Foto: Shutterstock
Obdivujete v obchodoch s domácimi potrebami silikónové formy a formičky najrôznejších tvarov a farieb, len si pečenie v nich neviete prestaviť? Nebojte sa ich, majú viacero predností a dobre vám poslúžia. Teda v prípade, že ich budete správne používať.
Aké majú výhody
Niekto síce nedá dopustiť na hliníkové či teflónové formy na pečenie, ale silikónové formy ponúkajú v porovnaní s nimi niekoľko benefitov. Sú skladnejšie, keďže sa dajú zložiť (pokrčiť), môžete ich umývať v umývačke riadu, koláče sa z nich dajú lepšie vyklopiť a pri manipulácii s nimi hrozí menšie riziko popálenia než v prípade kovových foriem.Najprv umyť a - neutierať
Ak ste si kúpili silikónovú formu na pečenie a idete ju prvýkrát použiť, mali by ste ju najprv namočiť do teplej vody s trochou prostriedku na umývanie riadu, aby ste odstránili všetky stopy látok, ktoré na nich zostali počas výroby.Predtým, ako do formy vložíte cesto, ju treba opláchnuť studenou vodou a potom ju už však nevysušovať. Rozdiel v teplote spôsobí, že póry v materiáli, z ktorého je urobená, sa stiahnu a len tak forma bude môcť vyvinúť svoj maximálny účinok.
Foto: Shutterstock
Vymastiť či nie?
Silikónové formy sa na rozdiel od iných nemajú vymasťovať. Majú totiž nepriľnavý povlak, ktorý má drobné póry. Ak formu vymastíte napríklad maslom alebo olejom, tieto póry sa upchajú a nepriľnavý povlak nemôže ďalej správne fungovať.Ak ste o tom nevedeli, a formu ste už niekoľkokrát použili a vymastili, mali by ste v tom pokračovať, pretože povlak sa už pravdepodobne zničil.
Ako vybrať koláč
Koláč upečený v silikónovej forme z nej nevyberajte hneď po upečení. Aby ste ho mohli bez problémov vybrať, treba koláč po upečení nechať vo forme úplne vychladnúť.Foto: Shutterstock
Na vyberanie z formy nie sú vhodné ostré predmety, napríklad nože, pomocou ktorých tak radi oddeľujeme okraje upečeného cesta od formy. Zničil by sa tým ich nepriľnavý povlak.
Diskusia k článku