Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 15. novembra 2012

Moje najobľúbenejšie jedlo z detstva...považovala som to za sviatok, keď nám maminka uvarila toto fajné jedlo...možno si spomeniete aj vy na časy v školských Zobraziť celý popisMoje najobľúbenejšie jedlo z detstva...považovala som to za sviatok, keď nám maminka uvarila toto fajné jedlo...možno si spomeniete aj vy na časy v školských jedálňach, dosť často sa to varilo....

150 minút
príprava
20+15 minút
tepelná úprava

Suroviny

na fašírku:
500 g
1 strúčik
 podľa chuti
štipka
štipka celá
1 ks
1 ks suché
1 ks
na špic noža
zemiaková kaša:
8 ks
 vlažné
1 kl
paradajková omáčka:
 domáci
1 lyžica
2 lyžice
štipka
 pokrájaná
štipka
2 ks na strúhanku




Postup

  1. 1

    ako prvé som su urobila fašírky...lopatku som pokrájala na malé kusy, lebo to meliem v elektrickom mlynčeku na mäso...

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Namočila som si do lažnej vody 1 suchý rohlík..pomleté mäso som preložila do m iešacej misy...mlynček som vyumývala a utrela do sucha..do masy som pridala štipku soli, mleté čierne korenie,rascu pokrájala cibuľu na drobné kúsky, cesnak som pomlela spolu s mäsom, pridala vyžmýkáný rožtek, 1 celé vajce a všetko som spolu zmiešala..pridala aj štipku čevenej mletej papriky..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na strúhadle som postrúhala 2 suché rožky, lebo používam domácu strúhanku..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravené mäso s pochutinami na obalovanie v strúhanke..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mokrými rukami som formovala malé fašírky a obalovala ich v strúhanke..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetky fašírky pripravené na vyprážanie..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do panvice dala olej a bravčovú masť pol na pol a nechala zohriať..hotové fašírky som vyprážala v horúcej masti..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotové fašírky..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa vyprážali fašírky, načistila som si zemiaky na kašu, dala uvariť v osolenej vode..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uvarené zemiaky som scedila, pridala 2 dl.vlažného mlieka a lyžičku masla a poriadne som kašu vyšľahala...

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz som začala robiť paredajkovú omáčku..ja ju robím takto kvôli tomu, že som mala problémy so záhou, ak som ju robila klasicky.../opražená múka na masle/ pripravila domáci pretlak..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tieto 2 fľaše paradajkového pretlaku som vyliala do rajnice..vo 2 dl. vody som vymiešala na kašu 2 lyžice hladkej múky, priliala som ju do teplého pretlaku v rajnici, pomiešala, osolila, pridala lyžicu cukru.štipku oregana a miešala, pokiaľ sa pretlak úplne neuvaril...na záver som do neho pridala pokrájanú bazalku..hotová omáčka...od tejto omáčky ma nikdy nepálila záha...je jemná a veľmi chutná..

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zostalo mi iba všetko naservírovať na tanier a popriať dobrú chuť...

    Fašírka z bravčového mäsa, zemiaková kaša a paradajková omáčka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

afataga
toto jedlo mi vzdy pripadalo take divne, lebo mam rada aj fasirku aj paradajkovu omacku, ale nie spolu, lebo potom si nevychutnam ani jedno ani druhe, moj otec to mal ale velmi rad a my sme ho s mamou nechapali :-)
medulienka122
Ja to mám strašne rada, ale nikdy to nedotiahnem do finále - fašírky sa zjedia skôr, ako stihnem k nim urobiť omáčku, a tak to tiež robím len vareným mäskom a fašírky zvlášť so zemiakmi, poctivo si to nafotila...
levandula
tak toto vyzera velmi dobre, ja robim trochu inac,zjednodusene. fasirky obalim iba v hladkej muke, a na troche oleja ich osmazim z obidvoch stran, iba chvilu, aby sa povrch uzatvoril, potom to podlejem vriacou vodou, ale len tak aby sa dusilli a ked to vykypi, znovu trochu podlejem, az kym nie su fasirky skoro hotove. potom k tomu prilejem tie dve flase pretlaku, podla potreby zahustim a ochutim. priloha k tomu kto ma ako rad, pre synov zemiakova kasa a pre nas jedine pohanka
1x kika67
sracz
Nádhera, vôňa a chuť domácej kuchyne v jednom - milá @izabella929 - svojimi rcp krásne evokuješ spomienky na detstvo a Aňucinu kuchyňu! Ďakujem a naďalej držím všetkých 21 -:))))))) !!!
izabella929
@sracz , nuž na tie výborné a chutné recepty od maminky sa veru nedá zabudnúť...bolo v nich také krásne čaro domova a spolupatričnosti..Ďakujem pekne, že mi držíš palce, ale až tak veľa...ha,,dík za komentár, veľmi si ma potešil.-)
yogy1972
Medulienka ...tak urob najprv omacku a potom fasirku :) Toto jedlo milujem aj ja ,takto to robila starka ..A co som ja nechapala bolo ked si moja Mamina co milovala zamiaky na vsetky sposoby uvarila na Vianoce zamiakovu kasu a k tomu KAPUSTNICU ako omacku .Brrr len ma tak striasalo ..teraz to milujem aj ja ........
helca103
zase jedlo ktoré mám rada,mne stačí aj fašírka a paradajková omáčka :-)
tatiana23
Veľmi dobré jedlo, ale miesto fašírky robím varené hovädzie
dajanca
veru veru @izabella929 niet nad krásne spomienky... tie nám nikto nevezme a keď sú spojené s chutným jedlom, tak stačí jedno sústo a zavrieť oči a ... :-))
palokuchki
Fasirka, zemiakova kasa a paradajkova omacka je vyborna klasika. U nas tiez velmi oblubena. @izabella929 tak vdaka ujo Google si bola na prechadzke po Tumbarumbe. Je to male mestecko, ale mame tu vsetko. Keby si vedela kade ist, doviedlo by ta to az k nasej farme, ale len po branu. Dalej by ta to uz nepustilo.
izabella929
@helca103 ,,jasnééé, aj ja mám rada iba fašírku s chlebíkom...alebo si nalejem omáčku do mištičky a pochlypkávam, a jak mi to chutí...) ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@palokuchki..te ším sa, že sa ti môj recept páči.-) no veru, keby som vedela, za ktorým, lesom bývaš, asi by som tam kuk...podľa fotiek, ktoré máš na face, som pozorovala lesy, ale nevedela som kade mám ísť...je tam veľa takých rančov na okolí...páči sa mi architektúra tej oblasti...pôjdem tam ešte, ke´d budem mať chvíľku času..je tam krásne a už sa ani nedivím, že tam žiješ...je to od nás ďaleko, ale všade ľudia žijú...a podľa fotiek, máš tam krásne ovocné stromky a všetko okolo sa mi páči..) prajem veľa zdravia a šťastia celej tvojej krásnej rodinke.-)
evanaaa
Ani ja som ešte takto nekombinovala tri jedlá dokopy, fašírky robím len k zemiakom a omáčku buď s hovädzím vareným alebo ako plnenú papriku, ale aj bez papriky - len guľky podobným spôsobom ako náplň do paprík, cesnak nedávam, len vajíčko a ryžu a guľky šup-rovno do vriacej omáčky, kd eich pomaly varím.
izabella929
@evanaaa ,ale takto kombinované je to veru chutné.-) dá sa kombinovať aj s vareným mäsom, ale k tomu radšej robím cesnakovú omáčku, alebo uhorkovú...fajné.-) dák za komentár.-)
1x cvikla
margaretka28
Toto robieva moja svokra, mne to nejako nešlo dokopy, ale ked som ochutnala, okamžite som si to obľúbila.:-)
elef
toto bude dnes na obed,parada:)
kleines
waw ... zajtra vyskusam, vsetko, co je paradajkove.... MILUJEM!
rea1
mäso jem minimálne, jednoducho mi už od decka nechutí ale mleté mäso áno, to môžem kedykoľvek a v akejkoľvek úprave. tento tvoj "trojboj" poznám a tiež ho ako kombináciu milujem. mleté mäso na akýkoľvek spôsob a čokoľvek paradajkové k tomu - a k spokojnosti by mi chýbal už iba hlboký tanier a veľká lyžica. :-)) práve včera som chcela robiť fašírky ale syn rozhodol, že chce pečené mäso a zemiakovú kašu - tak čo som mala robiť? :-)) ale zajtra, zajtra budem robiť fašírky a paradajkovú kapustu! a to si teda pošmáknem. možno k tomu aj tú kašu ešte dorobím. :-)))
izabella929
@real1...t úto kombináciu veľmi ľúbime...teším sa, že nie som sama a pridala si sa aj ty.-)veľmi pekne ďakujem za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia