Dusené morčacie stehná
Dusené morčacie stehná

Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 31. marca 2020
Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept som objavil na kuchyni Lidla od Romana Paulusa. Vyskúšal som ho a poviem vám, je to vysoký level chutí. Týmto vzdávam Zobraziť celý popisTento recept som objavil na kuchyni Lidla od Romana Paulusa. Vyskúšal som ho a poviem vám, je to vysoký level chutí. Týmto vzdávam hold majstrovi a smekám klobouk tomuto receptu.

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
150 g
150 g
150 g
100 g
6 strúčikov
300 ml (Bordeaux)
35 g (82 %)
2 PL
z 1 citróna
2 PL krájaná
1 l
3 PL
Koreniny:
15 ks
6 ks
5 ks
1/2 KL
1/2 KL
4 ks




Postup

  1. 1

    Morčacie stehná vykostíme a zbavíme šliach. Mäso pokrájame na 4 - 5 cm kúsky. Ostatné suroviny očistíme a tiež pokrájame. Z kostí a šliach uvaríme vývar.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si všetky koreniny podľa rozpisu surovín.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso opečieme na olivovom oleji.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso vyberieme a vo výpeku podusíme pokrájanú cibuľu do mäkka a pridáme cesnak, ten dusíme chvíľu. Do toho dáme pokrájanú zeleninu, tú dusíme asi 10 minút. Napokon pridáme paradajkový pretlak, ktorý krátko orestujeme. Pozor, aby neprihorel.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nalejeme víno a rozvaríme a späť vložíme mäso. Teraz nalejeme vývar, tak aby mäso bolo zaliate tekutinou a pridáme koreniny. Privedieme k varu, hrniec prikryjeme a vložíme do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180 °C.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tejto dobe otvoríme, keď sa na nás usmeje takáto nádhera. Mäso vytiahneme a všetko ostatné prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme hrniec s omáčkou na sporák variť.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ si zmäknuté maslo vymiešame s múkou. To bude na zahustenie.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto vymiešané maslo dáme do vriacej omáčky povariť na 10 - 15 minút. Napokon do omáčky pridáme strúhanú citrónovú kôru plus mäso a necháme prejsť varom. Ochutnáme a pripadne dosolíme, ja som nemusel. Máme hotovo. Kto chce, pridá petržlenovú vňať do omáčky alebo až na tanier.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Možeme podávať. Prílohu nechám na vašej voľbe. U nás boli zemiakové krokety.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tú sú krokety v reze. Varené zemiaky 70%, hladká muka 30%, vajce a pre chuť trochu krájanej slaniny na drobno. Zmiešať, vyformovať a opiecť na oleji. Takto budem robiť často morčacie stehna, veľmi nám to chutilo.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný recept, suroviny, postup i fotečky, slintám jako bernardýn. Použil jsi borievky, to máš u mě další velké plus, je to moje nejoblíbenější koření. Aj zemiakové krokety ti vyšly super. Zajímá mě, kdo u vás myje nádobí?
kvakac
@haji (31.3.2020 09:33)

Vďaka za koment. Na takéto mäso sa borievky pýtajú samé. No kto? Kuchár predsa neumýva riady čí? No vážne umývačka.
kvakac
@afataga (31.3.2020 11:31)

Vďaka za koment. Tiež to máš dobré, niekedy skúsim aj tak. Taký istý hrniec liatinový mám aj ja len v červenom. Manželka ho ledva unesie. No ale na takéto pečenie je to fantázia.
terinka55
Krásny recept, vyzerá fantasticky.
Chlape, klobúk dole, ale to som už urobila x-krát ;-)
1x kvakac
kvakac
@terinka55 (31.3.2020 13:07)

Vďaka za koment. Čože ja. Ja som len posunul do plácu dobrý recept, ktorý som odskúšal.
jerica
Perfektná prezentácia, foto profíka, ponuka exscelent :-) k tomu nieto čo dodať, len sa pustiť do práce, rcp.vyskúšam, ukladám kk.
1x kvakac
evanaaa
Vyzerá to veľmi chutne, inak, morčacie mäso robievam často, a toto je pre mňa ďalšia dobrá inšpirácia od teba, a nie prvá....ale rozmýšľam, ako si vyberal to mäso po jednom, ja by som radšej to stehno dusila vcelku, alebo v najviac troch väčších kusoch, aby sa ľahšie vyberali a potom by som ich nakrájala na menšie kúsky a ešte prevarila. Takže - ukladám do KK.
1x kvakac
evanaaa
Napísala som komentár, odoslala a zistila, že ho niet...? Až potom som si všimla - náhodou - hore pod receptom: Ukáž celú diskusiu. To je novinka? Aký má účel, že nie sú viditeľné všetky komentáre, len niektoré?
1x kvakac
evanaaa
Napísala som komentár, odoslala a zistila, že ho niet...? Až potom som si všimla - náhodou - hore pod receptom: Ukáž celú diskusiu. To je novinka? Aký má účel, že nie sú viditeľné všetky komentáre, len niektoré?
1x kvakac
sracz
... podľa mňa "óda" na pravé gastronomické chúťky i chute toho najozajstnejšieho labužníka! Vyzerá to prudko jedlé, vysoko návykové, s povinnosťou čo najskôr realizovať aj v tunajších podmienkach. Vďaka, veľká a vrelá, Kvako priateľ vážený!
1x kvakac
kvakac
@jerica (31.3.2020 19:48)

Vďaka za koment. ja som tiež ostal prekvapený aké je to chutne. Trošku viac práce to vykostiť, ale podla videa na kuchyni Lidla po viacerých pozorovaní som to zvladol.
1x jerica
kvakac
@evanaaa (31.3.2020 20:34)

Vďaka za koment. Ako urobíš, tak bude je to tvoja voľba. Moja rada nie ešte raz nie to robiť ako si napísala. Veď tie kosti, kožu a šľachy potrebuješ na vývar, ako som písal. Potom by si docielila úplne inú chuť, bez vývaru a s kostí v hrnci miešať tiež nie je výhra.
1x haji
kvakac
@sracz (1.4.2020 04:39)

Vďaka za koment. Je to veru riadna chuťovka. Nikdy som si nepomyslel, že spodné stehno z morky je také chutne. Až pri tomto spracovaní som na to došiel. Má pravdu p. Paulus keď toto stehno prirovnáva k hovädzej nožine.
dogagador
Super, verim, ze je to uzasne. Robila som podla receptu pana Pohlreicha telacie licka takto, s drobnymi detailami ten isty postup a vysledok bol nebicko v papulke. Urcite urobim Tvoj recept, uz som rozmyslala nad tym, ze skusim na sposob licok spravit ine maso. A tu je bezva recept.
1x kvakac
evanaaa
@kvakac , asi už zumiem, ty si mal celé tie stehná (dolné), ja som mala na mysli už vykostené, práve tie by som dala vcelku variť a potom pokrájala, ale zas by tam neboli tie orezané zvyšky, takže tak.....
1x kvakac