveň dáme aj slivkový lekvár. Rozvaríme a prilievame vývar za stáleho varenia. Po naliatí celého vývaru ešte varíme asi 15 minút, nech sa to zredukuje. Napokon odstavíme, omáčka je pripravená na ďalšie varenie.
- Na ďalšie varenie si pripravíme liatinový hrniec (alebo rímsky). Do hrnca dáme opečené líčka, zalejeme omáčkou a osolíme, ale opatrne, lebo vývar je slaný. Ešte pridáme pokrájanú zelerovú vňať. Hrniec prikryjeme a dáme do rúry. Rúru zapneme na 200 °C a po 15 minútach prepneme na 150 °C. Pečieme 2 hodiny (v rímskom hrnci o hodinu viac).
- Hodinu pred dopečením si urobíme dobre očistene zemiaky v šupke na pare. Rátame na osobu 2 zemiaky. Zemiaky v pare robíme asi pol hodiny. Potom hrniec odstavíme zo sporáku a necháme prikryté, nech dôjdu pokiaľ sa mäso urobí.
- Po dvoch hodinách opatrne vyložíme hrniec z rúry. Je totiž ťažký a horúci. Mäso z neho vytiahneme a omáčku rozmixujeme. Potom do omáčky pridáme maslo a rozmiešame nech sa rozpustí. Napokon vložíme mäso späť do hrnca a máme hotovo.
- Na tanier naložíme zemiaky, mäso a polejeme omáčkou. Priložíme na vrch kúsok citrónu na okyslenie. Kto chce si môže dať knedľu miesto zemiakov. U nás idu najviac k tomu práve tieto zemiaky.