Slávnostný koláč s vaječným likérom
cukrárka, 31. decembra 2024
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Z lístkového cesta na papieri na pečenie vyrežeme kruh s priemerom 23 cm. Starostlivo ho popicháme vidličkou a kraje potrieme žĺtkom.
- 2
Z odpaľovaného cesta (ktoré sme si odložili pri príprave vianočného stromu) nastriekame na kruh špirálu smerujúcu od vonkajšieho okraja ku stredu. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C s ventilátorom alebo pri teplote 180 °C, keď máme nastavený horný/dolný ohrev, približne 35–40 minút.
- 3
Žĺtkový krém použijeme z vianočného stromu alebo si ho pripravíme podľa receptu v ňom. Krém prešľaháme a podľa chuti pridáme vaječný likér.
- 4
Na vychladnutý upečený základ nanesieme krém vo výške asi 2 cm.
- 5
Vyšľaháme šľahačku a naplníme ňou cukrárske vrecko. Ak nemáme špeciálnu špičku na typický vzor v tvare slzy, treba iba cukrárske vrecko na konci správne zastrihnúť.
- 6
Upečené guľôčky z odpaľovaného cesta, ktoré sme si odložili pri príprave vianočného stromu, tiež naplníme pomocou cukrárskeho vrecka krémom a môžeme ich namočiť aj do karamelu.
- 7
Jednu guľôčku umiestnime do stredu koláča a vreckom so šľahačkou vytvárame dookola typický vzor smerujúci k vonkajšiemu okraju.
- 8
Ostatné guľôčky potom umiestnime na vonkajší okraj, ako je znázornené na fotografii.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu