Orechový zákusok
Orechový zákusok

Katarínske rezy

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 2. januára 2025

Vynikajúci orechový zákusok s vôňou kávy a čokolády.

60
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Kakaové cesto (2x to isté):
4 ks
4 PL
3 PL
3 PL
5 PL
1 PL
1 bal.
Orechové bielkové cesto:
5 ks
180 g
160 g mleté
4 PL
3 PL
100 g
50 ml (na namočenie hrozienok)
Plnka:
5 ks
3 ks
200 g
600 g
2 PL
1 ČL
Čokoládová poleva:
50 g
200 g
Na zvlhčenie orechového plátu:
100 ml (nápoj)
Na potretie:
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Kakaové cesto (2x to isté): Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vodu. Vareškou jemne vmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech s papierom a upečieme. Postup zopakujeme a upečieme aj druhý kakaový plát.

  2. 2

    Hrozienka umyjeme a zlejeme rumom. Takto necháme aspoň 15 minút zaliate. Scedíme a hrozienka pokrájame ešte na menšie kúsky. Rum si odložíme.

  3. 3

    Orechové cesto: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme mleté orechy, hrozienka, olej a zľahka primiešame múku. Cesto vylejeme na plech s papierom a upečieme.

  4. 4

    Krém: Celé vajcia a žĺtky s cukrom šľaháme nad parou do hustej peny cca 15 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zašľaháme kakao, instantnú kávu a mäkké maslo. Vyšľaháme hustý hladký krém.

  5. 5

    Skladanie rezu: Prvý kakaový plát potrieme jemne džemom. Z krému odoberieme 3 polievkové lyžice, odložíme na potretie vrchu rezu. Na plát potretý džemom navrstvíme polovicu krému. Na krém položíme orechový plát. Orechový plát navlhčíme kávou s rumom z hrozienok. Potrieme jemne džemom a navrstvíme druhú polovicu krému. Na krém položíme druhý kakaový plát. Vrch potrieme odloženým krémom. Necháme chvíľku zatuhnúť v chlade a polejeme čokoládovou polevou.

  6. 6

    Čokoládová poleva: Čokoládu s Cerou roztopíme nad parou vymiešame. Keď poleva na zákusku stuhne pokrájame rezy a dozdobíme orieškom.

Diskusia k receptu

farbuska
Úplné cukrárske majstrovstvo. Nemyslím, že ja sa niekedy o takéto rezy pokúsim, ale iste sa nájdu na Vareche cukrárky a cukrári, ktorí tento recept na lákavý zákusok použijú.
Všetko dobré v novom roku, Katka, a teším sa na ďalšie tvoje kreácie, ktoré urobia radosť aspoň mojim očiam a predstavám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia