Domáce gnocchi so špargľou a šampiňónmi

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 8. mája 2021
Domáce gnocchi so špargľou a šampiňónmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Gnocchi:
400 g uvarené v šupke
2 ks
400 g
štipka
Okrem toho:
250 g
100 g
100 ml
100 ml
50 ml
100 g
5 vetvičiek
podľa chuti
Pesto z medvedieho cesnaku:
hrsť
50 ml
25 g
25 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Vychladnuté očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme vajíčka, múku, mletý muškátový oriešok a soľ. Ručne vypracujeme cesto, s ktorým musíme ihneď pracovať, lebo pridaním soli cesto redne.

  2. 2

    Z cesta robíme male guľky, ktoré vytvarujeme pomocou vidličky na gnocchi. Varíme vo vriacej osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu. Uvarené gnocchi scedíme a necháme odtiecť.

  3. 3

    Na panvici rozpálime olej s maslom, pridáme gnocchi a očistené nakrájané šampiňóny a restujeme do zlatista.

  4. 4

    Pridáme pokrájanú očistenú špargľu a podlejeme bielym vínom. Víno varením zredukujeme, pridáme vývar, tymian, soľ a korenie a krátko povaríme na miernom ohni. Pridáme studené maslo, a odstavíme z ohňa. Pridaním masla sa omáčka zahustí.

  5. 5

    Suroviny na pesto z medvedieho cesnaku rozmixujeme a dekorujeme hotové jedlo priamo na tanieri podľa chuti spolu s hoblinami parmezánu.

Diskusia k receptu

haji
Po dlouhé době Mistr, který si dělá gnocchi sám, krásné foto!
dormella
Gnocchi (v Italii) se delaji trosku jinak . . . . Na 1 kg varenych, oloupanych, lehce vychladlych a prolisovanych brambor patri cca. 300 g mouky, sul a jedno vejce.
Cim mene mouky dame, tim mekkci budou gnocchi.
Pochopitelne zalezi na kvalite brambor. Cim vice moucnate, tim lepe.
1x haji
kucharka
Taliansko je veliká krajina .... pochybujem, že všetci robia gnocchi rovnako :-(
Ja napríklad viem, od jednej babky talianky, že ona keď robí iba pár gnocchi na okamžitú prípravu, tak nedáva vajíčko. Hovorí, že keď gnocchi “nečakajú” vajce netreba. Tiež to robím podľa nej a ozaj sú gnocchi veľmi mäkké.
Vajce dáva iba keď ich robí viac a nestíha ich hneď hádzať do vody alebo keď si ich chce nachystať dopredu.
dormella
@kucharka (9.5.2021 23:13)

Urcite se nepouzivaji studene brambory predem varene, kvanta mouka a vajec, viz sefkucharuv recept.
Mouka vzdy hladka, maximalne semola rimacinata na podsypani valu, vejce muzeme a nemusime, ale bez nej to neni zrovna pro zacatecniky.
A uplne nejlepsi pro finalni vysledek je brambory nevarit ve vode, ale cele i se slupkou upect v troube. Pak obsahuji minimum vody, coz znamena jeste mene mouky do testa.