Dusené morčacie stehná
Dusené morčacie stehná

Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 31. marca 2020
Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept som objavil na kuchyni Lidla od Romana Paulusa. Vyskúšal som ho a poviem vám, je to vysoký level chutí. Týmto vzdávam hold majstrovi a smekám klobouk tomuto receptu.

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
150 g
150 g
150 g
100 g
6 strúčikov
300 ml (Bordeaux)
35 g (82 %)
2 PL
z 1 citróna
2 PL krájaná
1 l
3 PL
Koreniny:
15 ks
6 ks
5 ks
1/2 KL
1/2 KL
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Morčacie stehná vykostíme a zbavíme šliach. Mäso pokrájame na 4 - 5 cm kúsky. Ostatné suroviny očistíme a tiež pokrájame. Z kostí a šliach uvaríme vývar.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si všetky koreniny podľa rozpisu surovín.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso opečieme na olivovom oleji.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso vyberieme a vo výpeku podusíme pokrájanú cibuľu do mäkka a pridáme cesnak, ten dusíme chvíľu. Do toho dáme pokrájanú zeleninu, tú dusíme asi 10 minút. Napokon pridáme paradajkový pretlak, ktorý krátko orestujeme. Pozor, aby neprihorel.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nalejeme víno a rozvaríme a späť vložíme mäso. Teraz nalejeme vývar, tak aby mäso bolo zaliate tekutinou a pridáme koreniny. Privedieme k varu, hrniec prikryjeme a vložíme do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180 °C.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tejto dobe otvoríme, keď sa na nás usmeje takáto nádhera. Mäso vytiahneme a všetko ostatné prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme hrniec s omáčkou na sporák variť.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ si zmäknuté maslo vymiešame s múkou. To bude na zahustenie.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto vymiešané maslo dáme do vriacej omáčky povariť na 10 - 15 minút. Napokon do omáčky pridáme strúhanú citrónovú kôru plus mäso a necháme prejsť varom. Ochutnáme a pripadne dosolíme, ja som nemusel. Máme hotovo. Kto chce, pridá petržlenovú vňať do omáčky alebo až na tanier.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Možeme podávať. Prílohu nechám na vašej voľbe. U nás boli zemiakové krokety.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tú sú krokety v reze. Varené zemiaky 70%, hladká muka 30%, vajce a pre chuť trochu krájanej slaniny na drobno. Zmiešať, vyformovať a opiecť na oleji. Takto budem robiť často morčacie stehna, veľmi nám to chutilo.

    Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moc pěkný recept, suroviny, postup i fotečky, slintám jako bernardýn. Použil jsi borievky, to máš u mě další velké plus, je to moje nejoblíbenější koření. Aj zemiakové krokety ti vyšly super. Zajímá mě, kdo u vás myje nádobí?
@haji (31.3.2020 09:33)

Vďaka za koment. Na takéto mäso sa borievky pýtajú samé. No kto? Kuchár predsa neumýva riady čí? No vážne umývačka.