Likérový koláč
Likérový koláč

Slávnostný koláč s vaječným likérom

Barbora Martinusová
cukrárka, 31. decembra 2024
Slávnostný koláč s vaječným likérom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 175 °C

Suroviny

1 bal. chladené
150 g
200 g
400 g (35 % a viac)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z lístkového cesta na papieri na pečenie vyrežeme kruh s priemerom 23 cm. Starostlivo ho popicháme vidličkou a kraje potrieme žĺtkom.

  2. 2

    Z odpaľovaného cesta (ktoré sme si odložili pri príprave vianočného stromu) nastriekame na kruh špirálu smerujúcu od vonkajšieho okraja ku stredu. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C s ventilátorom alebo pri teplote 180 °C, keď máme nastavený horný/dolný ohrev, približne 35–40 minút.

  3. 3

    Žĺtkový krém použijeme z vianočného stromu alebo si ho pripravíme podľa receptu v ňom. Krém prešľaháme a podľa chuti pridáme vaječný likér.

  4. 4

    Na vychladnutý upečený základ nanesieme krém vo výške asi 2 cm.

  5. 5

    Vyšľaháme šľahačku a naplníme ňou cukrárske vrecko. Ak nemáme špeciálnu špičku na typický vzor v tvare slzy, treba iba cukrárske vrecko na konci správne zastrihnúť.

  6. 6

    Upečené guľôčky z odpaľovaného cesta, ktoré sme si odložili pri príprave vianočného stromu, tiež naplníme pomocou cukrárskeho vrecka krémom a môžeme ich namočiť aj do karamelu.

  7. 7

    Jednu guľôčku umiestnime do stredu koláča a vreckom so šľahačkou vytvárame dookola typický vzor smerujúci k vonkajšiemu okraju.

  8. 8

    Ostatné guľôčky potom umiestnime na vonkajší okraj, ako je znázornené na fotografii.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia